17 / 05 / 2024

Ayasuluk Kalesi'nin restorasyonu 1 yıl sürecek!

Ayasuluk Kalesi'nin restorasyonu 1 yıl sürecek!

Kazı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Büyükkolancı, 2007 yılından bu yana Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Pamukkale Üniversitesi adına sürdürülen kazı ve onarım çalışmalarına 23 Haziran 'da başlandığını belirtti



İzmir 'in Selçuk ilçesinde bulunan Ayasuluk Kalesi ve St. Jean Kilisesi 'nde kazılar başladı. Bu yıl kazı ve onarım çalışmalarını 120 gün olarak planladıklarını kaydeden Büyükkolancı, 2011 yılında kaledeki kazıları ve acil onarımları tamamlayıp daha önce söz verdikleri gibi Kaleyi 2012 yılında yerli ve yabancı tüm ziyaretçiler için geziye açmayı hedeflediklerini söyledi.

Büyükkolancı, öncelikle restorasyon projesi  İzmir  2 Numaralı Bölge Koruma Kurulu tarafından onaylanan İç Kale Batı Sur Duvarı onarımlarına 2010 yılında Selçuk Belediyesinin işçi ve malzeme desteğiyle başladıklarını, sur duvarlarının güney yarısında geçen yıl 15 Aralık 2010 tarihine kadar devam eden onarımların konunun uzmanları ve koruma kurulunun beğenisini kazandığını ve kuzey yarısının onarımı için yeni izin verildiğini hatırlattı.

2010 yılında St. Jean Kilisesi güneyindeki Piskoposluk Sarayı olarak tanımlanan alanda yeni kazılara başlandığını ve burada Efes 'ten MS 7. yüzyılda St. Jean Kilisesi yakınına taşınan Piskoposluk Sarayı 'nı ortaya çıkarmayı amaçladıklarını kaydeden Büyükkolancı, 2010 yılı kazılarında sarayın bir bölümünü oluşturan büyük bir sarnıçla karşılaştıklarını, 2011 yılında, bu sarnıcın içinin boşaltılmasına devam edeceklerini ve önemli buluntularla karşılaşacaklarını tahmin ettiklerini ifade etti.

Kazı ve onarım çalışmalarına Pamukkale Üniversitesi, Anadolu Üniversitesi ve Trakya Üniversitesi 'nden uzman arkeolog ve sanat tarihi uzmanlarının katıldığı bilgisini veren Büyükkolancı, yine farklı üniversitelerden 20 öğrencinin bu yılki çalışmalara katılacağını belirtti. Büyükkolancı, 'Bu yılki kazı ve onarım çalışmalarını yine Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıklar ve Müzeler Genel Müdürlüğü, TÜBİTAK, DÖSİMM, Selçuk Belediyesi, Efes Müzesi ve GCT 'nin yanı sıra kazı heyetimizin ihtiyaçlarına katkıda bulunan kuruluşlar ve tüm Selçuk halkıyla gerçekleştireceğimize inancımız tamdır. Selçuk halkına daha önce söz verildiği gibi Kaledeki kazı çalışmalarının sonlarına yaklaştık. 2012 yılında kalenin ziyarete açılabilmesi için Restorasyonu gereken kısımlardan en önemlisi ve ziyaretçiler için tehlike oluşturan Batı Sur Duvarlarının geçen yıl olduğu gibi bu yıl da Selçuk Belediyesi 'nin işçi, usta ve malzeme katkıları ile ortaklaşa yapılacağını ümit ediyoruz' dedi.

AA


Geri Dön