Ayder’de kademeli kentsel dönüşüm başlıyor!
Ayder’de kentsel dönüşüm çalışmaları kademeli olarak başlıyor. Alanda turizmin hızlanması için koruma imar planı değişti.
En gözde yayla turizmi alanları arasında yer alan Ayder’de kentsel dönüşüm çalışmaları kademeli olarak başlıyor. Alan üzerinde turizmin hızla devam etmesi amacıyla koruma imar planında değişikliğe gidildi.
Hürriyet'ten Aysel Alp'in haberine göre; öncelikle 11 hektarlık Hazine arazisi apart otel alanına dönüştürülerek güneyde bulunan konaklama tesislerinin alana taşınması planlandı.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın üç yıl önce, “Şu anki Ayder Yaylası bizim temsilimiz olamaz, Allah’ın bize verdiği Ayder bambaşka ama biz Ayder’i kirlettik, rezil ettik. Ayder’i kentsel dönüşümle, değişimle şanına yakışır hale getireceğiz” çıkışından sonra başlayan dönüşüm hazırlıkları hızlandı.
Rize Çevre ve Şehircilik il Müdürlüğü, Ayder’de turizmin hızla sürmesi amacıyla yaklaşık 11 hektarlık Hazine parselinin imar planında değişiklik yaptı. Öncesinde örnek yayla evleri alanı olarak ayrılan bu parselin apart otel alanına dönüştürülmesiyle ilgili plan değişikliği 20 Temmuz itibariyle 30 gün süreyle askıya çıkarıldı. Buna göre 11 hektarlık apart otel alanının yaklaşık 6 hektarında inşaat yapılabilecek. Yapılar 2 katlı olacak ve yapı yüksekliği 9.5 metreyi aşamayacak. Alanın doğal zeminiyle oynayarak bodrum kat yapılamayacak ve iskan için kullanılamayacak.
ÇIĞ VE HEYELAN RİSKİ
Planlama alanı 4. derece deprem bölgesinde olması nedeniyle, afet bölgelerinde yapılacak yapılar hakkında yönetmeliğin ilgili hükümlerine uyulacak. Muhtemel çığ düşme ve heyelan alanları yerleşime kapatılacak.
BETONARME VE PİMAPENE SON
Cephelerinde düzenleme yapılacak yapıların pencereleri en az 50, en çok 80 santimetre genişliğinde; kapı ve pencere doğramaları ahşap olacak. Taş duvarlarda renkli derz kullanılmayacak, derzler taşırılmayacak ve kuru duvar görünümü sağlanacak. Çatı malzemesi olarak çinko, bakır, alüminyum kullanılacak. Çevreye uyumu sağlanabilecek mevcut yapıların kat sayısı ikiye indirilecek. Uyumluluğu sağlanamayanlar ise yıkılıp yeniden yapılacak. Yeni yapılarda taş, ahşap veya taş artı ahşap kullanılabilecek, betonarme yapıya kesinlikle izin verilmeyecek. Kamp alanının yüzde 30’una çadır kurulabilecek ve bir hektardaki çadır sayısı 70’i geçmeyecek. Yöresel özgün bitkilerin zenginleştirilerek tanıtılması amacıyla canlı ağaç müzesinin (arboretum) de içinde bulunacağı doğa parkı düzenlenecek.
AHŞAP EVLER KORUNACAK
Sondaj kuyusunun ardından, kaplıca koruma alanında bulunan tüm yapılar kaldırılacak. Taş, kum alma, yarma ve kanal gibi kazılara, dinamit patlatmaya izin verilmeyecek. 1. derece doğal SİT alanında kesin yapılaşma yasağı getirilmesiyle beraber bu alanın özgün doğal yapısıyla bütünleşen ahşap yayla evleri korunacak. Yeni yapı yapılabilmesi için parselin en az 300 metrekare büyüklükte olması gerekecek. SİT alanı içindeki konutların taban alanı ise en fazla 100 metrekare olabilecek. Hiçbir parselde birden fazla yapıya izin verilmeyecek. Ayder’e özgü yayla evleri korunacak, çürüyen-eskiyen üst yapı aynı renk ve malzemeyle onarılarak tamamlanacak.
TURLARA SINIRLAMA
Rize Çamlıhemşin’de bulunan Ayder Yaylası’na gerçekleşecek turlar, ekolojik dengenin zarar görmeyeceği sıklıkta ve büyüklüğe sahip olacak.