29 / 04 / 2024

Ayasofya, Lonely Planet'in en güzel 10 bina listesinde!

Ayasofya, Lonely Planet'in en güzel 10 bina listesinde!

Gezi rehberi Lonely Planet dünyanın en güzel 10 binasını belirledi. Rehberin internet sitesinde yayımlanan ve okuyucularının oylarıyla seçilen güzel binalar arasında Türkiye ’den bir tek Ayasofya yer alıyor



Her yıl geleneksel olarak hazırlanan liste bu yıl da geçen senekinden pek farklı değil. Mimarinin ve tarihin ön planda tutulduğu yapıtlar arasında en çok Hindistan ’daki görkemli anıtmezar Tac Mahal’in oy aldığı görülüyor. Listenin son dört sırasında ise İran ’daki İmam Camii, Suriye’deki Crac des Chevaliers, Brezilya’daki Oscar Niemeyer Müzesi, Rusya’daki Kış Sarayı var. 


Ayasofya 

Listeye Türkiye ’den giren tek yapıt Ayasofya. Bizans İmparatoru I. Jüstinyen tarafından M.S. 537 yılında İstanbul Tarihi Yarımada’da inşa ettirilen bazilika, 1453 yılında İstanbul ’un Türkler tarafından alınmasından sonra, II. Mehmet tarafından camiye dönüştürüldü. Ayasofya, 1935’ten beri ise müze olarak hizmet veriyor.


Ayasofya, Lonely Planet in en güzel 10 bina listesinde!


Tac Mahal 

Babür İmparatorluğu hükümdarı Şah Cihan tarafından, imparatorluğun başkenti Agra’ya yapılan Tac Mahal, sadece Hindistan ’ın değil, dünyanın en güzel yapıtlarından... 2007 yılında dünyanın yedi harikasından biri seçilen eser, aynı zamanda aşkın da simgesi.

Ayasofya, Lonely Planet in en güzel 10 bina listesinde!

La Sagrada Familia 

İsmi ‘Kutsal Aile’ anlamına gelen ve tüm ihtişamıyla Barselona’yı selamlayan bazilika, 1882’de yapılmaya başlanan ancak mimarı Antoni Gaudi’nin ölmesi sonucu yarım kalan bir eser. Yapımı halen devam eden kilisenin inşaat masrafları, bu görkemli binayı ziyaret edenlerin giriş sırasında ödediği giriş ücretlerinden karşılanıyor...

Ayasofya, Lonely Planet in en güzel 10 bina listesinde!

Guggenheim Müzesi 

İspanya ’nın Bilbao kentinde bulunan modern sanat müzesi Guggenheim, 1997 yılında tamamlanan ve yapısöküm tarzı stili ile ünlü bir bina. Liman kentine inşa edildiğinden dolayı gemiyi andırması istenen yapıtın titanyumla kaplanmasındaki amaç ise panellerin balık pullarını andırması... Yapımı dünya piyasasında titanyum fiyatı düştüğünde tamamlanabildi.

Ayasofya, Lonely Planet in en güzel 10 bina listesinde!

İskenderiye Kütüphanesi 

Mısır ’ın İskenderiye kentine kurulan antik kütüphane, İskenderiye araştırma enstitüsünün bir bölümü olarak inşa edildi. İnsanlık tarihinin önemli eserlerden biri sayılan yapıt, içinde Eski Atlantis ve Mu kültürünün bilgilerini içeren papirüsleri bulunduruyor. 


Potala Sarayı 

Tibet’in en büyük anıtsal yapısı olan Potala Sarayı, Tibet mimarisinin tipik örnekleri arasında. Budizm’in ruhani lideri Dalay Lama’ya ait olan, ancak siyasi sebeplerden ötürü gerçek sahibini barındıramayan bina, Himalayalar’ın tepesinde olduğu için de dünyanın çatısı olarak nitelendiriliyor. Yapıtın binlerce penceresi ve egzotik dış cephesi ise hayli dikkat çekici.


Geri Dön