Ekonomi

Ayçiçek, yağ, şeker, un derken bir ürüne daha büyük zam! Hemen markete koşun ve alın

Türkiye'de zam furyası devam ediyor. Ayçiçek, yağ, şeker ve undan sonra vatandaşın çok sık tükettiği ancak son zamanlarda tüketmekte zorlandığı bir ürüne daha zam geldi. Ülkemizde neredeyse her gün mutfak ürünlerine yeni zamlar geliyor

Türkiye, art arda gelen zam furyası nedeniyle zor günler yaşıyor. Ülkemizde neredeyse her gün mutfak ürünlerine yeni zamlar geliyor. Ülkemizde son olarak ayçiçek yağı, şeker ve un fiyatlarına büyük oranlarda zam gelmişti. Yeni bir ürüne gelen zam ise vatandaşları derinden üzecek. 

Hatta geçtiğimiz günlerde yumurtaya da büyük bir zam geldi ve 30'lu yumurta kolisi 60 TL'den satılmaya başlandı. Hal böyle olunca vatandaşların zam haberlerine yönelik ilgisi de hiç olmadığı kadar arttı. Şimdi ise maalesef yeni bir zam haberi daha geldi. 

Gıda ürünlerinin dışında giyim alışverişlerinde de yüksek fiyatlarla mücadele ederken bir kötü haber daha verildi. Sektör temsilcilerine göre hazır giyime bir büyük zam daha gelecek. Ancak bizim bahsettiğimiz zam haberi bundan da kötü. 
 

KIRMIZI ET FİYATLARINA BÜYÜK ZAM GELİYOR

Son günlerde peş peşe gelen zam haberlerine bir yenisi daha eklendiği belirtilerek kırmızı et fiyatlarına da zam yapıldığı duyuruldu. Kırmızı et Kurban Bayramı’ndan sonra 10 TL birden zamlanırken kırmızı ete olan talebin azaldığı da paylaşıldı. Ete olan talebin azalması nedeniyle birçok kasap kepenk kapatırken Kurban nedeniyle fiyatlarda duraklama bekleniyordu ancak fiyatlar zamlandı.

Et fiyatlarına zammın devam ettiği belirtilerek bayramdan hemen sonraki hafta, et fiyatları ortalama 10 lira zam geldiği paylaşıldı. Fiyat artışının bayram sonrasında da devam ettiğini kaydeden İstanbul Perakendeci Kasaplar Esnaf Odası Başkanı Aydın Tüfekci bir açıklama yaparak açıklamalarında şu ifadeleri kullandı:

“İstanbul’da et fiyatı kalitesine ve bölgeye göre değişiyor. Sığır etinden kıymanın ortalama fiyatı 160 ile 200 lira, danada ise 130 ile 160 lira arasında. Şu an toptanda kilosu 98 ile 104 lira olan karkas etin bize maliyeti 140 lirayı buluyor” 

TALEPTE BULUNDULAR

Dünya gazetesinde yer alan habere göre, kasap esnafın işlerinin çok durgun olduğunu ve sıkıntılı bir dönem yaşadıklarını aktaran Tüfekçi, “Biz esnaf olarak fiyatların geri geleceğini tahmin ediyoruz. Ama bu et çokluğu ve hayvan varlığından değil. Maalesef iş yapamamaktan dolayı olacak. Şu an en büyük sıkıntımız elektrik gideri. Yüksek elektrik faturaları kira bedellerini geçti. Hiç değilse bizim gibi küçük esnafa ayrı bir fiyat politikasının uygulanması için TESK Başkanımız Bendevi Palandöken de bu yönde talepte bulundu” diye konuştu.

Ankara Kasaplar Odası Başkanı Fazlı Yalçındağ bir açıklama yaparak Ankara’da muhitine göre et fiyatlarının kıymada 140 ile 150 lira olduğunu, kuşbaşının ise 160 ile 180 lira arasında değiştiğini vurguladı ve önceki hafta başında aşağı yukarı yüzde 10 civarında zam geldiğini aktardı.

DAHA AZ KESİM OLDU

Yalçındağ açıklamalarının devamında Kurban Bayramı’nda Türkiye’nin yaklaşık 2 aylık et ihtiyacı kadar hayvan kesildiğini belirterek şöyle devam etti:

“Bu yıl her zamankinden biraz daha az kesim oldu. Bu gerek hayvan fiyatlarının pahalı olması, gerekse halkın satın alma gücünün geçen zaman içinde azalmasından kurban kesimini etkiledi. Ayrıca, birçok insan bağış yoluna ya da yurt dışında kesime yönelmesi de bunda etkili oldu”