Dekorasyon

Ayasofya'da restorasyon çalışmaları sürüyor

Ayasofya'nın dillere destan kubbesinde 16 yıldır sürdürülen çalışmalar ilk kez yayınlanıyor. Yeni Şafak, Ayasofya'nın yerden 55 metre yükseklikteki kubbesine platformdaki asansörle çıkarak restorasyon çalışmalarını görüntüledi

Tarihi boyunca inanç, turizm ve sanat tarihi açısından Dünyanın ilgi odağı olan Ayasofya'nın dillere destan kubbesinde 16 yıldır sürdürülen restorasyon çalışmalarını ilk kez Yeni Şafak yayınlıyor. 32.37 metre çapında ve yerden 55 metre yüksekte bulunan kubbeye platforma kurulan asansörle çıkılıyor. Çeşitli ebatlarda milyonlarca minik mozaik parçaları tek tek ele alınarak restorasyon çalışmaları titiz bir şekilde sürdürülüyor.

DİĞER MELEK YÜZLERİ ÇIKACAK MI

Geçtiğimiz gün Ayasofya'da üzeri metal ve sıvayla kapatılan ikisi mozaik ikisi kalem işi olmak üzere toplam dört adet kanatlı melek figüründen birinin yüzü gün ışığına çıkartıldı. Melek figürleri en son Sultan Abdülmecid döneminde İsviçreli mimar Gaspare Fossati tarafından yapılan restorasyon çalışmalarından sonra kapatılmıştı. Çalışmalar sonunda diğer melek yüzlerinin de kapatılıp kapatılmadığı ortaya çıkacak.

TURİZME BÜYÜK KATKI

İstanbul Kültür ve Turizm Müdürü Prof. Dr. Ahmet Emre Bilgili, Papa 16. Benediktus ve ABD Başkanı Barack Obama'nın İstanbul ziyaretlerinde Ayasofya'yı gezmesinin Türk turizmi ve ülke tanıtımı açısından büyük bir katkı sağladığını söyledi. Prof. Dr. Bilgili, sanat tarihi ve turizm açısından Ayasofya kubbesindeki kanatlı meleğin yüzünün ortaya çıkartılmasının çok önemli olduğunu kaydetti.

BASINA KİM SIZDIRDI?

Ayasofya kubbesindeki restorasyon çalışmaları sonucu ortaya çıkartılan kanatlı melek yüzü, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay tarafından önümüzdeki günlerde bir basın toplantısı ile kamuoyuna sunulacaktı. Ancak, melek yüzü ve teknik bilgilerin basına sızdırılması üzerine Bakanlık karıştı. İddialara göre, Ayasofya Bilim Kurulu üyesi olan bir akademisyen, geçtiğimiz hafta içersinde kubbeye çıkarak meleğin yüzünü çekti ve basına Bakan açıklamadan önce servis yaptı.


916 yıl kilise, 481 yıl cami, 64 yıl müze

Ayasofya, inşa edildiği tarihten bu yana 916 yıl kilise, 481 yıl da cami olarak hizmet verdi. Son olarak Ayasofya, 1935'te müzeye dönüştürüldü.

Dünya mimarlık tarihinin günümüze kadar ayakta kalmış en önemli anıtları arasında yer alan Ayasofya, mimarisi, ihtişamı, büyüklüğü ve işlevselliği yönünden yegâne uygulama olarak görülür. Bu eser dünya mimarlık tarihinin günümüze kadar ayakta kalmış en önemli anıtları arasında yer almaktadır. Bu nedenle, 64 yıldır müze olarak kullanılan Ayasofya, tarihi geçmişinin yanı sıra, mimarisi, mozaikleri ve Türk çağı yapıları ile yüzyıllar boyunca tüm insanlığın ilgisini çekmiştir.


Hattat Kazasker Mustafa İzzet Efendi'nin Ayasofya kubbesinin kuşağına yazdığı "Allah göklerin ve yerin Nur'udur" Nûr Ayet-i Kerîmesi'nin 35. ayetinin restorasyon çalışmaları da devam ediyor.


ŞAMİL KUCUR/Yenişafak