Ekonomi

Ayçiçek, şeker ve çay derken bir ürüne daha çok büyük bir zam geliyor! Hemen şimdi alın

Türkiye'de gıda ürünlerine gelen zamlar bir yana diğer hizmetlere de aşırı şekilde zamlar geliyor. Bu zamların ardından bir hizmete daha büyük zam geleceği açıklandı. Hizmetten daha ucuza yararlanmak isteyen kişilerin acilen işlemlere başlaması gerektiği ifade edildi. Kısa süre içerisinde enflasyonun da etkisiyle başta ayçiçek yağı, un, şeker ve çay olmak üzere çok sayıda ürüne ciddi zamlar geldi

Ülkemizde gıda ürünleri daha önce hiç olmadığı kadar aşırı şekilde değer kazandı. Kısa süre içerisinde enflasyonun da etkisiyle başta ayçiçek yağı, un, şeker ve çay olmak üzere çok sayıda ürüne ciddi zamlar geldi. 
 

Bu zamlar bir yandan vatandaşın cebini zorlamaya devam ederken, diğer yandan yeni hizmetlere gelen zamlar da vatandaşları hayli zorluyor. İşte son olarak bir hizmete daha büyük zam geleceği açıklandı.

Ülkemizde birçok vatandaş yurtdışı seyahati hayali kurarken pasaport fiyatları da araştırılıyor. Ancak pasaport fiyatları, yeniden değerleme oranına göre tekrar belirleniyor. 2023 yılında ise pasaport ücretlerine tarihi zam geleceği ifade ediliyor.

Pasaport harç bedellerinin gelecek yılda değerleme oranının yüzde 100’ü aşacağı tahmin ediliyor. Bu değerleme sonra pasaport fiyatlarına en az iki katı zam gelmesi bekleniyor. Bu yıl başında yüzde 36 olarak belirlenen yeniden değerleme oranı için Cumhurbaşkanı oranı düşürme ya da artırma yetkisini pasaport ücretinde kullanmadı. Yeniden Değerleme Oranı 2021 yılında sene yüzde 9,11 olarak belirlenmişti.

ŞU ANDA PASAPORT ÜCRETLERİ NE KADAR? 

Pasaport defteri 180 liradan 225 liraya yükseldi.

6 aya kadar olan pasaport harcı 227 TL’den 309 TL’ye,
1 yıllık pasaport harcı 450,8 TL’ye,
2 yıllık pasaport harcı 738 TL’ye,
3 yıllık pasaport harcı 1048,7 TL’ye,
4-10 yıllık pasaportun bedeli 1008 TL’den 1478 TL’ye çıktı.

ZAMLARDAN SONRA NE KADAR OLMASI BEKLENİYOR?

Halk TV’de yer alan habere göre, üretici fiyat endeksi (ÜFE) temmuzda bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 144,61, on iki aylık ortalamalara göre yüzde 97,30 artarken, ÜFE’ye göre belirlenen vergi, harç ve cezalara da 2023 yılı itibariyle tarihi zam gelecek.