Ekonomi

Ayçiçek yağına yeni vergi mi geliyor? İşte yeni düzenlemeye dair detaylar!

Ayçiçek yağına vergi düzenlemesi iddiaları ortaya çıktı. Bu şekilde fiyatların daha da düşmesi bekleniyor. İşte detaylar!Üretimde artış yaşanırken iddialara göre ise, Ayçiçek yağı ithalatında yeni gümrük vergisine geçilecek

Türkiye'de bir dönem yüksek fiyatları ile gündemden inmeyen Ayçiçek yağı fiyatının Türkiye’de ithalatın azalması ile daha da gerileyeceği bekleniyor. Üretimde artış yaşanırken iddialara göre ise, Ayçiçek yağı ithalatında yeni gümrük vergisine geçilecek.

İşte haberin ayrıntıları…

AYÇİÇEK YAĞI 3 AYDA 300 DOLARA YAKIN UCUZLAMA!

Ekonomim gazetesinde bulunan haberde, FAO’nun Bitkisel Yağ Fiyat Endeksi, nisan ayında aylık oranda yüzde 8.7 gerileme yaşandı. Endeks bir sene önceki seviyesinin yüzde 48.2 altına düştü. Uluslararası piyasalarda Ayçiçek yağının ton fiyatı yılbaşından bu yana 435 dolar yani yüzde 33.85 gerileme yaşanarak, 850 dolara indi. Büyük olan üreticiler Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşın ardından 2400 dolarla rekor seviyeye ulaşan fiyatlar son 1 senede de yüzde 60 geriledi. Karadeniz’de Ayçiçek yağı fiyatları 2 Haziran’da son bulan haftada 3 yılın en düşük seviyesine düştü. Platts değerlendirmesinde, FOB Karadeniz Ukrayna Ayçiçek yağı fiyatı 3 ay içerisinde 236 dolar geri çekilerek 2 Haziran tarihi itibaren de 689 dolara inmiş oldu.

AYÇİÇEK YAĞINA YENİ VERGİ GELİYOR

Karadeniz’deki fiyatlarda cereyan eden azalışın Türkiye’de ayçiçeği ithalat vergilerinin tohum için yüzde 27’ye ve yağ için de yüzde 36’ya kadar yükseleceği endişesi oluşmaya aşamasında. Tarımsal emtia danışmanlık ve analiz kuruluşu Agricensus’un konuştuğu ticaret kaynakları, Türkiye’de sıfırlanmış oranın 31 Mayıs tarihinde sona ermesinden sonra haziran ayından itibaren hem ayçiçeği tohumu hem de Ayçiçek yağı ithalat vergilerini sırası ile yüzde 27 ve yüzde 36’ya çıkacağı beklentisinin bilhassa Karadeniz yağı üzerinde etkili olduğunu söylediler.       

Vergilerde herhangi bir artışın, piyasada ithalat hızını yavaşlatacağı açıklanıyor. Agricensus’a konuşan Türkiye merkezli bir yetkili, “Tarifelerin yürürlüğe girmesi ile de Türkiye’de yeni hasat sezonunun başlaması ile beraber Türkiye’nin dış alımında bir yavaşlama beklenebilir” değerlendirmesi yapıldı. Sektördeki yetkililer ise Türkiye’de ithalatın önemli oranda azalacağını ve sadece tekrardan ihraç edecek olanların ve transit satıcıların alıma devam edeceği öngörülüyor.