Ekonomi

Ayakkabıdaki ithalat vergisi arttı! Yan sanayici de koruma tedbirleri talep ediyor!

Ayakkabı sektöründe, ithal ürünlere karşı koruma tedbirinde artış gerçekleşti. 5 Eylül tarihi itibarıyla getirilen yeni uygulamayla ithal ayakkabılara ürün fiyatının 2 katı kadar vergi ödenecek. Öte yandan, ticari kredi almakta zorlanan yan sanayici de koruma tedbirleri talep ediyor.

İthal ürünlerin yüzde 60 seviyelerini geçtiği ayakkabıda sektörden artan ‘ithalata karşı koruma talebi’ sesleri, karşılık buldu. 5 Eylül tarihinde yürürlüğe giren yeni düzenlemeyle beraber bitmiş ürün ithalatında vergi, emsal bedelin 2 katına çıkarıldı.

Bu sayede, bahsi geçen tarihten itibaren Türkiye’ye getirilecek ithal ayakkabılarda verilecek vergi ürün fiyatının iki katı olacak. Uygulama, yalnızca bitmiş ürünleri içerirken, ayakkabı yan sanayi ürünleri ithalatını kapsamayacak. Senede 550 milyon çift üretim kapasitesiyle dünyanın 6’ncı büyük üreticisi olan Türkiye ayakkabı sanayi, iç piyasada payı yüzde 60 oranını aşan ithal ürünlere karşı mücadele ediyordu.

 

Dünya gazetesinden Nurdoğan Arslan Ergün’ün haberine göre, artan hammadde, navlun gibi maliyetlerle ‘kârsızlığa karşın hem içerde hem de dışarda pazarını korumaya çalışan sektör, hazirandan itibaren dış ticaret açığı vermeye başladı. Kapasite kullanım seviyelerinin yüzde 40’lara kadar indiği sektörde, düzenleme ile beraber ibrenin pozitife döneceği öngörülüyor.

YAN SANAYİDE DE İTHALAT ARTIYOR

 Yeni gümrük vergisi uygulamasını yorumlayan Ayakkabı Yan Sanayicileri Derneği (AYSAD) Başkanı Sait Salıcı, bitmiş ürün ithalatında verginin emsal tutarının 2 katına çıkarılmasının sektörü rahatlatacağını ifade etti. Sektör olarak uzun bir süredir bunu istediklerini söyleyen Salıcı, “Daha öncesinde ayakkabının emsal bedeli 10 dolarsa ödenen vergi de 10 dolardı. Fakat artık fiyat 10 dolarsa 20 dolar vergi ödemesi olacak. Yani emsal bedelin 2 katı olarak güncellendi. Artık 6 Eylül tarihinde ürün gelecekse emsal bedelin 2 katını ödeyecek” şeklinde konuştu.

 

2023’ün ilk yarısında ithalatın yüzde 130 oranında yükseldiğini kaydeden Salıcı, bu yüzden de sektörün dış ticaret açığı vermeye başladığının altını çizdi. Salıcı, uygulamanın yeni sezonda pozitif yansımalarını beklediklerini kaydetti.

Hâlihazırda taban, deri gibi yan sanayi malzemelerinde de ithalatın artmaya başladığına vurgu yapan Başkan Salıcı, “Fakat orada üç senelik ortalamalara bakıldığı zaman çok fazla müdahale edilecek bir tablo ortaya çıkmadı. Bakanlık biraz beklememizi talep etti. Temennimiz yan sanayi ürünlerinin de dışarıdan gelmemesi. Onu engellemek için çalışıyoruz” dedi.

50 ve 60 bin TL’nin bir aylık getirisi ne kadar? İşte banka banka mevduat getiri hesabı...

Emekli maaşına Orta Vadeli Program güncellemesi! Yüzde 37.76 zam müjdesi geldi! Yeni emekli maaşları tek tek hesaplandı!

Bizim Toptan’da Bingo sıvı çamaşır deterjanı 29,95 TL’ye ayçiçek yağı 74,90 TL’ye, kırmızı mercimek 29,90 TL’ye düştü!