Kent Haberleri

Ayda 40 bin TL kazandırıyor! Eleman bulunamıyor

Türkiye'de çobanlık yapan kişi sayısı oldukça azaldı. Artık bu meslek çok fazla rağbet görmüyor. Batman'da yayla çobanlığı için aylık 40 bin lira teklif ediliyor ama yine de çoban bulunamıyor. İşte detaylar... Artık kimse çobanlık yapmak istemiyor

Günümüzde yüz tutmaya başlayan mesleklerden birisi de çobanlık. Artık kimse çobanlık yapmak istemiyor. Çobanların durumu hayvan yetiştiriciliği açısından büyük bir sorun haline geldi.

Ankara İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hasan Kılınç konuyla ilgili yaptığı açıklamasında, “Küçükbaş yetiştiriciliğinde çoban sorunu son beş senenin en büyük sorunu haline gelmiştir. Bu sorunun ayrıca büyükbaş ve kanatlı sektöründe de var. Küçükbaş kısmına dönersek, bu şartlarda bizim artık yerli çoban bulma olanağımız kalmadı. Bu sebepten, şu an sektörde yüzde 80 yabancı çoban çalıştırılıyor" diye konuştu.

 

İNTERNETTE ONLARCA İLAN AÇILDI; MAAŞ 40 BİN TL

İnternette onlarda "Çoban arıyorum" ilanı açılırken, Batman'da yayla çobanlık yapacak kişilere 40 bin TL ödendiği ama yine de yayla çobanı bulunamadığı ortaya çıktı. Benzer sorunlar Kayseri, Ankara, Tokat ve çevre illerde de görüldü. 

HAYVANCIĞIN BİTMESİNDEN ENDİŞE EDİLİYOR!

Sürü sahipleri hayvancılığın biteceğinden endişe ediyor. Tokat’ta 430 küçükbaş hayvanı bulunan Birol Yeşilırmak, “Bir tane çobanımız var ama uzun süredir ikinci bir çoban arıyoruz ve maalesef bulamıyoruz. Çalışan çobanlara sigorta yapıyoruz, yeme içme konaklama ücretlerini karşılıyoruz, maaşı asgari ücretin biraz üzerinde. Hatta giydikleri kıyafete kadar karşılıyoruz. Burada çalıştığı dönemde 1 TL bile masrafı olmuyor ama yine de çalışacak kimseyi bulamıyoruz. Bu gidişle hayvancılık bitecek” diyerek duyduğu endişeyi dile getirdi.

Kayseri'de de durum pek de farklı değil. Örneğin Kayseri’deki çiftliğine çoban arayan Ali Yüce, “Sürekli bir çoban arayışımız var fakat bulmak neredeyse imkansız. Sigorta, kalacak yer, yeme içme bize ait. Bunların haricinde 14 bin TL’den başlayan maaşlar ödüyoruz.. Ama ne yazık ki çobanlık yapmak isteyen kimseyi bulamıyoruz. Bizim çiftliğimiz haricinde üç farklı şirketimiz daha var. Çobanı geçtim, temizlik elamanı da bulamıyorum. Eleman bulmak imkansız hale geldi” diye konuştu.

Detaylar belli oldu; Avrupa Birliği'nden dijital euro hazırlığı

Asgari ücret desteğinde rakam artıyor; İşte ödenecek yeni rakam

Aşiret düğünlerine 'ekonomi' ayarı: Kısıtlama geldi