Eğitim

Ayamama Deresi yatağındaki 64 bina yıkılıyor!

İBB Başkanı Kadir Topbaş, Ayamama Deresi yatağındaki 64 binanın kaldırılması için tebligatların hazırlandığını açıkladı  

İBB'den alınan bilgiye göre, Başkan Kadir Topbaş, yaşanan sel felaketinin ardından dere yataklarında uygulanacak radikal tedbirleri Meclis Üyelerine anlattı. Buna göre dere yatakları imara aykırı yapılardan temizlenecek ve bodrum katlar iptal edilecek.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, 30 kişinin hayatını kaybettiği sel felaketinden sonra dere yataklarında uygulanacak radikal tedbir ve kararları, İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nde anlattı. Başkan Kadir Topbaş, Belediye Meclisi'nde yaptığı konuşmadan öncesinde parti gruplarını ziyaret ederek, hayata geçirilecek tedbirlere destek istedi.

Ahmet Selamet'in başkanvekilliğinde toplanan Ekim ayının meclis toplantısında kürsüye gelen Kadir Topbaş, bir daha sel felaketi yaşanmaması için hayata geçirilecek tedbirler hakkında bilgiler verdi. İnsanoğlunun dünyayı kötü kullanmasından dolayı yeryüzündeki karbondioksit salınımının arttığını ve ekolojik kıyametten bahsedilir olduğunu belirten Başkan Topbaş, sel sonrası ilgili bakanların katılımıyla AKOM'da bir toplantı yaparak böyle bir afetin tekrar yaşanmaması için alınması gereken tedbirleri değerlendirdiklerini söyledi. Toplantıdan selde mağdur olan vatandaşlarının tazmin edilmesi kararının çıktığını ifade eden Başkan Topbaş, sözlerini şöyle sürdürdü;

"Büyükşehir Belediyemiz 2004 öncesinde 3030 dediğimiz yasaya göre daha dar alanları ihtiva ediyordu. 5212 yasa ile birlikte alanlarımız 3,5 misli büyütüldü ve birçok ilçe, belde, köy sınırlarımıza katıldı. İstanbul eski haliyle 603 kilometre uzunluğunda 68 dere yatağına sahipti. Bizden önceki dönemlerde yapılan dere ıslahlarının toplamı 203 kilometreyken, biz sadece geçen dönem 128 kilometre dere ıslahı yaptık. Ancak İstanbul 3,5 misli büyütülünce dere uzunlukları toplamı 1855 kilometreye çıktı. Burada özellikle dikkat çekmek istiyorum; şehir içinde 1 kilometre dere ıslahının maliyeti takriben 5 milyon TL. İstanbul'da şehir içindeki derelerin toplamı ise 500 kilometre civarında. Uzunlukla bu maliyeti çarptığınızda ıslahların bize toplam maliyeti 2,5-3 milyar TL gibi bir rakam çıkıyor. Bunun bilinmesinde fayda olduğunu düşünüyorum."

İmar yönetmeliğinde değişiklik yapılacak

İstanbul'daki sel felaketinden 7 bin işyeri ve konutun etkilendiğini kaydeden Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, bir sembol haline gelen Ayamama Deresi'nin yatağında başlattıkları çalışmalar kapsamında 24 binanın imar tecavüzü yaptığını, 26 binanın yeşil alanda kaldığını, 14 binanın da dere yatığında yapıldığını tespit ettiklerini kaydetti. Ayamama Deresi çevresindeki binaların imar durumlarının tespiti için çalışmaların sürdüğünü ve kaldırılacak binalar için tebligat hazırlığının yapıldığını bildiren Başkan Kadir Topbaş, tebligat yapılan binaların malikleri tarafından kaldırılması durumunda belediyenin yüzde 20 fazla bedel alarak yıkım yapacağına dikkat çekti.

Alanda bir yandan istimlak bir taraftan da ıslah çalışmalarının gerçekleştirileceğini vurgulayan Kadir Topbaş, istimlak edilen bina sahiplerinin taşınması için TOKİ ile görüşme yaptıklarını belirtti. Dere ıslahı çalışmaları için kaynağın Dünya Bankası kredisi ve ilgili bakanlıktan sağlanacağını dile getiren Başkan Topbaş, dere yataklarındaki yapılaşmanın ortadan kalkması için imar yönetmeliğine yeni bir madde eklenmesi gerektiğini de söyledi.

Topbaş, şunları kaydetti; "Bunu size yüce meclisimize arz ediyorum. Binaların su basma seviyesini net olarak belirleyelim ve bodrum kat yasağı getirelim. Yani su basan yer 2 metreyse 2 metre yasak koyalım. Bundan sonraki imar hareketlerinde binanın tabanını taşkın basma seviyesine getirelim. Böyle önemli bir konuda Meclisimizden destek istiyorum. Bunu sadece Ayamama Deresi için değil, bütün dere yatakları için söylüyorum. Ayrıca dere yataklarındaki mevcut yapıların su basma seviyesi altında kalan bölümlerinin de bir şekilde iskandan arındırılması gerekiyor. Bu İstanbul için radikal, ama doğru bir çözüm. Yaşanan son sel felaketi mesai saatleri içerisinde olsaydı, maalesef bodrum katlarda çalışan birçok vatandaşımız da hayatını kaybedebilirdi. İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi olarak radikal karar almalıyız ki böyle sıkıntılar bir daha yaşanmasın."

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Dere yatakları temizlenecek ve bodrum kat yasağı gelecek

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, "Bu tebligatlara göre malikler bunu buradan kaldırmak zorunda. Kaldırmadığı takdirde yasanın verdiği yetkiyle biz kaldıracağız." diye konuştu. Kadir Topbaş, İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, sel baskınının ardından Ayamama Deresi üzerinde başlatılan tespitlerin bir kısmının gerçekleştirildiği, bir kısmının da yapılmaya devam ettiğini söyledi. Selden 7 bin işyeri ve konutun etkilendiğini anlattı. Topbaş, "Ayamama Deresi üzerinde 24 bina, sundurma ve barakanın imar istikameti dışında, dere yatağına tecavüzlü olduğu tespiti var. 26 binanın, sundurma ve barakasının yeşil bölümde kaldığı, 14 adet binanın da dere yatağında olduğu tespiti yapıldı. tebligatlar hazırlanıyor. Bu tebligatlara göre malikler bunu buradan kaldırmak zorunda. Kaldırmadığı takdirde yasanın verdiği yetkiyle Büyükşehir Belediyesi olarak biz kaldıracağız.'' ifadelerini kullandı.

Çalışmalar için Dünya Bankası'ndan aldıklarını söyleyen Topbaş, ilgili bakanlıktan kaynak alınması için çalışmaların devam ettiğini söyledi. Sele karşı tedbirler için imar yönetmeliğine yeni madde konulması önerisinde de bulundu. Topbaş önerisinde, su basma seviyesinin net olarak belirlenmesi, imar durumlarının bu seviyeye göre verilmesi gerektiğine dikkat çekti. Bu seviyenin dikkate alınarak, bodrum kat yasağı uygulanması zorunluluğunu, mevcut binalardaki bodrumların da iskândan çıkarılması gerektiğini kaydetti. 
Hüseyin KELEŞ/Zaman

Büyükşehir Beledieyesi, sel felaketinin ardından harekete geçti

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Ayamama Deresi yatağındaki 64 binanın kaldırılması için tebligatların hazırlandığını bildirdi. Bu tespitlerin haritalara işlendiğini ve derelerin taşkın haritalarının ellerinde olduğunu belirten Kadir Topbaş, şöyle devam etti: "Ayamama Deresi üzerinde 24 bina, sundurma ve barakanın imar istikameti dışında, dere yatağına tecavüzlü olduğu tespiti var. 26 binanın, sundurma ve barakasının yeşil bölümde kaldığı, 14 binanın da dere yatağında olduğu tespiti yapıldı. Bu tespitler sonucunda tebligatlar hazırlanıyor. Bu tebligatlara göre malikler bunu buradan kaldırmak zorunda. Kaldırmadığı takdirde yasanın verdiği yetkiyle Büyükşehir Belediyesi olarak biz kaldıracağız."

Başkan Topbaş, İmar Yönetmeliği'ne bir madde ekleyerek su basman seviyesinin net olarak ortaya konulması ve bodrum kat yasağı getirilmesini de önerdi. Topbaş, Belediye Meclisi'ndeki konuşmasında felaketin mesai saatleri içinde olması durumunda kayıpların daha büyük olacağını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: "Hayatının baharındaki 7 kızımızın ölümü gibi hadiselerin onlarcasını o bodrumlarda yaşardık. Onun için burada Büyükşehir Belediyesi Meclisi olarak bu tarzda bir radikal karar almak zorundayız."

HANGİ RADİKAL ÖNLEMLER ALINACAK?

- Dere yataklarındaki alanların ıslahı yapılacak, İstanbul'da dere taşkın haritası çıkarılacak.

- Karadeniz'e dökülen tüm derelerin ıslahını DSİ, diğer derelerin ıslahını da İSKİ yapacak.

- Selden 7 bin iş yeri ve konut etkilendi. Bir kişi hala kayıp.

- Dere yatağındaki bazı konutlar TOKİ'nin yapılarına taşınacak.

- İmar Yönetmeliği'ne bir madde eklenecek ve dere yataklarında yapılara bodrum katı yasağı getirilecek. Su basmanı 2 metre olarak belirlenecek.

- Ayrıca, dere yataklarında mevcut yapıların, su basman seviyesinin altında kalan mekanları iskandan arındırılacak.

İSTANBUL'DA FIRTINA VE SAĞANAK UYARISI

İSTANBUL Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM) kentin bugünden itibaren lodos fırtınası ve sağanak yağışın etkisi altına gireceğini bildirdi. Tekirdağ ile İstanbul'un güney ve batı ilçelerinde kuvvetli sağanak yağış geçişleri olacağı ifade edilen açıklamada, şöyle denildi: "AKOM; sabahtan itibaren tüm personeli, olumsuz hava koşullarına karşı konuşlandıracak. Birim amirleri, su baskınına karşı ekipleri koordine edecek. İtfaiye, İSKİ, Yol Bakım ve Onarım Müdürlüğü ve Atık Yönetimi Müdürlüğü ekipleri sabah saatlerinden itibaren görev yerlerinde bekleyecek."
Vatan

Dere yatağındaki 64 bina yıkılacak

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı, sel bölgelerindeki binaların boşaltılması için tebligat hazırlandığını bildirdi. İsteyene de Kayabaşı'nda 75-85 bin TL'ye konut satılacak.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Ayamama Deresi yatağındaki 64 binanın kaldırılması için tebligatların hazırlandığını bildirdi. Sel baskınının ardından Ayamama Deresi üzerinde başlatılan tespitlerin haritalara işlendiğini ve derelerin taşkın haritalarının ellerinde olduğunu belirten Kadir Topbaş, şunları kaydetti: "Ayamama Deresi üzerinde 24 adet bina, sundurma ve barakanın imar istikameti dışında, dere yatağına tecavüzlü olduğu tespiti var. 26 tane binanın, sundurma ve barakasının yeşil bölümde kaldığı, 14 adet binanın da dere yatağında olduğu tespiti yapıldı. Bu tespitler sonucunda tebligatlar hazırlanıyor. Bu tebligatlara göre malikler bunu buradan kaldırmak zorunda. Kaldırmadığı takdirde yasanın verdiği yetkiyle Büyükşehir Belediyesi olarak biz kaldıracağız." Ayrıca Kayabaşı'nda yapımı devam eden konutlardan, 85 metrekareliği 85 bin, 76 metrekareliği ise 75 bin TL bedelle, isteyen afetzedelere 1 yılda teslim edilecek.
Takvim

Başkan Topbaş'tan sele karşı radikal kararlar

Topbaş, İmar Yönetmeliği'ne bir madde ekleyerek dere yataklarındaki yapılaşma için su basman seviyesinin netlikle ortaya konulmasını ve bodrum kat yasağı getirilmesini önerdi

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, 32 kişinin yaşamını yitirdiği sel felaketi nedeniyle dere yataklarında uygulanacak radikal tedbirleri açıkladı. Büyükşehir Belediye Meclisi'nde alınan kararları aktaran Topbaş, dere yataklarındaki yapılaşma için imar yönetmeliğine yeni bir madde eklenmesi gerektiğine dikkat çekerek, "Taşkın sınırında bulunan binalara bodrum kat yasağı ve belirlenecek su basma seviyesinin üzerinde olması sağlanacak. Ayrıca var olan binalarının da bodrumların iskandan çıkarılmalı" dedi.

7 BİN EV VE İŞYERİ ETKİLENDİ
Ekim ayının ilk meclis toplantısında meclis üyelerine sel baskının bilançosu ile bilgiler veren Topbaş, 7 bin işyeri ve konutun selden etkilendiğini, Ayamama Deresi alanında 24 binanın imar tecavüzü, 26 binanın yeşil alanda, 14 binanın da dere yatığında yapıldığının tespit edildiğini kaydetti. Topbaş, Ayamama Deresi çevresi alanında binaların imar durumlarının tespit çalışmaları yapıldığını, kaldırılması gereken binalarla ilgili tebligatlardan sonra kaldırılmaması durumunda belediyenin yüzde 20 fazlasıyla malik sahibinden tahsil ederek yıkımı gerçekleştirecekleri belirtti. Topbaş, istimlak edilen bina sahiplerine TOKİ binalarından daireler verileceğini ifade etti.

YENİ MADDE ÖNERİSİ
Derelerin ıslah ve istimlakları için Dünya Bankası kredisi ve bakanlık desteği sağlanacağını belirten Topbaş, sele karşı tedbirler için imar yönetmeliğine yeni madde önerisinde de bulundu. Topbaş önerisinde, su basma seviyesinin net olarak belirlenmesi, imar durumlarının bu seviyeye göre verilmesi gerekliliğine dikkat çekti. Topbaş, bu seviyenin dikkate alınarak, bodrum kat yasağı uygulanması zorunluluğunu, mevcut binalardaki bodrumların da iskandan çıkarılması gerektiğini kaydetti.
Zeynel YAMAN/Sabah