Eğitim

Ayazağa Kültür Merkezi projesi tüm kurullardan geçti!

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Ayazağa Kültür Merkezi'yle ilgili yeni projenin tüm kurullardan geçtiğini belirtti

2010 Avrupa Kültür Başkenti İstanbul, uzun zamandır kültür sancısı çekiyor. Taksim'deki Atatürk Kültür Merkezi'nde planlanan proje bir türlü hayata geçirilemedi.

Son olarak da Kültür Ajansı'nm projesi, istanbul 9. idare Mahkemesi'nin verdiği kararla iptal edildi. AKM'nin kaderi belirsizliğini korurken, Ayazağa'da 15 yıl önce temelleri atılan ancak bir türlü tamamlanamayan Ayazağa Kültür Merkezi için sevindirici bir haber geldi. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Multi TurkMall isimli firmanın yapımmı üstlendiği Ayazağa Kültür Merkezi'yle ilgili yeni projenin tüm kurullardan geçtiğini belirtti.

BEKLENEN YAZI GELDİ
10 yıldır tek çivinin bile çaküamadığı Ayazağa Kültür Merkezi'nde mutlu sona yaklaşıldığını söyleyen Günay şunları söyledi: "Yeni proje, kurul ve belediye onaylarından geçti, inşaat arazisinin 3. Kolordu Komutanlığı'yla yan yana olması nedeniyle Genelkurmay Başkanlığından "inşaat yapılabilir" yazısı alınması gerekiyordu. En son haber, bu yazı da Genelkurmay Başkanlığı tarafından verilmiş durumda. Kültür merkezinin yapımını üstlenen kuruluş, tahsis tapusunu da aldıktan sonra inşaata başlayacak. Eylül ayında vurulacak ilk kazmanın ardından bir sene içinde Ayazağa Kültür Merkezi inşaatının tamamlanarak hizmete girmesi mümkün olacaktır."

Merkez inşaatının Koruma Kurulu tarafından 14 bin metrekare fazla yapılaşma olduğu için durdurulduğunu vurgulayan Bakan Günay, "Şu an orada kaba beton bir yapı var. Genelkurmay da dahil olmak üzere herkes buradaki yeşil ve tarihi dokuya uymayan kaba yapılaşmadan şikayet ediyor. Bu kaba yapı yıkılıyor. Proje büyük ölçüde toprak altına almıyor" bilgisini verdi.

YER ALTİNDA KONSER
Ayazağa Kültür Merkezi'nin yeni projesinde tarihsel ve doğal dokunun ortaya çıkarılacağı, hem köşkler hem de yeşil alanın daha fazla görüleceği bir mimari uygulanacak. Projenin en dikkat çeken noktası ise konser salonunun yerin 14 metre altına yapılacak olması. Salon, toprak altına yerleştirilerek, arsa üzerinde yer alan tescilli ve tarihi köşklerin geri planda kalması önlenecek. Proje kapsamında Ayazağa Kasrı, Çinili Köşk (Av Köşkü) ve Süvari Alayı isimli bu tarihi binaların da restorasyonu yapılıyor. Mimar Ertun Hızıroğlu'nun geliştirdiği, 2 bin 650 kişinin oturarak, 1566 kişinin ise ayakta katılabileceği 4 bin 200 kişi kapasiteli bu proje "black box" (kara kutu) olarak tabir ediliyor. Kara kutu seyyar olarak her yerde kurulabiliyor.

Yıkım olup olmayacağı belli değil

EYLÜL ayında başlayacak yeni proje çalışmaları öncesinde arazideki atıl durumda bulunan inşaata nasıl devam edileceği konusunu projenin mimarı Ertun Hızıroğlu'na sorduk. Teknik incelemelerin devam ettiğini belirten Hızıroğlu şu bilgileri verdi:
"Arazi üzerindeki mevcut binalarla ilgili teknik raporlamalar yapıyoruz. Bina 1999 depreminden önce yapılmış. Dolayısıyla yangın yönetmeliği, otopark yönetmeliği gibi bütün inşaat yönetmelikleri ve teknikleri değişmiş. Bu nedenle her alandaki teknik raporlamaların tamamlanmasının ardından Ayazağa'daki binanın hangi bölümünün yıkılıp yeniden yapılacağı veya güçlendirilerek devam edileceği belirlenecek."
Habertürk-Serkan Akkoç