Eğitim

Ayazağa inşaatının yerine çok amaçlı salon yapılacak!

Ayazağa Kültür Merkezi inşaatı yıkılıyor. Konser salonu yerine tasarlanan çok amaçlı etkinlik merkezi yerin altına inşa edilecek

Neredeyse bir yıldan fazla oluyor, “Eski bir İstanbul masalında final” başlığıyla Ayazağa Kültür Merkezi inşaatının tamamlanacağını duyurmuştuk. Ama işte, bizim kültür masallarında finale ulaşmak o kadar kolay olmuyor. Son bir aydır, Ayazağa'daki projede önemli değişiklikler olduğu konuşuluyordu. Dün bir toplantıyla projenin tarafları, yani Kültür Bakanlığı ve Multi Turk Mall adlı firma, projenin son halini anlattılar. Büyük konser salonu inşaatının yıkılacağı ve yerine çok amaçlı büyük bir etkinlik mekanı yapılacağı doğrulandı.
Bu çok amaçlı etkinlik mekanının en büyük özelliği, yeraltına yapılacak olması. Böylece, Ayazağa'daki arazi üzerinde görünen yapı kütlesi, eskisine göre daha küçük olacak. Toplantıda 90'larda yapılan inşaatın koruma kurulu ve belediye tarafından durdurulduğu, yeni projenin ise doğaya ve tarihi dokuya daha saygılı olduğu söylendi.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay “Kaba inşaat, oldukça ‘kaba' bir inşaat olmuş ve 90'larda koruma kurulu inşaatı durdurmuş,” dedi. Bakan Günay, Forum İstanbul gibi büyük projelere imza atan Multi Turk Mall'un bu projeyi de çabuk bitireceğini söyleyip, ‘bir yılda tamamlanması dileğini' aktardı.

Meğer yasal değilmiş
Yeni projenin mimarı Prof. Ertun Hızıroğlu. Hızıroğlu, eski inşaatın koruma kurulunun koyduğu kuralları çiğnediğini anlattı. Kültür Merkezi'nin tarihi Süvari Köşkü'nden daha yüksek bir seviyeye çıkartıldığı ve onaylanan projeye göre 14 bin metre kare büyütüldüğü için durdurulduğunu, yani inşaatın bu haliyle devam etmesinin zaten mümkün olmadığını aktardı. Bir de ilk projenin yapılmasından bu yana 15 yıl geçtiğini ve İstanbul'un ihtiyaçlarının değiştiğini vurgulayan Ertunç, bu sebeplerle büyük konser salonu yerine büyük çok amaçlı mekanın yapılmasına karar verildiğini anlattı. Toplantıdan sonra görüştüğümüz Multi TurkMall yöneticisi Levent Eyüboğlu, ilk haliyle projenin işletilebilir olmadığını, bu şekilde zarar etmeyecek bir Kültür Merkezi planladıklarını söyledi.
Sonuçta yıllardır bekleyen inşaatın büyük konser salonu yıkılıyor. Tam onun yerine, yerin 14 metre altına, altı bin kişi alabilecek bir mekan inşa ediliyor. Bu mekan, ayakta konserler, büyük lansmanlar ve toplantılar için kullanılabilecek. Şu anki inşaatın otopark kısmı ise korunuyor, bu kısmın önüne yeni alanlar eklenip, çevresi yeşillendiriliyor. Bu yeni yapı Mimar Ertun Hızıroğlu'nun deyimiyle “sakin, süsü takısı olmayan bir yapı”.

Yeni proje beğenildi
Hakikaten bu yeni proje ‘görkemli konser salonu' arzusunu bir kenara bırakmış. Son yıllarda geçerli olan ‘etrafındaki dokuya saygılı ve çok amaçlı bir yapı' olarak tasarlanmış. Proje görücüye çıktığı ‘kültür sanat' ortamında benim gözlemdiğim kadarıyla genel bir beğeni topladı... Ayazağa Kültür Merkezi'nin 2011 yılında tamamlanması bekleniyor. Çok amaçlı salonu, yani ‘black box'ı Pozitif işletecek. Konser salonu için belli bir proje yok. Ama, Multi TurkMall'un dileği, özel orkestralardan birinin burayı sürekli salon olarak kullanması.
Yıkılan inşaat için harcanan en az 30 milyon doları düşünenler ve görkemli bir klasik müzik mekanı hayali kuranlar için yeni gelişmelerin hüzünlü bir yanı var. Ama kışın büyük rock konserleri dinlemek isteyenler de sevinecek. İstanbul Masalı'nda şimdilik durum bu. Bakalım bir yıl sonra neler olacak?

İçinde neler olacak
* 6000 kişilik mekân
* 1200 kişilik senfoni salonu
* 500 kişilik oditoryum
* Sinemalar
* Dans, yoga salonları
* Müzik aletleri satıcıları
* Kitapçılar
* Galeriler
* Ofisler

Çıkan kısmın özeti...
1988'de Nejat Eczacıbaşı, konser salonu için girişimlere başladı. Ayazağa'da, içinde üç tarihi yapının (Süvari Köşkü, Çinili Köşk ve Ayazağa Kasrı) bulunduğu askeri alan İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı'na verildi. İnşaat 2000'de durdu, proje Bakanlığa geçti. Pek çok ihale ve görüşmeden sonra Bakanlık, 2008'de Multi Turk Mall'la anlaştı.
Cem ERCİYES/Radikal

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

AYAZAĞA'DA KONSER İÇİN İKİ YIL DAHA BEKLEYECEĞİZ

İstanbul'un yapımı yılan hikayesine dönmüş, 11 yıldır kaba inşaat halinde bekleyen Ayazağa Kültür ve Kongre Merkezi sonunda canlanıyor.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ile ihaleyi alan Multi Turkmall firması, dün Feriye Lokantası'nda yaptıkları basın toplantısıyla yeni projeyi tanıttı.
Firmanın bu şöhretinden olsa gerek, mevcut yapıyı yıkıp bu araziye yeni bir alışveriş merkezi kuracakları söylentisi çıktı. Ancak dün yapılan basın toplantısıyla netleşti ki, Ayazağa iki yıl içinde kültür ve kongre merkezine kavuşacak.
Yeni projenin mimarı Ertun Hızıroğlu, mevcut inşaatın sorunlarını ve yapılacak değişiklikleri anlattı. İleride kitap fuarı düzenlenecek, müzik aletleri satış mağazaları kurulacak bir alan, 4 bin 200 kişilik çok amaçlı bir salon. 
Projenin maliyeti 35-40 milyon dolar olarak tahmin ediliyor, bunun 2 buçuk milyon doları yıkım için harcanacak. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın hiçbir harcaması olmayacak. Arazi tahsisi karşılığında ise salonları yılda 52 gün kullanabilecek. Merkezin iki yıl içinde tamamlanması bekleniyor.

İKSV'ye ait inşaat neden durduruldu?
Arazinin bulunduğu askeri alanda Çinili Köşk, Süvari Köşkü ve Ayazağa Kasrı bulunuyor. Koruma Kurulu'nun onayladığı ilk proje de bu üç tarihi yapıyı gölgelemeyecek bir proje. Ancak Mimar Ertun Hızıroğlu'nun  verdiği bilgiye ve yıkım kararına göre İKSV'nin yürüttüğü inşaat, 65 bin metrekarelik projeyi 14 bin metrekare aşınca ve konser salonunun kotu Süvari Köşkü'nün saçak kotunu geçince belediye inşaatı 1998 yılında durdurmuş. O günden bu yana da bir çözüm sağlanamamış.

Kültür ve Kongre Merkezİ'nİn tarİhİ
1987'de arazi Kültür Bakanlığı'na geçti.
1990'ların başında İKSV ile bir kültür merkezi yapılması konusunda anlaşıldı.
1995'te inşaata başlandı.
1998'de inşaat durduruldu.
2006'da arazinin tahsisi İKSV'den geri alındı.
2009'da Multi Turkmall ile anlaşma sağlandı.
Miraç Zeynep Özkartal/Milliyet Cadde

Ayazağa yıkılacak, çünkü kaçak kat çıkmışlar! 
 
Yapımı yılan hikâyesine dönen, en sonunda da yıkılıp yeniden inşasına karar verilen Ayazağa Kongre ve Kültür Merkezi'ne kaçak kat yapıldığı ortaya çıktı. Kompleksin inşaatını, 8 yıl önce parasızlık değil, Koruma Kurulu'nun kararı durdurmuş. Şimdi ise yine kurul kararıyla 50 milyondan fazla para harcanan 'kaba inşaat' yıkılacak.
 
Sonu gelmeyen bir hikâyeye dönüşen, sanat çevreleri tarafından 'bir İstanbul masalı' ya da 'yılan hikâyesi' olarak adlandırılan Ayazağa Kültür ve Kongre Merkezi'nde başa dönüldü. Yaklaşık 17 yıl önce başlanan merkezin yapımı, bu süre içerisinde birkaç kez durmuş, son 8 yıldır da kaderine terk edilmişti. Geçtiğimiz yıl mekânı 49 yıllığına kiralayan TurkMall şirketi, yeni binayı 2010 sonunda faaliyete geçirmeyi planlıyordu; ancak gelinen son noktada henüz inşaat halindeki yapının elverişsiz, daha doğrusu kaçak olduğu anlaşıldı. İddiaya göre merkezin inşaatını yapan önceki şirket, projenin 14 bin metrekare dışına çıkmıştı; bu çıkıntıların yakılması gerekiyordu. Meğerse 8 yıl önce inşaatın durdurulmasının nedeni de bütçe yetersizliği değil; Koruma Kurulu'nun bu kararıymış. Bu arada olan, 17 yıllık süre içerisinde merkezin yapımı için harcanan 50 milyon TL'lik paraya oldu.

Şimdi ne olacak?

Mimar Prof. Dr. Ertun Hızıroğlu tarafından hazırlanan yeni proje ile kongre merkezinin ana binası olan konser salonu, Koruma Kurulu'nun isteği doğrultusunda yıkılıp, yerin 14 metre altında 4 bin 500 kişi kapasiteli bir salon yapılacak. Yine senfoni konserleri için 1.200 kişilik salon, oda konserleri için 450 kişilik ayrı bir mekan, 600 koltuklu konferans salonu ve 400 koltuklu sinema inşa edilecek.

Dün İstanbul'da Feriye Lokan-tası'nda gazetecilere bilgi veren Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'a göre 'inşaat', projelere aykırılık dolayısıyla 'kaba' bir hale gelmiş. Etrafındaki tarihî eserlere de zarar veriyor ve yıkılması gerekiyor.

Ticaret merkezi olmayacak

Kongre merkezinin yıkılacağı duyulduğu andan itibaren sanat çevrelerinde 'acaba burası alışveriş merkezi mi olacak?' şeklinde bir endişe hakim olmuştu. Hem Bakan Günay hem de TurkMall yetkilileri kesin olarak 'burası bir AVM olmayacak' diyor. Ancak klasik bir kültür merkezi olmayacak! Kitap, film, müzik CD'si, müzik aletleri, resim ve heykellerin satışının yapılacağı butik mağazalar yer alacak. Çok amaçlı olarak tasarlanan 4.500 kişilik büyük konser salonunda haftanın belirli günleri kültürel etkinlikler de yapılacak, otomobil tanıtımları da...

Koruma Kurulu'nun projeye aykırılık tespit ettiği otopark ise yıkılmıyor. Otopark yerleri biraz daha daraltılarak butik mağazalar ve restoranlara yer açılacak. TurkMall Genel Müdürü Levent Eyüboğlu'na kalırsa bu otoparkın da yıkılması gerekiyor. Ancak bunun için henüz kesin bir karar yok.

Levent Eyüboğlu, geçtiğimiz yıl yaptığı açıklamada merkezin 40-50 milyon Euro'ya tamamlanacağını söylemişti. Dünkü toplantıda kesin bir karar vermiyor; ancak yine aynı rakamlar seviyesinde olacağını söylüyor.

'Bakanlık İstanbul'a taşınsa hayır demem'

Feriye'deki toplantı öncesinde Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ile kültür ve sanat dünyasını ilgilendiren konularda konuşma fırsatı bulduk. Bütün hayalinin İstanbul'da yaşamak olduğunu, ancak bakanlığın Ankara'da olmasından dolayı günlerinin çoğunu Başkent'te geçirdiğini söyleyen Günay, "Bu kenti o kadar seviyorum ki 'Bakanlık İstanbul'a taşınacak' deseler 'hayır' demem." diyor.

Rüyasında sürekli Yahya Kemal Beyatlı'yı gördüğünü, İstanbul'u onun şiirlerinden sevdiğini belirten Günay, yargının AKM'nin restorasyonunu durdurmasına da bir anlam veremiyor: "Şimdi sadece temizlik yaparak AKM'yi yeniden faaliyete geçireceğiz, bunun bedeli de 25 milyon TL. Restore etseydik, 90 milyon harcayacaktık. Beş yıl sonra yine restorasyon yapmak gerekecek. Dolayısıyla 25 milyon boşu boşuna heba edilecek. Allah'tan beş yıl sonra ben bakan olarak kalmayacağım..."

Tiyatroya ayrılan ödeneğe göre izleyici sayısının düşük olduğunu belirten Günay, "Tiyatroya yılda 100 milyon ödenek ayırıyoruz. Ankara, İstanbul ve İzmir'de toplam 2 milyon izleyicisi var. Yerel kültürden beslenmek lazım, yerel değerlerden bir şeyler katmazsak oyunumuzu geniş kitlelere ulaştırmamız zor. Şimdi Anadolu'nun birçok şehrinde Devlet Tiyatrosu'nu açtık. Buralara 30 milyon versek Anadolu tiyatro sahnesine döner. Çok değerli oyuncularımız var, keşke dizilerde biraz az oynasalar da daha çok tiyatroda mesai yapsalar..." diyor.
Abdullah KILIÇ/Zaman