30 / 04 / 2024

Ayamama'da yıkım başladı!

Ayamama'da yıkım başladı!

İstanbul'daki sel felaketinin en çok etkilediği Ayamama deresinin çevresindeki kaçak binaların yıkımına başlandı



İstanbul'da 8-9 Eylül tarihlerinde yaşanan ve birçok can alan sel felaketinde taşan Ayamama Deresi yatağında kalan kaçak ve ruhsata aykırı yapıların yıkımına başlandı. Ayamama Deresi üzerinde 40 firmaya ait 108 kaçak yapının yıkımı 10 gün içerisinde tamamlanacak. İstanbul'da sel felaketinden sonra hava fotoğrafları ve yerinde yapılan tespitlere göre derenin iki yakası boyunca  108 yapı tespit edildi. Tebligatların ilgili adreslere ulaşmasının ardından Küçükçekmece, Bağcılar, Bahçelievler ve Başakşehir belediyeleri sınırları içinde kalan binaların yıkımına dün başlandı. İlk olarak Holiday Inn Oteli tarafından yapılan istinat duvarının yıkımı için sabah saatlerinde bölgeye gelen yıkım ekipleri, otel yetkililerinin kaçak istinat duvarının kendileri tarafından yıkıldığını belirtmesi üzerine yan taraftaki Botel Bobin şirketine geçti. Firma yetkilileri, bir hafta içerisinde yapıların yıkılacağını bildirdi. Daha sonra ekipler Yurt İçi Kargo'ya ait alana 16 metrekarelik bir alanı yıktı.

ÇALIŞMA 10 GÜN İÇİNDE BİTECEK

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş “Bu bölgede bazı yapıları vatandaşlarımız kendisi yaptı. Ayrıca bizim zabıta ekiplerimiz de yıkımlara devam ediyor. 10 gün içerisinde tüm yıkımlar tamamlanacak” diye konuştu. Ayamama deresi ile ilgili bir proje üzerinde çalıştıklarını belirten Topbaş “Taşkınlardan etkilenecek alanlarda olanları kendi bölgelerinde düzenleme ile yaşamlarını sürdürmelerini sağlayacağız”  dedi.
Star/Gül Çelikkol

İlgili haber

Ayamama Deresi'nde yıkım başladı!

Ayamama Deresi'ndeki 75 yapının yıkımı bugün tamamlanacak!

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Ayamama kaçakları yıkılmaya başlandı

İstanbul'da sel felaketine yol açan Ayamama Deresi'ndeki kaçak yapılar dün yıkıldı

Yıkım ekipleri bazı yerlerde tepkiyle karşılaştı. Dere kenarındaki Holiday Inn Oteli'nin yaptığı istinat duvarının yıkımı için sabah bölgeye giden belediye ekipleri, otel yetkilileri kaçak duvarın kendileri tarafından yıkıldığını belirtince yan taraftaki işyerine geçti. Firma yetkilileri, bir hafta içinde yataktaki yapıların yıkılacağını bildirdi. Ekipler, Yurt İçi Kargo'ya ait alanda dere yatağındaki yapıları iş makineleriyle yıktı. 108 imara aykırı yapının tespit edildiğini belirten İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, yıkım çalışmalarının 1 hafta-10 gün süreceğini söyledi.
Milliyet

Ayamama Deresi yatağındaki binalara ilk kepçe vuruldu 
 
Yütamamlanması ile gönderilen tebligatlarda süre dolduğu için yıkımlara başlandığını ifade etti. Başkan Topbaş, "10 gün içerisinde tüm yıkımlar tamamlanacak." dedi.zyılın sel felaketinin yaşandığı Ayamama Deresi'nde ıslah çalışmaları başladı. Dün ilk yıkım gerçekleştirildi. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, dere yatağındaki tespit çalışmalarının

Yıkım ekibinin başında bulunan Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanı Mustafa Tahmaz ise birçok işyeri sahibinin selden ders aldığını ve çalışmalara yardım ettiğini söyledi. Ayamama Deresi yatağında toplam 108 yapı yıkılacak.

Yaklaşık 1 ay önce Ayamama Deresi üzerindeki işyerlerini gezen zabıta ekipleri, Hazine arazisi üzerinde bulunan binaları ve yerleşim yerlerini tespit etti. 15 gün önce gerekli tebligatı işyeri ve ev sahiplerine ileten yetkililer, dün yıkıma başladı. Tahmaz, yıkımla ilgili şu bilgileri verdi: "108 yapıdan 25 tanesi tamamen yıkılacak. Geriye kalan yerler,Hazine arazisini işgal etmiş ve dere yatağına doğru çıkıntı yapmış. Bazılarının sadece bahçe duvarı yıkılacak." Enkazın yaklaşık 1 ayda kaldırılacağını ve projelendirildikten sonra dere kenarında ıslah çalışması yapılacağını anlattı. Ayamama Deresi ile birlikte çevresindeki taşkın alanlarını da içeren bir proje üzerinde çalıştıklarını belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ise, "Bu alanda hem dereyi ıslah edeceğiz, hem de bu bölgeye bazı değerler katacağız." dedi. Dere yatağını bedelsiz terk etmeyi düşünen işadamları olduğuna dikkat çeken Topbaş, şunları kaydetti: "Yenibosna İşadamları Derneği bu konuda önemli bir adım attı. Bu memnuniyet verici. Yasalara saygılı olmak zorundayız. Geçmişte bu bölgelerde yerleşimler olmuş olabilir. Vatandaşı da mağdur etmeden konutu olana konut vererek bu alanda gerekli değerlendirmeleri yapacağız. Taşkınlardan etkilenecek alanlarda olanların yine kendi bölgelerinde bir düzenleme ile gerekli imar çalışmaları ile sıkıntı vermeyecek şekilde yaşamlarını sürdürmelerini sağlayacağız."

Belediye ekipleri dere ıslahına yönelik koruma bandının nihai sınırları, geçeceği güzergâh, açık ve kapalı kesit durumuna yönelik çalışmalar ile planlama sürecini sürdürüyor. Ayamama Deresi'nin, 42 km uzunluğundaki 8 kolu bulunuyor. Derenin 8,5 kilometresi TEM ile E-5 Karayolu arasında kalıyor. Dere Başakşehir'den itibaren sırası ile Bağcılar, Küçükçekmece ve Bahçelievler'den geçerek Bakırköy sınırları içerisinden Marmara Denizi'ne bağlanıyor. Hava fotoğrafları ve yerinde yapılan tespitlere göre derenin iki yakası boyunca tespit edilen yapı sayısı (duvar işgalleri dahil) 108 adet. Yapılaşmanın yüzde 61'i TEM ile E-5 karayolu arasında, yüzde 39'u ise TEM'in kuzeyinde yer alıyor.
Zaman

Ayamama yatağında selin yıkamadığı işyerleri 1 günde temizlendi

İstanbul'da sel felaketine neden olan Ayamama Deresi çevresindeki kaçak işyerlerinin önemli bir bölümü yıkıldı. Ayamama'daki ıslah çalışması kapsamında işyerlerinin ardından sıra konutlara gelecek.
 
İstanbul'da 26 kişinin hayatını kaybettiği sel felaketinin ardından tahliye kararı alınan Ayamama Deresi üzerindeki yapıların yıkımı hızlandı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin derenin her iki yakasında tebligat yaptığı 108 imara aykırı yapının 75'i cuma günü yıkıldı.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, kentteki tüm derelerle ilgili çalışma başlattıklarını ancak sel felaketi nedeniyle Ayamama'nın öne çıktığını söyledi. Ayamama'daki kaçak yapılara yapılan ikaz süresinin dolduğunu kaydeden Topbaş, "Zannediyorum ki, 1 hafta 10 gün bu çalışmalar devam eder" diye konuştu.
Yıkım çalışmalarıyla ilgili Referans'a bilgi veren İstanbul Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanı Mustafa Tahmaz, tebligat giden 108 kaçak yapının 23 iş yerine ait olduğunu belirtti. Birçok işletmenin binaları kendi imkânlarıyla yıkmayı tercih ettiğini vurgulayan Tahmaz, "Tabi bizim ekiplerimiz firmalar kadar özenli olmadığı için bina sahipleri yıkımı kendileri yapmayı tercih ediyor. 9 işyerine ait 43 kaçak yapı firma sahipleri tarafından yıkıldı. 14 iş yerinde 30 yapıyı biz yıktık. Pazartesi günü de 11 iş yerine ait 33 yapı yıkılacak" dedi. Tahmaz, kaçak yapıların tespitinin uzun sürüp sürmediği sorusuna, "Hayır, son bir aydır bu konu üzerinde yoğun bir çalışma yaptık. Tespit ettiğimiz iş yerlerini yıkma çalışmalarını ise şimdi başlattık" yanıtını verdi.
 
Bedelsiz tahsis yapıyorlar
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Basın Danışmanı Faruk Yanardağ da, yıkım çalışmaları nedeniyle herhangi bir problemle karşılaşmadıklarını söyledi. Yıkımı yapılan yapılar arasında kulübe, park, otopark, depo gibi alanların yer aldığını kaydeden Yanardağ, bölgedeki 3 binanın ise tamamen yıkılacağı bilgisini verdi. İş yeri sahiplerinin Büyükşehir'le koordineli davrandığını vurgulayan Yanardağ, "İş adamlarımızla iyi niyet çerçevesinde bu yıkımlar yapılıyor. Dere yatağını genişletme çalışmaları kapsamında birçok firma bedelsiz olarak arazilerini Büyükşehir'e tahsis etme önerisinde bile bulundu" diye konuştu.
Ayamama Deresi çevresinde yıkım işlemi yapan firmalar şunlar:
Evkur: Ev ürünleri dekorasyon ve elektronik malzemeler üzerine zincir mağazaları bulunan Evkur'a tebligat gitmedi. Firma belediyenin talebi halinde İkitelli Basın Ekspres Yolu üzerindeki mağazasının yanında yer alan 85 metre karelik boş araziyi tahsis etmeye hazır.
Sabri Özel: Hazır giyimci Sabri Özel'in Ayamama Deresi civarındaki binasının arka tarafında yer alan kreş ve istinat duvarı yıkıldı. Yıkımı, firma gerçekleştirdi.
Yurtiçi Kargo: Şirketin kiracı olarak bulunduğu binanın boş arazisinin 15 metrelik bölümü dere alanında olduğu için bu kısım mal sahibi tarafından geçen hafta içinde yıkıldı.
Holiday Inn: Malatyalı iş adamı Ali Nahit Bozatlı'ya ait İkitelli'deki Holiday Inn oteli selden korunmak için daha önce inşa ettiği duvarı belediye ekiplerine bırakmadan kendi imkânlarıyla yıktırdı.
Intergum: Bağcılar'daki fabrikasının atık arıtma bölümü dere yatağında kalan Cadbury de çareyi fabrikasını Kent binasına taşımakta buldu. Geçen hafta dere yatağına kayan binanın yıkımına başlayan firma pazartesi gününe kadar yıkım işlemini tamamlayacak.
Referans

Ayamama deresinde yıkımlar başladı

Ayamama Deresi'ne gelen belediye ekipleri, bir kargo şirketinin dere yatağındaki yapılarını iş makineleriyle yıktı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Ayamama Deresi yatağına yapılan binaların yıkımına başladı. Belediyeden yapılan açıklamada, 23 iş yerine ait toplam 75 yapının yıkımının dün tamamlandığı bildirdi. Açıklamada, bazı firmaların geçen hafta yapılan tebligatlara uyarak kaçak ve imara aykırı yerleri kendi ekipleri tarafından yıktırdığı, sahipleri tarafından yıkılmayan kaçak ve imara aykırı yapıların ise belediye ekiplerince yıkıldığı kaydedildi. Belediye, yıkımlara önümüzdeki hafta devam edileceğini ve yıkımların bir hafta içinde tamamlanacağını bildirdi. Başkan Topbaş da, kentteki bütün derelerle ilgili çalışma başlattıklarını söyledi.
Türkiye

Ayamama sil baştan 

İstanbul'da 9 Eylül'de Ayamama Deresi'nin taşmasıyla 29 kişinin ölümüne neden olan sel felaketinin ardından yıkım kararı alınan yapıların yıkımına başlandı.

İSTANBUL Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan açıklamaya göre dün Bağcılar civarında 23 işyerine ait 75 kaçak yapının yıkımına başlandı. Önümüzdeki hafta içinde 11 işyerine ait 33 yapının yıkılması planlanıyor. Yıkım çalışmaları devam ederken, İstanbul için yeni bir sel uyarısı yapıldı. Bir firmanın önceki sel felaketinde yıkılan duvarı, işçiler tarafından depolarda kalan malların korunması için yeniden örüldü. Belediyenin iş makineleri sağanak yağış nedeniyle olası sel felaketine karşı dere yatağında bekletildi. Dere yatağında yıkımına karar verilen binaların üstüne kırmızı sprey boyayla “Yıkılacak” yazıldı.

Gerekirse konut verilir

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Yeni Zelanda Büyükelçisi Andrea Joan Smith ile, makamında yaptığı görüşme sonrasında, sorular üzerine “Zannediyorum ki bu çalışmalar, bir hafta 10 gün devam eder” dedi. Topbaş, bölgede gerekirse yerine konut vermek üzere bazı binaları yıkabileceklerini belirtti.

Sel ve ihmal 29 kişiyi öldürmüştü

AYAMAMA Deresi, 9 Eylül perşembe 06.00 sıralarında bir saat içinde metrekareye 90 kiloluk yağışla taşmış, sele kapılan kapalı kasa servis aracındaki 8 kadın yaşamını yitirmişti. TIR garajında ise sel suları ve çamur, 10 kişinin ölümüne neden oldu. Tekirdağı da etkileyen yağışlar İstanbul'da 29 kişinin ölümüne yol açmıştı.

Sel sonrası yapılan duvar da yıkıldı

CADBURY ve Cargo Türk'ün ardından Holiday Inn Istanbul Airport Oteli'nin selden korunmak için dere yatağına yaptığı duvar da dün iş makineleriyle yıkıldı. Otelin sahibi Ali Nahit Bozatlı, yıkım kararını aldığında, “Belediye bizi korumuyor diye 75 bin TL harcayıp, istinat duvarı yaptık. Yarın bir daha sel olursa yine 8-10 milyon TL zarara uğrayacağız” diye tepki göstermişti. Holiday Inn Oteli tarafından yapılan istinat duvarının, şirket tarafından yıkıldığını gören belediye görevlileri, yan taraftaki Botel Bobin Tel Kablo Sanayi'ye ait iş yerine geçti. Firma yetkilileri, bir hafta içinde dere yatağındaki yapıların yıkılacağını bildirdi. Daha sonra Yurtiçi Kargo'ya ait alana gelen belediye ekipleri, dere yatağındaki yapıları iş makineleriyle yıktı.
Hürriyet

Ayamama'yı ıslah kepçe darbeleriyle başladı

32 kişinin öldüğü sel felaketinin göbeğindeki Ayamama Deresi, dün yatağındaki kaçak yapılardan kurtulmaya başladı. Bölgede tespit edilen 108 kaçak yapıdan 75'i yıkıldı, 33'ü haftaya kaldı. Sırada ıslah var

Kaçakların işgal türü
Kısmen işgalli: 54  
Tamamen işgalli: 25  
Tamamen yeşil alana işgalli: 15 
Kısmen yeşil alana işgalli: 3
Duvar işgalleri: 11

İstanbul dün yine yoğun yağışın etkisine girerken, eylül ayında taşarak çevresindeki binalar ile otoyolları göle çeviren  Ayamama Deresi çevresindeki kaçak yapıların yıkımına başlandı. 23 işyerine ait işgal alanında bulunan kaçak 75 yapı dün yıkıldı. Aynı bölgede 11 işyerine ait 33 kaçak yapı ise önümüzdeki hafta yıkılacak.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi, eylül ayındaki 32 ölümlü sel felaketinin boyutlarının büyümesine yol açan Ayamama Deresi iyileştirme, kaçak, işgali, yeşil alan tecavüzü tespit çalışmalarını geçen ay tamamlamıştı. Derenin iki yakası boyunca duvar işgalleri dahil 108 imara aykırı yapı görülmüştü. Kaçakların 44'ü Küçükçekmece, 42'si Başakşehir, 13'ü Bağcılar, dokuzu Bahçelievler ilçesi sınırlarındaydı.
Yıkım için dün düğmeye basıldı. Ekipler dün sabah önce Ayamama Deresi kenarındaki istinat duvarının yıkımı için Holiday Inn Oteli'ne gitti.  Ancak bu duvarın otel sahiplerince yıkıldığı görülünce yan taraftaki Botel Bobin Tel Kablo Sanayi ve Ticaret'e gidildi. Buradaki görevliler ise yataktaki kaçak yapıları bir hafta içinde kendilerinin yıkacağını söyledi.  Ekipler daha sonra Yurt İçi Kargo'ya ait alana geçerek dere yatağındaki yapıları iş makineleriyle yıktı.
Dereboyu Caddesi Arzu Sokak'ta bir binanın bir buçuk metrelik bölümü yıkılırken ise bina sahibi Zekeriya Kamacı, “Benim burada üç ailem var. Her ailede dört kişi var” diyerek uzun süre zabıtalara direndi. Zabıtalarla tartışan Kamacı, sadece binanın bahçe duvarının yıkılmasını istedi ancak ekipler binanın ön cephesinin de bir kısmını yıktı. 
Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanı Mustafa Tahmaz, dere yatağında oldukları tespit edilen kaçak yapılarla ilgili önceden uyarıların yapıldığını belirterek, çok sayıda işyerinin kendilerine ait kaçak yapıları yıktıklarını söyledi.  Tahmaz, Hazine arazisi üzerine yapılan 34 işyerine ait 108 yapının yıkımının bir haftada tamamlanacağını söyledi. Tahmaz'ın verdiği bilgiye göre, daha sonra bu alanlarla ilgili  ıslah çalışmalarına geçilecek.
Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ise dün gazetecilerin sorularını şöyle yanıtladı:
“Zannediyorum ki bir hafta 10 gün bu çalışmalar devam eder. Ayamama bu sel baskınlarında ön plana çıkan bir alan oldu ama biz bütün derelerde bu çalışmaları başlattık. Adım adım devam ediyoruz. Ayamama'nın içinde taşkın alanlarını da dikkate alacak bir proje çalışmamız var. Artık bu kentte yasalara saygılı olmak zorundayız. Vatandaşı da fazla mağdur etmeden, konut vermek gerekiyorsa taşkından etkilenebilecek noktaları kastediyorum düzenlemelere gireceğiz. Çünkü hayatını kaybedecek vatandaşlarımızı, mal ve can kayıplarına sebebiyet verebilecek noktalarda yönetim olarak müdahale etmeliyiz.”
Radikal


Geri Dön