Kent Haberleri

Aydın Koçarlı'da 14 köyün tapu sorunu çözüm bekliyor!

Aydın’ın Koçarlı ilçesine bağlı 14 köyde yaşayan köylüler, asırlardır işledikleri ancak orman arazisi olduğu gerekçesiyle sahip olamadıkları zeytinlik ve diğer tarım arazilerinin tapularının verilmesini istiyor....


Aydın’ın Koçarlı ilçesine bağlı 14 köyde yaşayan 5 bin 470 vatandaşı ilgilendiren tapu problemi, yıllardır çözülmeyi bekliyor. Köylüler, asırlardır işledikleri ancak orman arazisi olduğu gerekçesiyle sahip olamadıkları zeytinlik ve diğer tarım arazilerinin tapularını verilmesini istiyor. Mağduriyetlerinin giderilmesini isteyen köylüler, kadastro geçmeyen arazilere Orman Genel Müdürlüğü'nün sahip çıkmasının da vatandaşlar arasında husumete yol açtığını savunuyor. Dedelerinden kalan ve yıllardır işledikleri tarım arazilerinin orman gibi gösterilmesinin yanlış olduğunu belirterek, hükümetin bu konuda adım atmasını bekliyorlar. İşledikleri fıstık çamlarını ağaç olarak kâğıt üzerinde köylülerine paylaştıran muhtarlar da bu çözümün geçici olduğunu belirterek, kalıcı çözüm için seslerine kulak verilmesini istiyor.


Koçarlı’nın tapu problemi olan köyleri Akmescit, Bağcılar, Birci, Çallı, Çeşmeköy, Çulhalar, Dereköy, Esentepe, Gaffarlar, Karaağaç, Kızılcabölük, Kuşlarbeleni, Mersinbeleni ve Sapalan. Orman İşletmesi yetkilileri, buralarla ilgili bir tapu kadastro çalışması olmadığını, köylülerin şikayetleri durumunda geçmiş yıllarda çekilen hava fotoğrafları ve varsa diğer belgeler incelenerek değerlendirildiğini belirtiyor. Bütün bu olumsuzluklara rağmen bölgenin geçim kaynağı olan fıstık çamı dikimleri de devam ediyor. Mağduriyetin çözüm yerinin siyasi irade olduğunu ancak hiçbir adım atılmadığını söyleyen Akmescit Köyü Muhtarı Hasan Karayiğit, “Tapu meselesi, Aydın’dan konuşmakla olmaz. Buralara gelinip halkla görüşülmesi, halkın derdinin dinlenmesi ve giderilmesi lazım. Bu vatandaş burada asırlardır yaşıyorsa, bu topraklar bugün bir şikayet konusuyla gelip Orman'ın paldır küldür zabıt tutmasının anlamı yok. Çözüm için siyasi irade bekliyoruz.” dedi. Tapu sıkıntısı yaşayan 14 köyün muhtarları olarak çözüm için gerekli girişimleri yapma kararı aldıklarını belirten Karayiğit, “Orman’a da gittik, 'Şikayet olduğu sürece biz görevimizi yaparız.' diyorlar. Bu köylüler bugün var olmadı ki bu ormanda. Buralar dedemizden, babamızdan bize kalmış. Ben 50 yaşındayım. Böyle bir konumda mağdurluk çok. Halkımızın mağduriyeti giderilmiyor. Bu sorunun çözümü için çalışma yapılmalı. Böyle Orman'a şikayet oldu, gel zabıt tut, ceza kes. bu çözüm değildir. Halk, 'benim' dediği yerleri kullanmaya devam etmeli. Orman ile mahkemelik olan köylülerimiz var. Tapuyla ilgili bir pilot uygulama yapılarak çözüm yolu bulunabilir. Şikayetler çözüm yolu olmaz, halkı mağdur etmekten başka bir işe yaramaz.” şeklinde konuştu.


Köylülerinin yıllardır işledikleri fıstık çamı alanları ve tarım arazilerinin tapularını almak istediğini ancak bu konuda bir çözüm yoluna gidilmediğini belirten Kızılcabölük Köyü Muhtarı Hasan Esin de, “Köylülerimiz fıstık çamlarının bulunduğu arazilerin tapusunu istiyoruz. Bunlar atamızdan, dedemizden kaldı. Daha önceden köyümüze kadastro geldi, fıstık çamları olan arazilerimizi vermiyorsanız kabul etmiyoruz dedik. Kadastroyu geçirtmedik, istemedik. Bu şekilde olacaksa biz bir çözüm kabul etmiyoruz. Bu tapu sorununa milletvekillerimiz çare bulmuyor. Meclis'te bir önerge verip konuyu gündeme getirmiyorlar. Bu arazilerle ilgili eski Osmanlı tapularımız var. Köyümüzde eski tapu olmayan yer yok. Bu çam dedemizden kalmış, bize neden verilmiyor? Şimdilik köylülerimizin işlettiği fıstık çamlarını, muhtarlık olarak kâğıt üzerinde taksim yaptık. Vatandaşların tapusu yok.” dedi.


Fıstık çamı alanlarını kâğıt üzerinde taksim ettikleri için şimdilik problem teşkil etmediğini belirten Bağcılar Köyü Muhtarı Ali Aldı ise, “Resmiyette bir hükmü yok ama biz köylülerimize muhtarlık olarak ağaçları komple dağıttık, fıstık çamlarını işleme belgesi verdik. Meralarda var sıkıntımız. Bu meraların köylü vatandaşa verilmesini veya köy adına verilmesini istiyoruz. Bu işlerin çözümü uzun vadeli.” diye konuştu.


Yurt Gündemi