Kent Haberleri

Ayder Yenileme ve Koruma Projesi için Arama Konferansı yapıldı!

“Ayder Yenileme ve Koruma Projesi” kapsamında ilk önemli adım atılarak, Ayder halkı olmak üzere, çalışmanın tüm paydaşları Arama Konferansında bir araya geldi..

TOKİ Başkanı M. Ergün Turan, TOKİ tarafından yürütülen Rize Ayder Yaylası Yenileme ve Koruma Projesinin planlama, mimarlık ve mühendislik açısından bir ilk olacağını açıkladı.


Ayder Yaylasının kültür ve doğasını korumak amacıyla başlatılan “Ayder Yenileme ve Koruma Projesi” kapsamında ilk önemli adım atıldı. Yaylanın doğasıyla uyumlu bir yapı düzeninin hedeflendiği proje kapsamında, başta Ayder halkı olmak üzere, çalışmanın tüm paydaşları Arama Konferansında bir araya geldi, beklentiler değerlendirildi.

 

TOKİ Haber Dergi'de yer alan habere göre, Rize Ayder Yaylası Yenileme ve Koruma Projesi kapsamında düzenlenen Arama Konferansına, meslek odaları, üniversiteler, bakanlık ve siyasi parti yetkilileri, Karadenizdeki dernek ve vakıfların temsilcileri ile yöre halkı katıldı.

 

TOKİ Başkanı Turan, Ayder Yaylası için dünyada model alman bir uygulamayı hayata geçireceklerini belirterek, bölgenin geleceği için ortak akıl ile en iyiyi bulma gayreti içinde olduklarını vurguladı.

 

TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜK YAYLA PROJESİ

 

TOKİ Başkanı Turan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu projenin gerçekleşmesi için önemli bir sorumluluk alıyoruz. 1 milyon metrekare alanda yürütülecek çalışma, ülkemizde plancılık, mimarlık ve mühendislik açısından bir ilk olacaktır. Bugüne kadar bu büyüklükte planlanmış bir yayla projesi yoktur. Alanın tamamı birinci, ikinci, üçüncü derece sit alanından oluşuyor. Turizm bölgesi, milli park ve yayla olmak üzere kadastro görmüş ve büyük kısmı özel mülkiyet yerleşim alanıdır. Yaptığımız tespitlere göre, bu 639 parselden 262 si üzerinde yapı bulunmaktadır. Bu binaların 2 tanesi tescilli yapı, 98’i de korunması gereken yapı statüsündedir.”

 

ÖNCELİK TESCİLLİ VE KORUMAYA DEĞER YAPILARIN REHABİLİTASYONU

 

Turan projenin, bölgenin ihtiyaçlarına yanıt veren ve insan - doğa ilişkisini ön planda tutan bir yaklaşımla geliştirileceğini belirterek, tescilli ve korumaya değer yapıların rehabilitasyonuna öncelik verileceğine işaret etti. Ayder’in tamamına ilişkin kentsel tasarım ve mimari projeler geliştirileceğini söyleyen Turan, az katlı ve yöresel mimariye uygun yapılaşmanın esas alınacağını ve her türlü ekolojik hassasiyetin göz önünde bulundurulacağını vurguladı. Toplantıya katılan Kültür Bakanlığı Müsteşarı Ömer Arısoy ile Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, Ayder’de kültürel değerleri koruma altına alacak ve turizme değer katacak bir yenilenmenin hedeflendiğini ifade ettiler.

 

ŞEFFAF BİR PROJE SÜRECİ YÜRÜTÜLÜYOR

 

TOKİ Kentsel Yenileme Daire Başkanı Gürol Konyalıoğlu ise, tüm paydaşlar nezdinde yöresel hassasiyetlerin gözetildiği ortak bir yaklaşım benimsendiğini belirterek projenin her aşamasında hak sahiplerinin, sürecin içerisinde olacağını vurguladı. Konyalıoğlu, “Hak sahiplerinin yönlendirmesi ve talepleri doğrultusunda bu süreç geliştirilecek. Bundan herkes emin olsun” dedi. Toplantıya katılan bakanlık temsilcileri ile mülki ve idari kuramların temsilcileri de, Ayder’in tüm değerleriyle geri kazanılması için ortak bir iradenin ortaya konulduğuna vurgu yaptılar.

 

AYDERLİLER KONUŞTU

 

Konferansta değerlendirmede bulunan tesis işletmecileri ve yöre halkı ise bireysel yatırımlarının gözetilmesini istedi. Ayderliler TOKÎ’nin yürüteceği çalışmaya karşı olmadıklarını vurgulayarak, yapılacak çalışmalardan haberdar olmayı önemsediklerini kaydettiler. Ayderli Meryem Çolak, projenin Ayder Yaylası'na çok güzel şeyler katacağına inandığını söylüyor.

 

100 KİŞİLİK HEYET

 

Konferans kapsamında, TOKİ tarafından yürütülen çalışmayla, bölgede 100 kişilik teknik heyet incelemede bulundu. Ayder Yenileme ve Koruma Projesinin hazırlık süreçlerinden biri olan Arama Konferansından çıkan sonuçlar, daha sonra yapılacak çalıştayda ele alınarak projeyle ilgili çalışmalara devam edilecek.