Kent Haberleri

Aydın Germencik'teki jeotermal enerji santrali bugün açılıyor!

Tamamlanan jeotermal yatırımları açmak için bugün kente gelecek olan Bakan Yıldız, ilk olarak saat 11.00'de Germencik'de Maren Enerji'nin 68 megavat kapasiteli jeotermal santralını açacak...


Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, bugün jeotermal zengini Aydın'da jeotermalden elektrik üreten iki tesisi açıp bir tesisin de temelini atacak. Tamamlanan jeotermal yatırımları açmak için bugün kente gelecek olan Bakan Yıldız, ilk olarak saat 11.00'de Germencik'de Maren Enerji'nin 68 megavat kapasiteli jeotermal santralını açacak. Yıldız, Anemon Otel'de basın toplantısı düzenleyecek, ardından Köşk ilçesi Yılmazköy mahallesinde yapılacak açılış törenine katılarak, Menderes Geothermal Elektrik Üretim AŞ'nin 34 megavat kapasiteli "Dora-3 Jeotermal Santralı"nı açtıktan sonra, 34 megavat kapasiteli "Dora-4 Santralı"nın temelini atacak. 


516 milyon kilovatsaat

Türkiye'nin ilk özel jeotermal enerji santralı olan ve Salavatlı sahasında 2006'da 7.95 megavat kapasitesindeki "Dora-1"i, ardından 2010'da 9.5 megavatlık "Dora-2"yi üretime geçiren MB Holding bünyesindeki Menderes Geothermal Elektrik Üretim AŞ'nin açacağı "Dora 3 Enerji Santralı" ile temeli atılacak "Dora-4" toplam 68 megavat üretim kapasitesine sahip olacak. Jeotermalden elektrik üretimi yapan firma, dört santralında saatte 516 milyon kilovatlık elektrik üretecek. Elektrik üretiminin yanında jeotermali seracılıkta da kullanan firmanın 41.4 bin metrekare alanda yürüttüğü seracılık faaliyetlerinin alanı artırılacak. 


Kararname yürürlüğe girdi

Öte yandan, Denizli'de termal sağlık tesisleri 5. Bölge teşviklerinden yararlanacak. Teşvikler sayesinde şifalı termal sularıyla ünlü Karahayıt, Pamukkale, Sarayköy, Buldan ve Gölemezli yeni tesislere kavuşacak. Yeni tesislerin hizmete girmesiyle turizmin kaderinin değişeceğini belirten Vali Abdülkadir Demir, Denizli'nin termal turizmde model kent olacağını ifade etti. "Termal Sağlık Turizmi Yatırım Ve Teşvik Tanıtım Toplantısı"nda konuşan Vali Demir, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin Mayıs ayında Karahayıt için teşvik müjdesi verdiğini hatırlattı. Denizli sınırları içinde termal ile ilgili yapılan tüm yatırımların 5. Bölge teşviklerinden yararlanabileceğini kaydeden Demir, "Teşvikle ilgili kararname çıktı, yürürlüğe girdi. Pamukkale Üniversitesi'nin Karahayıt'ta fizik ve rehabilitasyon merkezi, kür merkezi açma noktasında ihtiyaç duyduğu maddi kaynakla ilgili sıkıntı aşıldı. Verilecek teşviklerle yapılacak tesisler, hastane ve tanıtımın ardından Denizli, termal turizmde model kent olacak" dedi. 


"Dünyanın gözbebeği oluruz"

Dünyadaki insanların yüzde 16'sının ramotolojik hasta olduğunu, 1 milyar insanın bu hastalıktan şikayet ettiğini belirten Sağlık Bakanlığı Sağlığın Geliştirilmesi Genel Müdürü Ömer Tontuş bu hastaların gidebileceği en iyi yerin Türkiye olduğunu kaydetti. Denizli ve Karahayıt'ın da mineral özellikleriyle en iyi ve uygun termal suya sahip olduğunu ifade eden Tontuş, şunları söyledi: "Termal zenginliği, tarihi ve doğal dokusuyla tedavi arayan turistlerin gelmesi gereken tek yer Denizli. Bu sağlık turizmini Denizli'de kurarsak, herkes yararlanacak. Bölgeyi ileri götürecek bir sektör. 1 milyar insandan tıbbi amaçlı başka ülkelere gidenlerin sayısı 150 milyon. Bir termal sağlık tesisinde ortalama konaklama süresi 14 gün. Denizli'de ve bölgede geceleme süresi bugün için bir ya da iki gün. Bu sıkıntıyı muhakkak gidereceğiz." Tontuş, iyi internet siteleri ve aracı kurum ağı oluşturulması durumunda, Türkiye'nin sağlık turizminde zirveye çıkabileceğini vurguladı. Sağlık hizmeti açısından PAÜ'nün kuracağı kür merkeziyle bu eksiklik giderilecek. Karahayıt, beyaz cennet Pamukkale'nin arkasında gizli kalmış bir yer. Burada tanıtım açısından ne varsa Sağlık Bakanlığı olarak biz üstleniriz. Bu bakanımızın talimatı. Böyle bir çalışma bize getirilirse yaparız. Bütçe sıkıntımız yok. Yani Denizli ve Karahayıt, termal turizmde dünyanın gözbebeği olacak tüm özelliklere sahip."


Yeni Asır