26 / 12 / 2024

Ayasofya da azınlıklara iade edilecek mi

Ayasofya da azınlıklara iade edilecek mi

Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem, hükümetin azınlık vakıflarının el konulan mallarının iadesini ya da rayiç bedelinin bu vakıflara ödenmesini öngören Kanun Hükmünde Kararname kapsamına giren en fazla 347 taşınmaz bulunduğunu açıkladı.



Yaptıkları incelemeye göre bu taşınmazlar arasında hiçbir askeri stratejik yerin bulunmadığını vurgulayan Ertem, şunları söyledi:

En fazla 347 taşınmaz

“Vakıflar Kanunu ile yapılan ilk düzenlemenin ardından bize 1.410 taşınmazla ilgili başvuru yapıldı. Bunlardan 181 'inin iadesini sağladık. 890 taşınmazla ilgili ise bize tapu ve adres bilgisi sunamadılar. Belge olmadığı için, 890 taşınmazla ilgili talep gelemeyecektir. O dönemde kaydı belgesi olan taşınmaz sayısı ise 347. Dolayısıyla 347 taşınmazla ilgili talep olacağını düşünüyoruz. Belki bunun bile altında olabilir. 100 civarında taşınmaz için rayiç bedel talebi olabilir. Bu taşınmazlardan en meşhuru ise Galata Rum İlkokulu. 1936 beyannamesinde ne Ayasofya ne de Fatih Camii beyan edilen yerler arasında. O yüzden böyle bir risk hiçbir zaman olmadı. Ama hassas nokta diye hemen ibadethaneler gündeme getiriliyor. ”

Başvuru süresi 12 ay

“Eğer taşınmazlarda kamulaştırma, trampa ya da satış olmadıysa iadesi olacak. Üçüncü kişilere hazine yoluyla geçtiyse de bu sefer rayiç bedeller ödenecek. Bu noktada Maliye Bakanlığı ile çalışarak rayiç bedelin nasıl hesaplanacağına dair bir yönetmelik çıkartacağız. 15-20 günde belli olur. Ardından 12 aylık sürede vakıflar, bize başvurarak işleme başlayabilirler. ”

Rayici Türkiye belirleyecek

'Bu yerlerin çoğu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi 'ne (AİHM) götürüldü. AİHM, rayiç bedeli Türkiye şartlarında belirlemiyor. Rum Erkek Lisesi 'nin bir yeri vardı, Türkiye şartlarında rayiç bedeli en fazla 250-300 bin TL olacak bir yer için mahkeme 960 bin euro belirledi. Bunlara bir de mahkeme ve avukat paralarını ekleyince büyük tazminatlardan kurtulacağız. Rayiç bedel de Türkiye şartlarında belirlenecek. ”

VATAN


Geri Dön