Genel

Ayazağa ihalesini kazanan konsorsiyum peşinatı ödemedi

1.2 milyarlık rekor arsa payı teklifiyle Ayazağa ihalesini kazanan 5'li konsorsiyum 180 milyon TL'lik ön peşinatı ödemedi. Şartnameye göre 24.4 milyon TL'lik teminat yanıyor

Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO) tarafından geçen ay Ayazağa'daki dev arsa için açılan ihaleyi 1 milyar 203 bin TL'lik rekor arsa payı teklifiyle kazanan Yeşil İnşaat ve Metal Yapı'nın başını çektiği 5'li konsorsiyum, Emlak GYO'ya 180 milyon TL'lik ön peşinatı ödemeyerek, 24 milyon 400 bin TL'lik teminatı yaktı. Konsorsiyumun ön peşinatın son ödeme günü olan geçtiğimiz perşembe 180 milyon TL'lik tutarı yatırmaması üzerine Emlak GYO bankalara teminatın nakde çevrilmesi talimatı verdi. Öte Yandan Konsorsiyum ortakları, yaptıkları yazılı açıklamada, arsanın imar planının iptali ve yürütmesinin durdurulması için dava açılması üzerine Emlak GYO'dan ek süre istenildiği belirtilerek, bu talebin olumsuz cevaplanması üzerine projeden çekilme kararı alındığı kaydedildi.

9 FİRMA TEKLİF SUNMUŞTU
Emlak Konut GYO tarafından 21 Eylül'de ilk oturumu gerçekleştirilen Ayazağa'daki 241 bin 905 metrekarelik dev arazinin ihalesinin 29 Eylül'de gerçekleştirilen ikinci oturumunda en yüksek teklifi 3 milyar 251 milyon 100 bin TL toplam satış geliri ve 1 milyar 203 milyon 110 bin TL Emlak GYO payı ile Metal Yapı-Özüm Petrol-Yeşil İnşaat- NASA İnşaat-K Yapı ve Taşçılar Madencilik Ortak girişimi vermişti. 9 teklifin sunulduğu Ayazağa ihalesinin ikinci oturumunda, 3 milyar 250 bin TL toplam satış geliri, 1 milyar 153 bin 750 bin TL Emlak GYO payıyla en yüksek ikinci teklifi Ağaoğlu Grubu şirketlerinden Akdeniz İnşaat verirken, üçüncü en yüksek teklifi ise 3 milyar 50 milyon TL toplam satış geliri ve 1 milyar 18 bin TL Emlak GYO payıyla Eser İnşaat-Eser Üst Yapı Ortak Girişimi vermişti.

Teminat için 'Tedbir Kararı'
KONSORSİYUM ortakları yaptıkları açıklamada İBB Meclis üyeleri tarafından imar planının iptali istemiyle dava açılması üzerine Emlak Konut GYO'dan ek süre istediklerini, bu talebin kabul edilmediğini belirtti. Emlak GYO'nun tavrı üzerine projeden çekilme kararı alındığı ifade edilen açıklamada, teminat mektubunun bozulmaması için mahkeme tarafından tedbir kararı alındığı kaydedildi.

4 bin 260 konut yapılabilecek
İMAR planlarında 241 bin 905 metrekare yüzölçüme sahip arsanın 193 bin 900 metrekaresi konut alanı olarak yer alıyor. Bu alanın 2.2 emsal değeri bulunduğu için üzerine 426 bin 580 metrekare inşaat yapma izni bulunuyor. Bu şartlar değerlendirildiğinde Ayazağa'ya 4 bin 260 konut yapılabilecek. Ticaret alanı olarak ayrılan 7 bin 775 metrekarelik alanın ise emsal değeri 2.5. Bu parselede 19 bin 437 metrekare inşaat yapılabilecek. Arsaya toplamda ise 446 bin 17 metrekare inşaat yapma izni bulunuyor. Arazide bodrum katlar ise emsal dışında tutuluyor.

Emlak GYO'dan çağrı gelince gereğini yapacağız'
EMLAK GYO'nun sözleşme gereği ikinci en yüksek teklifi sunan Ağaoğlu Şirketler Grubu şirketi olan Akdeniz İnşaat yetkilileriyle dün görüştüğü, bir iki gün içinde de tebligatta bulunacağı öğrenildi. Akdeniz İnşaat'ın arsayı almaması halinde Emlak GYO, üçüncü en yüksek teklifi sunan Eser Taahhüt-Eser Üst Yapı Ortak Girişimi'nin kapısını çalacak. Ali Ağaoğlu, arazi için istekli olduklarını belirterek, "Emlak GYO'nun tebligatı gelince gereğini yapacağız" dedi.
Sabah/Bülent Yoldaş

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Ağaoğlu tek kaldı

Ayazağa'daki 241 dönümlük arsa ihalesinde, en yüksek teklifi veren Yeşil İnşaat-Metal Yapı ortak girişim grubu projeden çekildi. En yüksek ikinci teklif sahibi Ağaoğlu, açılan imar iptal davasına rağmen arsaya talip olduğunu, gerekeni yapacağını söyledi

Türkiye'nin en büyük arazi ihalesi olarak gösterilen Ayazağa'daki Emlak Konut'a ait 241 dönümlük arazinin satışında yeni bir sürece girildi. 29 Eylül'de yapılan ihalede ikinci oturumun sonunda 3.2 milyar lira ile en yüksek teklifi veren 6 firmalı Yeşil İnşaat liderliğindeki ortak girişim grubu, dün yaptıkları yazılı bir açıklama ile projeden çekildiklerini açıkladı. Konsorsiyumun araziyle ilgili olarak açılan davayı gerekçe göstererek çekilmesinin ardından, Emlak Konut yetkilileri dün ihalede ikinci en yüksek teklifi veren Ali Ağaoğlu'nu konuyla ilgili olarak bilgilendirdiği öğrenildi. Bugün gazetesine açıklamada bulunan Ali Ağaoğlu, arsaya bu şartlar altında bile talip olduğunu, gerekeni yapacaklarını söyledi.

Hem inşaat alanının büyüklüğü, hem de son kalan en büyük arazi olması nedeniyle devlerin çekişmesine neden ola ihalenin ikinci oturumunda Yeşil İnşaat, Metal Yapı- Özüm Petrol-Nasa İnşaat- K Yapı- Taşçılar Madencilik Ortak Girişimi 3 milyar 251 milyon liralık ciro karşılığı Emlak Konut'a yüzde 37 gelir teklif ederek ihaleyi kazanmıştı. Konsorsiyumun 4 Kasım tarihine kadar 180 milyon lira nakit, 163 milyon lira da teminat mektubu sunması gerekiyordu. Ancak 1 Kasım'da  ihaleyle ilgili olarak İstanbul Büyükşehir Belediye Meclis üyeleri tarafından Toplu Konut İdaresi Başkanlığı aleyhine idari mahkemede imar planının iptali ve yürütmenin durdurulması amacıyla dava açıldı. Davayla ilgili bilginin kendilerine ulaşmasıyla birlikte konsorsiyum Emlak Konut'tan süreç hakkında hukuki bir değerlendirme yapmak amacıyla ek süre istedi ancak bu talep olumlu yanıt bulmadı. Bunun üzerin konsorsiyum yazılı bir açıklama ile çekilme kararını kamuoyuna duyurdu. Açıklamada  davaya ilişkin bilginin kendilerine 4 Kasım tarihinde iletilmesi üzerine ek süre talep edildiği hatırlatılarak, davanın muhtemel sonuçlarının yaratacağı olumsuzluklar, oluşacak riskler ve kurumun uzlaşmasız tutumu nedeniyle bu kararın alındığı belirtildi. Açıklamada ayrıca verilmiş olan geçici teminat mektuplarının İstanbul 9. Asliye Mahkemesi'nin verdiği ihtiyati tedbir kararı nedeniyle Emlak Konut tarafından nakte çevrilemeyeceği de ifade edildi.

"Davadan çekinmiyorum"

İhalede 3 milyar 250 milyon lira ve yüzde 35.5 payla ikinci en yüksek teklifi veren Ağaoğlu gelişmeleri değerlendirerek, ihale şartnamesi gereği birincinin yükümlülüğünü yerine getiremediği durumlarda ikinciye ve sonra üçüncüye hak tanındığını açıkladı. Ağaoğlu "Bugün (dün) bizi Emlak Konut'tan çağırıp bilgilendirdiler. Biz de hala talip olduğumuzu ve gerekeni yapmaya hazır bulunduğumuzu ilettik. Bugünkü şartlar altında bile o arsayı istiyorum. Açılmış davanın sonucu değiştireceğini düşünmüyorum, bir çekincem yok" dedi.
Bugün/Selma ŞENOL

 1.2 milyarlık arsada 25 milyonluk teminatı yaktı

Emlak Konut GYO'nun Ayazağa'daki arsasına 1 milyar 203 bin lira teklif veren 5'li konsorsiyum ön peşinatı ödemeyince 24.8 milyon liralık teminatı yandı...

Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO) tarafından Ayazağa'daki dev arsa için açılan ihaleyi 1 milyar 203 bin TL'lik rekor arsa payı teklifiyle kazanan Yeşil İnşaat ve Metal Yapı'nın başını çektiği 5'li konsorsiyum, 180 milyon TL'lik ön peşinatı ödemeyerek, 24 milyon 400 bin TL'lik teminatı yaktı. Konsorsiyumun, ön peşinatın son ödeme günü olan geçtiğimiz perşembe 180 milyon TL'lik tutarı yatırmaması üzerine Emlak Konut GYO bankalara teminatın nakde çevrilmesi talimatını verdi.

İKİNCİ FİRMA GELDİ
Emlak Konut GYO'nun sözleşme gereği dün ikinci en yüksek teklifi sunan Ağaoğlu Şirketler Grubu şirketi olan Akdeniz İnşaat'la görüştüğü, 1-2 gün içinde de tebligatta bulunacağı öğrenildi. Eğer Akdeniz İnşaat ile anlaşılamazsa üçüncü firma çağrılacak.
Takvim