06 / 05 / 2024

Ayasuluk Kalesi'nde 3 konut ve 12 oda bulundu!

Ayasuluk Kalesi'nde 3 konut ve 12 oda bulundu!

İzmirin Selçuk ilçesinde bulunan Ayasuluk Kalesi ve St. Jean Kilisesi kazılarında Aydınoğulları Beyliğinin Ayasuluk kentini alış tarihi olan 1310 yılında inşa edilen üç konut ve bir işlikten oluşan 12 odanın gün yüzüne çıkarıldığı açıkladı



Kazı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Mustafa Büyükkolancı, 2007 yılından bu yana Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Pamukkale Üniversitesi adına sürdürülen kazıların bu yıl da başarıyla tamamlandığını bildirdi.

Büyükkolancı, 1961 yılında Efes ile  İzmir  Müzelerinin arkeologları tarafından başlanan kazılarda 50. yılın tamamladığına dikkat çekerek, "Bu çalışmaları başlatan Efes Müzesinin ilk müdürü Musa Baran ve Prof. Dr. Ekrem Akurgalı rahmetle anıyoruz. 50 yıl içinde kilisenin çevresi tümüyle kazıldı. Vaftizhane ve hazine dairesi ortaya çıkarıldı, geniş çaplı restorasyonlar yapıldı" dedi.

Bu yıl kazı çalışmalarının toplam 80 gün devam ettiğini anlatan Büyükkolancı, şu bilgileri verdi:

"2010 yılında St. Jean Kilisesi güneyindeki Piskoposluk Sarayı olarak tanımlanan alanda yeni kazılara başlandı. Efeste milattan sonra 7. yüzyılda St. Jean Kilisesi yakınına taşınan Piskoposluk Sarayını ortaya çıkarmayı amaçladık. 2010 yılı kazılarında sarayın bir bölümünü oluşturan büyük bir sarnıçla karşılaştık. Bu büyük sarnıcın Selçuk içindeki tarihi su kemerlerinin son durağı olduğu anlaşıldı."

Ayasuluk Kalesi ve St. Jean Kilisesi Kazıları Başkanı Büyükkolancı, bu yılki kazılarda da söz konusu sarnıcın içinin boşaltılmasına başlandığını, yaklaşık olarak 420 metrekarelik alanda 1,5 metre derinliğe inildiğini belirterek, "Burada Aydınoğulları Beyliğinin Ayasuluk kentini alış tarihi olan 1310da inşa edilen üç konut ve bir işlikten oluşan toplam 12 oda açığa çıkarıldı. Evlerin ve işliğin Fatih Sultan Mehmet dönemine kadar kullanıldığını, odaların içinde bulduğumuz madeni paralar bize gösterdi" dedi.

AA


Geri Dön