Ulaşım

Aydın-Denizli Otoyolu projesi 8'nci kez ihaleye çıkıyor!

Türkiye’nin iki turizm merkezi İzmir ve Antalya’yı birbirine bağlayacak otoyol projesinin 154 kilometrelik Aydın-Denizli Otoyolu etabı için 8. kez ihale yapılacak. İhale tarihi 12 Mayıs olarak açıklandı...

İhalesi daha önce tam 7 defa yapılan fakat yapımına bir türlü başlanamayan Aydın-Denizli Otoyolu Projesi, yüklenici firmanın sözleşme imzalamaması sonucunda 8. kez ihaleye çıkarıldı. İzmir ve Antalya'yı birbirine bağlayacak ana projenin 154 kilometrelik etabının inşaatına 3 senedir başlanamadı.

Sözcü'den Selami Aydın'ın haberine göre; Resmi Gazete’nin 19 Mart sayısında şartnamesi yayınlanan ihale, 12 Mayıs 2020 tarihinde yapılacak. Denizlilerin 1980’lerden bu yana hayalini kurdukları projenin son üç senelik ihale serüveni de ilk kazmanın vurulmasını sağlamadı.

İŞTE İPTALLERLE DOLU İHALE SÜRECİ

Denizli-İzmir arasında doğrudan bağlantıyı sağlayacak olan Aydın-Denizli Otobanı için çalışmalar 2017'de başlatıldı. Kamulaştırma Plan Üretimi ve Taşınmaz Değerlemesi ihalesi 20 Temmuz 2017’de yapılan projenin yapım işi ilk defa 21 Şubat 2018 tarihinde ihale edildi.

Bu tarihten sonra ard arda duyurulan ihale tarihleri hükümetin ‘tasarruf tedbirleri’ kapsamında ertelendi. İlk iptalden sonra 2018'de 28 Haziran, 24 Temmuz, 15 Ağustos, 16 Ekim ve 27 Kasım’da ihaleye çıkarılan otoyol projesi son olarak 26 Mart 2019 tarihinde ihale edildi.

Son ihaleyi Powerchine İnternational Group, Powerchine Bridge Group ve Özgün İnşaat’tan oluşan konsorsiyum almış fakat süresi içinde sözleşme imzalamadığı için otoyolun yapımı bir kez daha ertelenmişti.

UZUNLUĞU TOPLAM 154 KİLOMETRE

Yapımı planlanan Aydın-Denizli Otoyolu 140 kilometresi ana yol 14 kilometresi de bağlantı yollarından oluşan toplam 154 kilometreye ulaşıyor. Otoyol bünyesinde 19 köprülü kavşak, 33 köprü, 19 viyadük ve 5 hizmet tesisi bulunacak.

Proje; Denizli-Burdur Otoyolu ve Burdur-Antalya Otoyolu’nun da bitirilmesi ile birlikte toplam 580 kilometrelik alanda yer alıyor. Normal şartlarda İzmir-Antalya arasında devlet yolu ile olan 7 saatlik seyahati 440 kilometreye ve 3,5 saate düşürmek amaçlanıyor.

8’NCİ İHALE 12 MAYIS’TA

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan’ın son ihalenin onayından sonra yapımını 3 sene olarak açıkladığı Aydın – Denizli Otoyolu işletme süresi ise 17 yıl 9 ay 18 gün olarak belirlenmişti.

Yap-İşlet-Devret modeliyle yapılacak yolun 8. ihalesi 12 Mayıs 2020'de yapılacak. Kapalı teklif alma usulü ile yapılacak ihalede geçici teminat tutarı 25 milyon TL olarak belirlendi.

İhaleye katılmak isteyen firmalar ihale günü Karayolları Genel Müdürlüğü’nde hazır bulunacak. Yüklenici firma 17 yıl 9 aylık süreç sonunda otoyolu tüm borçlarından arınmış, bakımlı, çalışır ve kullanılabilir durumda bedelsiz olarak idareye devretmek için taahhütte bulunacak. 

Teklif vermek isteyen firmalar ihale tarihinden 7 gün öncesinden Görevlendirme Komisyonu’na elden veya posta yolu ile tekilflerini iletebilecek. 

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, Denizli’yi ziyaret eden Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın ihalenin yapılacağı sözünü verdiğini dile getirerek, şöyle konuştu:

-Yıllardır bir türlü tamamlanamayan Aydın-Denizli Karayolu ihalesi 12 Mayıs'ta gerçekleşecek. Geçici teminat tutarı 25 milyon lira olan ihale ile ‘vatandaşa davranış ve tutum değişikliğine gidin, her şey normalmiş gibi davranmayın, sabredin, şükredin’ mesajı veren iktidar yandaşa da ‘devam edin, arkanızdayız, ekonomide işler tıkırında’ mesajı verdiğini ortaya koymuştur.

-Bitmeyen okul inşaatlarında olduğu gibi, müteahhitlerin işleri bırakıp kaçtığında yaşandığı gibi Aydın-Denizli Karayolu ihalesinde de defalarca ihaleye çıkılmış sonrasında hep ertelenmiş olması, 12 Mayıs sonrası da aynı tabloyla mı karşılaşacağız diye düşündürtmektedir.

İhale sürecini dikkatle takip ettiklerini belirten İYİ Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk şunları söyledi: 

-Sekizinci iptal oldu. Son ihalede firma sözleşme imzalamadı ve tazminatını yaktı. Bu yeni ihaleye katılamayacaklar. O günkü şartlarda dövizdeki dalgalanma nedeniyle sözleşme imzalanmadığını düşünüyorum.

-Daha önce yüklenici firma bu yolu yapmaktan imtina ediyor, ödediği teminatan vazgeçmeyi göze alabiliyorsa bunun nedeni maliyetlerin yüksekliği olabilir.

-Sorun yap-işlet-devret modelinin kendisinde. İhaleyi kazanan firmaya araç geçiş garantisi verilecek mi? Ayrıca yol üzerindeki tesislerin yapımını yine bu firma mı üstlenecek? Bu tesislerin ihalesinden elde edilecek gelir devlete kalacak mı? Bu soruların yanıtını bekliyoruz. Umarım ihaleyi alan firma etabı tamamlar.