Ayasofya Camii'nde yaşanan korkunç olayın nedeni belli oldu! Açıklama şaşkınlık yarattı
Ayasofya’nın 1484 yıllık İmparatorluk Kapısı’nın tahrip edilmesi kamuoyunun gündemine oturdu. Sosyal medyada ortaya çıkan görüntü sonrasında caminin güvenlik amirinin kusuru olduğu gerekçesiyle inceleme başlatıldı. Kapıya ne olduğunu yetkililer açıkladı. 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’nun 65
Birinci derecede tarihi yapı olan Ayasofya’ya kasten zarar verilmesi kamuoyunda tepkilere neden oldu. 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’nun 65. maddesine göre tescil edilen sit alanları ve korunması gerekli taşınmaz kültür ve tabiat varlıkları ile korunma alanlarının bu kanuna göre tebliğ veya ilan edilmiş olmasına rağmen yıkılmasına, bozulmasına, tahribine, yok olmasına veya her ne suretle olursa olsun zarar görmesine kasten sebebiyet verenler iki yıldan beş yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adli para cezasıyla cezalandırılıyor.
CAMİNİN TARİHİ KAPISINA NE OLDU?
Vakıflar Genel Müdürlüğü, Ayasofya Camii'nin İmparator Kapısı'ndaki tahribata ilişkin incelemesini tamamladı. Tahribatın neden meydana geldiğini açıkladı. Yapılan açıklamada, "İmparator Kapısı’nda bulunan ahşap madalyon, ahşabın olağan sürecinden yıpranmış ve ufak dokunma ile de tahribat olmuştur. Ayasofya Kebir Camii İmparator Kapısı konservasyonu bugün itibarı ile tamamlanmış ve ihyası sağlanmıştır. Konunun incelenmesine yönelik savcılık soruşturmasının yanı sıra bir idari, bir teknik olmak üzere iki müfettiş de ivedilikle görevlendirilmiştir. Oluşan tahribatta bir güvenlik zafiyeti söz konusu değildir” ifadelerine yer verildi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı Vakıflar Genel Müdürlüğü, Ayasofya Camii'nin 'İmparatorluk Kapısı'nın oluşan tahribata ilişkin bugün yazılı bir açıklama yaptı.
Açıklamada şunlar kaydedildi:
UFAK BİR DOKUNMA İLE TAHRİBAT OLMUŞTUR
Ayasofya Kebir Camii İmparator Kapısı’nda bulunan ahşap madalyon, ahşabın olağan sürecinden yıpranmış ve ufak dokunma ile de tahribat olmuştur. Ayasofya Kebir Camii İmparator Kapısı konservasyonu bugün itibarı ile tamamlanmış ve ihyası sağlanmıştır.
TAHRİBATTA BİR GÜVENLİK ZAFİYETİ SÖZ KONUSU DEĞİL
Konunun incelenmesine yönelik savcılık soruşturmasının yanı sıra bir idari, bir teknik olmak üzere iki müfettiş de ivedilikle görevlendirilmiştir. Milletin ve devletin sembolü Ayasofya-i Kebir Cami-i ve Külliyesi, 154 güvenlik kamerası, 68 güvenlik görevlisi ve turizm polisleri tarafından en üst seviyede, titizlikle korunmaktadır. Oluşan tahribatta bir güvenlik zafiyeti söz konusu değildir. Ancak takdir edersiniz ki müze statüsünde iken 18-19 bin bandında olan ziyaretçi sayısı camiye dönüştürülmesi ile 40-45 binleri bulmaktadır. Dünya mirası, UNESCO eseri ayrıca Fatih Sultan Mehmet Han'ın vakfiyesi ile bizlere emaneti, mimarlık tarihinin en büyük ve önemli yapılarından olan Ayasofya, 1484 yıldır nasıl ayakta kaldı ise geleceğe de aynı ihtişamı ile bir mabet olarak taşınacaktır.
Ayasofya Camii'nde korkunç olay! Açıklamalar kan dondurdu