06 / 05 / 2024

Aydın Magnesia Stadyumu mermer kabartmalara sahip tek stadyum!

Aydın Magnesia Stadyumu mermer kabartmalara sahip tek stadyum!

Aydın 'Magnesia Stadionu' dünyada mermer kabartmalara sahip, kombine bilet sisteminin kullanıldığı 30 bin kişilik tek stadyum. İşte o muhteşem yapı...



Rio'daki olimpiyatların hararetle sürdüğü günlerde, ilginç tesadüf Olimpiyatların en gözde yarışlarından biri olan Maraton koşusuna esin kaynağı olan Atinalı general Themistokles'in kendine başkent yaparak ölünceye kadar yaşadığı Magnesia antik kentindeyiz. Aydın Ortaklar-Söke karayolu üzerinde az bilindik bir antik kent Magnesia. Türkiye'de görülmesi gereken en iyi 10 antik kent arasında olmasına karşın, önünde ne hediyelik eşya satan tezgâhlar görüyorsunuz, ne turist kafileleri. Tarihi M.Ö. 3. yüzyıla dayanan antik kenti, kazı çalışmalarını 30 yıldır yürüten Prof. Dr. Orhan Bingöl, profesyonel rehber Saffet Emre Tonguç ve kazılara 1996 yılından beri destek veren Batı Anadolu Grubu'nun İcra Kurulu Üyesi Feyyaz Ünal ile birlikte gezdik. 30 bin kişilik Stadionu, dönemin inşaat tekniğini anlatan tiyatrosu ile Magnesia gerçekten daha fazla ziyareti hak ediyor. 



Orhan Bingöl ''Magnesia Stadionu dünyada mermer kabartmalara sahip, kombine bilet sisteminin kullanıldığı 30 bin kişilik tek stadyum. Hatta o dönemde Efesliler, Smyrnalılar ve Myuslular da oyunları izlemek üzere bilet alarak gelirlermiş" diye anlattı.

 



Magnesia'yı ayrıcalıklı yapan özelliklerinden biri de antik dönemin ünlü mimarı Hermoaeges tarafından inşa edilen Artemis Tapınağı. Magnesia'dan çıkan eserlerin büyük bölümü bugün dünyanın çeşitli yerlerindeki müzelerde sergileniyor. 


Zaten Bingöl de, birçok ören yerinde olduğu gibi, burada da mesai saatleri dışında bekçi kalmadığını ve çıkan eserleri korumanın hayli güç olduğundan yakındı. 


Saffet Tonguç da maratonun öyküsünü şöyle anlattı: Hayatının son 10 yılım Magnesia valisi olarak geçiren Themistokles, ünlü Maraton Savaşı'mn komutanıydı. Savaş sırasında birlikten bir askerin elinde meşaleyle Atina'ya koşarak yardım istemesiyle Pers istilası engellenir ve Atina savaşı kazamr. Ardından ilk olarak 1896 yılında Atina Olimpiyatlan'nda Maraton Ovası ile Atina arasında koşulan Maraton koşusu da bundan esinlenerek gerçekleştirilir. 


'İyi Pazarlar' Alaçatı'daydı



Bünyesinde Batıçim, Batısöke, Batıbeton, Batıenerji ve Batıliman şirketlerini barındıran Batı Anadolu Grubu'nun 50. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla hazırladığı, sağlıklı beslenme konusunda kamuoyunu bilinçlendirmeyi amaçlayan sosyal sorumluluk projesi "iyi Pazarlar"; Ege'nin popüler pazarlarından biri olan Alaçatı'daydı. Mayıs ayında başlayan "İyi Pazarlar" projesi; Ege'nin 20'yi aşkın geleneksel pazanna, gezici bir araçla yıl boyunca 100'ü aşkın ziyaret, halkla doğrudan temas, diyetisyen sohbetleri, vücut analizleri, bilgilendirici yayınlar ve ödüllü eğlence aktivitelerini içeriyor. Proje dahilinde pazara alışverişe gelen halkla buluşan diyetisyenler doğru beslenmenin, yeterli miktarda taze sebze ve meyve tüketmenin, mevsimine uygun ürünleri tercih etmenin önemini aktarıyor. 



Cumhuriyet


Geri Dön