Ekonomi

Ayçiçeği bekleyen büyük tehlike! Rekolte kaybı yaşanabilir!

Yağışların azalması nedeniyle ayçiçek için ciddi bir rekolte kaybı beklentisi oluşan üreticinin ekimden vazgeçmesi durumunda piyasada sıkıntılar yaşanabileceği dile getiriliyor. Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Şafak Kırbiç, konuya ilişkin yaptığı açıklamada “Önümüzdeki dönemde ürünle ilgili sıkıntılar, üretimiyle ilgili sıkıntı yaşanma ihtimali bulunuyor

Türkiye'nin yağlık ayçiçeği ihtiyacının yaklaşık yarısının karşılandığı Trakya bölgesinde ekim dönemine hazırlanan üretici, kuraklık endişesi yaşıyor. Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Şafak Kırbiç, konuya ilişkin yaptığı açıklamada “Önümüzdeki dönemde ürünle ilgili sıkıntılar, üretimiyle ilgili sıkıntı yaşanma ihtimali bulunuyor. En çok yağış almamız gereken dönemde yani kasım ve şubat ayları kurak geçti ve kar yağışı olmadı. Önceki senelerde de bölgemizde özellikle olmamıştı. Ülkemizde de baktığımızda, ülke genelinde dahi diğer yıllardaki kar yağışının yoğun olduğu illerde oralarda bile diğer senelere göre kar yağışı çok fazla olmadı. Tabii İç Anadolu Bölgesi'nde de ciddi bir kuraklık mevcut ve bu durum, Trakya bölgesinde var. Bizim bölgemizde de yağış miktarlarına bakıldığı zaman cidden çok büyük bir düşüş var. Bölgemizde, kuzeyimizdeki barajlarda su seviyelerinde ciddi bir azalma meydana geldi. Hatta son açıklamalara göre işte Kayalı Barajı'ndan mısır üretimine ciddi bir potansiyeli bulunan Kavaklı bölgesine, su seviyesinin azlığı nedeniyle bu süreçte su verilmeyeceğiyle ilgili duyumlarımız var. İnşallah önümüzdeki süreçte bir miktar yağış alırsak oralarda da bir su seviyesinde yükselme yaşanır” şeklinde konuştu.

‘YILLIK YAĞIŞ ORTALAMASININ ÇOK ALTINDAYIZ’

Üretimin artmasının önümüzdeki dönemde alınacak yağışa bağlı olduğunu ifade eden Kırbiç, "Önümüzdeki süreçte ciddi bir yağış alırsak baraj seviyelerindeki artış, toprağın doygunluk noktasında da bir artış meydana gelir. Zira bu bölgede özellikle Edirne bölgesinin yıllık yağış ortalaması 500-600 milimetre civarında. Fakat şimdiye kadar baktığımızda bunun çok altındayız.

İşte detaylar...

Önümüzdeki günlerde bu bölgede ayçiçek ekim dönemi başlıyor, hatta bazı yerlerde başlamış durumda. Şimdi buğdaylara gübre, ilaç atılma dönemi. Şu anda buğdaylarda çok büyük bir sıkıntı yok ama önümüzdeki günlerde buğdayın boyu arttıkça su emme, su çekme oranı yükselecektir. Bu durum şimdi toprakta bulunan mevcut su miktarını çok kısa sürede tüketecek demek. Yarından sonra bölgemizde bir miktar yağış beklentisi var. İnşallah bu yağış gelirse bir miktar toprağın doygunluk süreci meydana gelir" dedi.

'BAZI BİTKİLER KURAKLIKTAN GELİŞİM GÖSTEREMİYOR'

Yağışların az olmasının üretime yansımaması için temennide bulunan Şafak Kırbiç, "Bildiğiniz gibi bu son süreçte dünyamızda kurak tüm bölgelerde mevcut. İşte bugün baktığımızda da doğudaki bazı bölgelerimizde, güneydoğuda sel felaketi yaşanıyor. Orada tarım alanlarının etkileniyor. Bir tarafta iklim değişikliğinde uzmanlar senelerdir söylemişti. Ya çok büyük kuraklıklar yaşanacak ya da sel felaketiyle işte seller, heyelanlar, erozyonla toprağımızın verimli katmanları kayboluyor. Kuraklığa ilişkin bitkilerimiz gelişme sağlayamamakta. Verim düşüşleri oluyor. Bunlar için tabii bazı tedbirlerin alınması gerekmekte. Bölgemiz için kuzey tarafımızda bizim bazı baraj projelerimiz var. Bunların bir an önce hayata geçmesi gerekiyor. Zira baktığımız zaman Meriç ve Tunca nehirlerinin bile debileri en yüksek debide akması gerektiği dönemlerde düşük seviyede" şeklinde konuştu.

Togg başvuru adımları tek tek açıklandı! Togg için 60 bin TL ödeme şartı!

Altın alıp satacaklar 22 Mart’a dikkat! Fiyatı üç katına çıkabilir!

Bunu yapandan SGK faiziyle geri alıyor! Emekli aylığınız bile kesilebilir!