Ekonomi

Ayçiçek yağı fiyatı ile son dakika gelişme! İşte detaylar!

Ayçiçek yağı fiyatı ile ilgili yeni gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. Pek çok il hasada başladı. Peki Ayçiçek yağı fiyatı düşecek mi? İşte detaylar!Yağlık ayçiçeğinde hasat mesaisi Adana ve Konya da başlıyor

Ayçiçek yağı fiyatının düşüp düşmeyeceğini vatandaşlar araştırmaya devam ediyor. Yağlık ayçiçeğinde hasat mesaisi Adana ve Konya da başlıyor.

İşte Ayçiçek yağı fiyatlarına dair merak edilen gelişmeler…

AYÇİÇEK YAĞI FİYATINDA SON GELİŞMELER!

Ayçiçek yağı fiyatları gündemde yer alan konulardan biridir. Trakya’da ayçiçeği ekili alanlarda görülen çayır tırtılında ilaçla müdahale sona erdi ve kontrol sağlandı. Rekoltede tırtıl nedeniyle yüzde 5-6 arası bir kayıp bekleniliyor. Yağlık ayçiçeğinde hasat mesaileri de Adana ve Konya da başladı.

Milliyet'ten Duygu Erdoğan'ın haberine göre; Trakya başta olmak üzere Marmara’da çayır tırtılı sorununun veriminde yüzde 5 ila 6 arasında bir olumsuz durum bekleniyor. Ama Adana, Konya gibi sorunsuz alanlarda da yağlık ayçiçek ekiminde ‘fiyat’ endişesi hala var. Adana’da hasat bu hafta başladı, piyasada 9-10 lira arasında bir fiyat oluştu. Üreticinin beklentisi ise 14 lira. Bunun altında bir kazançla maliyetlerin sürdürülebilir olmayacağını söyleyen üreticilerin, gelecek yıl için ayçiçek yerine gelir getirici başka ürünler ekebileceği düşüncesi var.

Konya’da da hasat ağustos ortasında başlaması planlanıyor. Düşük fiyattan açılan piyasanın endişesini Konyalı üreticiler de taşımaktadır. Ağustos ortasında hasada hazırlanan bölgede de düşük fiyata karşı üreticilerin ayçiçek ekimini azaltma riski olduğu belirtiliyor.

Geçen yıl pandemi nedeniyle tedarik ve lojistik sorunlar, daha sonra da  Rusya ile Ukrayna savaşı ile ayçiçek yağı ithalatında çıkan sıkıntılar düşünülünce Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru, “Şimdi fiyat dünyada düşmeye başlayınca o günleri unutuyoruz. Sürdürülebilir bir üretime, bunun için de çiftçi maliyetleri desteklenirken ürünün değerinde alınması gerekir” şeklinde konuştu.

Ham yağ ve çekirdek fiyatlarındaki gevşeme neticesinde sanayicinin piyasaya girmekten çekindiğini dile getiren Doğru, “Tahıl koridoru ile açılan imkanlar, dünyada yüksek verim beklentisi fiyatları aşağı çekiyor. Fiyat geriye gidiyor ama neticede çiftçi en zor zamanlarda üretimi artırmak için, kat be kat yükselen maliyetlerle ekim yaptı hasada geldi” dedi.

Aile konutu ile ilgili eşlerin hakları neler?

Fındık fiyatları açıklandı mı 2022? Fındık fiyatları ne kadar? Cumhurbaşkanı açıklayacak!

DASK nedir? DASK ne işe yarar?