18 / 05 / 2024

Aydın Ayaydın: çimentocuların fahiş zammı abartılıyormuş!

Aydın Ayaydın: çimentocuların fahiş zammı abartılıyormuş!

Aydın Ayaydın, köşe yazısında; çimento ve hazır beton firmalarının peş peşe yaptığı zamlara çimento Müstahsilleri Birliği Başkanı İğnebekçili'nin açıklamasına değindi...



Vatan gazetesi yazarı Aydın Ayaydın'ın, 'çimentocuların fahiş zammı abartılıyormuş!' başlığını attığı yazısı şöyle:

'Son iki ay içinde çimento ve hazır beton firmalarının peş peşe yaptığı olağanüstü zam kararlarının rekabet ihlali sonucu alındığı haberler üzerine çimento Müstahsilleri Birliği Başkanı Adnan İğnebekçili bir açıklama yapmış. Sayın İğnebekçili diyor ki; “İnşaatta çimentonun maliyete etkisi yüzde 4 'tür. çimentoya yapılan zamların maliyete çok fazla etkisi olmayacak. ”

çimentocuların Teşebbüs Birliği Başkanı İğnebekçili 'yi de, sektörünü de iyi tanırım. Üstelik kendisinin rekabet ihlali konusunda sabıkalı olduğunu da bilen biriyim. O da beni iyi tanır. Sayın İğnebekçili doğruyu söylemiyor. Birincisi; çimentonun inşaatın maliyetindeki payı öyle söylediği gibi yüzde 4 değil, daha fazladır. İkincisi, Sayın İğnebekçili neden demiyor ki, “Biz çimentocular birlikte hareket ederek rekabeti sınırlayan anlaşma ile fiyat belirlemiyoruz. ”

Sayın İğnebekçili 'ye soruyorum. Aralık ayında hazır betonun metreküpü 66 TL idi. Bugün ise, 90 TL 'dir. Aralıktan bugüne ne oldu da yüzde 25 zam yapılabildi. Eminim, Sayın İğnebekçili diyecek ki, “O zamlar bizim değil, hazır betoncuların zammı. ”

Peki çimentocuların yan şirketleri hazır betoncular değil mi Bütün hazır betoncular sizden çimento almıyorlar mı Hazır betoncuların bu konudaki söylemlerinin, “çimentocular zam yaptığı için biz de zam yapmak zorunda kaldık ” şeklinde olduğundan haberi yok mu Sayın İğnebekçili 'ye bir son sorum daha olacak. Bugün Türkiye 'de hakkında en fazla rekabet ihlali ile soruşturma açılan ve en fazla ceza yiyen sektör sizin sektörünüz değil mi Yoksa Rekabet Kurulu 'nun size garezi mi var ki hep sizin sektör hakkında soruşturma açılıyor.

Evet, çimento ve hazır beton firmalarının aralarında anlaşarak birlikte fiyat belirledikleri ve de pazarı bölüştükleri yolunda ciddi iddialar var.

Rekabet Kurulu 'nun bu konuda sessiz kalması pek de hayra alamet değil.'


Geri Dön