Aydın İncirliova'da pazar yerinde enerji üretilecek!
Aydın'ın İncirliova Belediyesi, GEKA destekli projesi sayesinde kapalı pazaryerinin üstüne kurduğu güneş panelleriyle elektrik enerjisi üretimi yaparak giderlerini azaltmayı başardı.
Aydın’ın İncirliova Belediyesi, Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA) destekli projesi sayesinde kapalı pazaryerinin üstüne kurduğu güneş panelleriyle elektrik enerjisi üretimi yaparak giderlerini azaltmayı başardı.
Aydın’ın büyükşehir olmasıyla birlikte ilçe belediyeleri, bazı gelirlerinin azalması nedeniyle ekonomik anlamda zor günler yaşamaya başladı. Sıkıntılı süreçler geçiren belediyeler arasında yer alan İncirliova Belediyesi, Acarlar Mahallesi’nde geçen yıl faaliyete geçirdiği kapalı pazar yerinin üstüne, GEKA destekli projeyle güneş enerjisi üretimine geçti. İncirliova Belediyesi, böylelikle giderlerini azalttı.
GÜNLÜK 100 KİLOWATT SAAT ELEKTRİK ÜRETİMİ
Konuyla ilgili bilgi veren İncirliova Belediye Başkanı MHP’li Gürşat Kale, ilçe belediyelerinin kaynak sıkıntılarına bir nebze çözüm bulmak ve Aydın’ın güneş enerjisinden faydalanabilir alanda olması nedeniyle 2015 yılı sonlarında doğru bu projeyi hazırladıklarını belirterek şöyle dedi:
“Projeyi GEKA’ya Acarlar Mahallemizde yaptığımız kapalı pazar yerinin üzerine güneş enerjisi panelleriyle elektrik üretimi yapabilmek için başvuruda bulunduk. Arazi olarak yerimiz olmadığı içinde yeri değerlendirmek için burayı tercih ettik. Yenilenebilir enerji dostu bir ilçede yaşanabilirlik adına 100 kilowatt saat güneş enerjisi santrali kurmaya karar verdik. GEKA’da bizim bu projemizin desteklenmeye uygun olduğuna onay verdi. 23 Kasım 2016’da üretim faaliyetine başladık. Şu anda da elektrik üretimimiz bir aksaklık olmadan devam ediyor. 2 aylık bir sürede 3 bin 450 TL’lik bir elektrik enerjisi üretimi yapmışız. Yılbaşından bugüne ise 1536 TL’lik bir enerji üretimi olmuş. Yıllık tahmini hesaplarımızda 30 bin TL civarında bir kazancımız olacak.”
Elde edecekleri kazançla yapılan masrafı 6 yılda karşılamış olacaklarını söyleyen Kale, şöyle konuştu:
“Bu tesisin, kağıt üzerinde 25 yıllık bir ömür süresi görünüyor. Ama biz 15 yıl olarak bakarsak, yaklaşık 10 yıllık bir kazancımız olacak. Herkes kendi ilçesinde, yapabileceğini yapmalı. Bugün burada küçük gibi gözüken bu santralin kapasitesi, bir ilçe için önemli bir gelir kaynağı. Dışa bağımlı olmadan hayatımızı sürdürmemize vesile olacaktır. Üniversitelerimize, sanayicilerimize ve devletimize de bu konuda ciddi görevler düşüyor. Kapasitemiz şu an 100 kilowatt saattir. Bu da belediyemizin tükettiği elektriğin şu anda yüzde 20’sini karşılıyor. Bundan sonraki adımımız ise gelişen İncirliova’ya bir megawatlık bir santral kurmak olacaktır. Buna benzer kendi başına park ve bahçeleri aydınlattığımız bağımsız üretim yapan güneş ağaçlarımız ve direklerimiz var.”
Sözcü