Ekonomi

Ayçiçek yağı fiyatları ile ilgili son dakika açıklaması! 12 bin lira verilecek! İşte detaylar!

Ayçiçek yağı fiyatlarına dair yeni bir karar alındı. İşte yağlık ayçiçeği üretiminde yaşanan bu artışın çiftçi memnuniyetinin sağlanarak sürdürülebilir kılınması için alınan karar! 

Trakya Birlik'ten yapılan açıklamada, ayçiçeği tohumu ve yağı bu süreçte temininde en çok sıkıntı yaşanan ve bu bağlamda fiyatı en çok artan tarımsal emtiaların başında geldiği ifade edildi ve bazı açıklamalarda bulunuldu.

 

İşte haberin detayları…

YÜZDE 70 SEVİYESİNİ AŞACAK!

Trakya Birlik yaptığı açıklamada; "Yurt içi ekim - üretim durumu değerlendirildiğinde global ölçekte ayçiçeği tohumunda yaşanan yukarı yönlü fiyat hareketlerinin ortaya çıkardığı beklentiler ile ekim alanlarında yaşanan artışın dışında Tarım Bakanlığımız ile birçok belediyenin Ayçiçek üreticilerine sağladığı hibe tohum desteği neticesinde, ülkemizde bu yıl yağlık ayçiçeği ekim alanlarında yaklaşık yüzde 10’luk bir artış gözlenmektedir. Ülkemizde bu yıl toplam yağlık ayçiçeği rekoltesinin asgari 1 milyon 800 bin-1 milyon 850 bin ton seviyesinde gerçekleşecek olup, ülke yeterlilik oranının yüzde 70 seviyesini aşması bekleniyor.

Ülkemiz yağlık ayçiçeği üretiminde yaşanan bu artışın çiftçi memnuniyeti de sağlanarak sürdürülebilir kılınması, bu suretle ülkenin kendi kendine yeterlilik seviyesi olan asgari 2 milyon 500 bin ton üretim hedefine ulaşılması için 2022 ile 2023 üretim sezonu çiftçi fiyatlaması büyük önem taşıyor. İthal tohum ve ham yağda yüzde 0 olarak uygulanan gümrük vergileri ve tahıl koridoru etkisiyle ürün arzında yaşanan artış, ülkemiz iç piyasa fiyat dinamiklerini çiftçi aleyhine baskı altına almaktadır. Bu dinamikler çerçevesinde ülkemizde ayçiçeği hasadı Adana bölgesinde ağustos ayından başlayarak yağ oranı primsiz 10 bin lira/ton seviyelerinden işlem gördü” ifadelerine yer verildi.

Açıklamanın ilerleyen bölümlerinde ise; Trakya Birlik tarafından, iç ve dış piyasa koşullarında ortaya çıkan tablonun, üretici talep ve gelir beklentilerinin ilgili bakanlıklar aracılığıyla sezon öncesi paylaşılarak, piyasada oluşan ticari risklerin minimize edilmesi, bu suretle üretici beklentilerinin karşılanması noktasında gerek ürün desteği gerekse de ithal ürünlerle ilgili tanımlanabilecek uygulamaların ülke üretiminde yakalanan bu yükseliş önümüzdeki sezonda da sürdürülmesinde çok önemli katkılar sağlayacağı dile getirilip şu noktalar öne çıkarıldı;

PRİM ÖDENECEK!

"Fark Ödemesi Desteği ile İthal ham yağda sıfır olarak uygulanan verginin makul bir oranda yükseltilmesi noktasında da taleplerimizin olumlu karşılanması bu hususlarda umutlu bekleyişimiz devam etmektedir. Bu itibarla, ülkemizdeki mevcut gümrük rejimi uygulamaları, dünya rekoltesi ve beklenen fiyat seviyeleri, döviz kurlarının olası seyri gibi fiyatlamaya tesir eden tüm parametrelerin dışında üretici ortaklarımızın üretim maliyetleri ve üründen beklenen gelir seviyeleri Birliğimizce değerlendirilerek oluşan piyasa koşulları çerçevesinde 2022/2023 sezonunda üretici ortaklarımıza yüzde 40 yağlı baz ürün için 12 bin lira/ton avans ödemesi yapılmasını karar altına alınmıştır ve  uluslararası sözleşme oranına göre yüzde 44 yağ oranlı ayçiçeği ürünü için avans ödemesi 12 bin 720 lira ve ton, yüzde 50 yağlı ürün için avans ödemesi 13 bin 800 lira ve ton olarak uygulanacaktır. Yukarıda sayılan hususlarda üretici ortaklarımız hakkında olası gelişmeler de değerlendirilerek ön alım fiyatı belirlenecek olup, belirlenecek ön alım fiyatı üzerinden ürün döken tüm ortaklarımız için fark ödemesi yapılacaktır. Ham yağ oranına bakılarak yapılan alımlarda yüzde 41 ve üzeri yağ oranı çıkan ürünler yüksek yağ oranlı ürün olarak değerlendirilir ve her bir yüzde puan artışı için yüzde 40 standart yağ oranlı ürün fiyatına yüzde 1,5 oranında prim uygulanır."

İslam Memiş’ten son dakika dolar açıklaması! Ben doları tercih etmem!

Akaryakıt fiyatlarında beklenmedik gelişme! İşte 8 Eylül Perşembe güncel benzin, motorin ve LPG fiyatları!

Bakan Kasapoğlu 4 bin personel alınacağını açıkladı! İşte detaylar!