29 / 04 / 2024

Ayamama Deresi'nde binaların yıkılmasına iş dünyası tepkili!

Ayamama Deresi'nde binaların yıkılmasına iş dünyası tepkili!

Ayamama Deresi çevresindeki işyeri ve yerleşim yerlerinin yıkılarak ıslah edilmesi tartışmalarına iş dünyasından tepki geldi



İstanbul'da geçen ay sel felaketi sonrası gündeme gelen Ayamama Deresi çevresindeki işyeri ve yerleşim yerlerinin yıkılarak ıslah edilmesi tartışmalarına iş dünyasından tepki geldi. İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi, "Önce oralara ruhsat verenler cezalandırılsın, sonra da binalar yıkılsın." dedi. Zaman'a konuşan Tanrıverdi, ayrıca binaları yıkmanın da tek çözüm olmadığını belirtti.

10 Eylül 2009 günü İstanbul, tarihinin en büyük sel felaketini yaşadı. Olayda 30 kişi hayatını kaybederken, iş dünyası bayramda satmak için deposunda tuttuğu milyon dolarlık mallarını sele kaptırdı. İşadamları selin etkisinden kurtulamadan İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin yıkım kararıyla ikinci bir şok daha yaşadı. Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere siyasi çevreler, Ayamama Deresi ve çevresinin yıkılması için girişimlerine hız verdi. Bu kapsamda İBB, dere yataklarında 108 kaçak yapı tespit ettiğini açıkladı. Firmalara tebligat göndererek 'yıkım' kararını iletti. Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu da "Dere, Hazine'nin malı, tapular iptal edilecek." açıklamasında bulunmuştu. Bu açıklamalar iş dünyasında olumlu karşılanmadı. Karara en sert tepkiyi İHKİB Başkanı Hikmet Tanrıverdi verdi. Başkan Tanrıverdi, "Önce ruhsat verenler cezalandırılsın, sonra da binalar yıkılsın." dedi. Selden önce burada yıkım kararı alınan birçok firmaya imar izni verildiğini hatırlatan İHKİB Başkanı, dünyada teknolojinin üst seviyeye çıktığı bir dönemde binaları yıkmanın çözüm olmadığını, yerin altına alınan derenin eğiminin kontrol altına alınabileceğini kaydetti. Binaların yıkım kararının son çözüm yolu olduğunu vurgulayan Hikmet Tanrıverdi, "Ben kesinlikle bu binalara dokunulmaması gerektiğini düşünüyorum. Yenilerine imar izni verilmesin ama duranlara da dokunulmasın. Bu ülkenin kaynaklarına yazık. Bu binaların birçoğu son teknolojiyle yapılmış binalar. Bu kadar teknoloji varken yıkmak bir çözüm yolu değil. Yerin 50-100 metre altına inilir ve sorun çözülür." şeklinde konuştu.

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu'nun "Dere, Hazine'nin malı" sözlerini değerlendiren Tanrıverdi, "Dere Hazine arazisiyse, buralara kim ruhsat verdi? O zaman önce buralara ruhsat verenler cezalandırılsın." diye tepki gösterdi. Ayamama Deresi ve çevresine ruhsat verenlerin kamuoyuna açıklanması çağrısında bulunan Tanrıverdi, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Yoksa binaları yıkmadan başka çözüm yolları bulunsun. Oralarda 10 bin kişi çalışıyor. Ekonomik değerlerimize yazık. Eğer ki hem Türkiye'ye hem de dünyaya örnek olsun diyorsanız önce yapanları cezalandırın. Eğer ki Hazine malı diyorsanız E6'yı da yıkın. Bize bu noktada ulaşan bir müracaat yok ancak yıkım kararı alınmış durumda. Bu aşamada firmalar hukuk yoluna başvurur. Davalar 5-10 sene devam eder. Daha sonra dava zamanaşımından düşer."
Bayram KAYA/Zaman


Geri Dön