Sektörel

Aydın Söke'de konut ihtiyacı hat safhada!

Söke Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Adil Orhan Demir, "Söke’nin konut ihtiyacı sürekli olarak devam ediyor. Şu anda Söke’de genelde 2+1 şeklinde binalara rağbet gösteriliyor." dedi.

Demir İnşaat olarak toplamda 4 projeyi hayata geçirdiklerini belirten Müteahhit ve aynı zamanda Söke Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Adil Orhan Demir, “İlk projemize Atatürk Mahallesi’nde Söke’nin ilk akıllı evini yaparak başladık” dedi. 


“İNŞAAT SEKTÖRÜNDE ÖNCÜ OLMAK TEK HEDEFİMİZ”

Süreç dahilinde Atatürk ve Yenikent Mahallesi’nde 5’er katlı daireler yaparak müşteriye satışa sunduklarını belirten Adil Orhan Demir, “Yine Kuşadası’nda dubleks bir mesken yaparak alıcıyla buluşturduk. Şu anda yeni bir projemiz söz konusu. Söke Adliyesi’nin hemen karşı köşesinde gerçekleştireceğimiz projemiz, zeminde bir adet dükkan üst katlarındaysa 5 adet 1+1 ve 1 adet de dubleksten ibarettir. Projemizde inşa edeceğimiz yapılar, muhasebe, avukat ve emlak ofisi olarak dizayn edilmiştir. Bu projemiz 6 ay içinde hayata geçecek. Demir İnşaat olarak daha iyisini yapmayı ve sektörde öncü olmayı hedefliyoruz. İnsanlara sorunsuz binalar ve yaşam alanları teslim etmeyi şiar edindik. Söke’ye ilk olarak akıllı ev sistemini biz kazandırdık. İzolasyonu, alt yapısı ve bütün her şeyiyle akıllı ev sistemi kurguladık. Bu inşa ettiğimiz akıllı evimizde Türkiye’de kullanılan son teknolojik imkanlardan faydalandık. İnşallah bu ileride diğer inşaat firmalarına da örnek olur” dedi. 


“SÖKE’DE DENENMEYENLERİ HAYATA GEÇİRMEYE BAŞLADIK”

Standart binaların yerine farklı projelerin hayata geçirilmesi gerektiğine değinen Demir, “Söke’de denenmeyenleri hayata geçirmeyi amaç edindik. Yine şu anda kendi ikamet ettiğim Atatürk Mahallesi’nde bulunan dubleks villa tarzındaki evi tamamen son teknolojik donatılarla inşa ettik. Bu binayı temelden çatıya özel izolasyonlu yaptık. Karkas inşaat yerine C30 ile bu binayı bir örnek teşkil etmesi adına hayata geçirdik. Binada temel, çatı ve duvar izolasyonuna kadar nano teknoloji boya kullandık ve kiremit çatı uyguladık. Kiremit çatı altında köpük ve mebran üzerine tesviye kaplaması yaptık. Zeminde bodrum yok, binanın iç dolgusunu kırık mermer parçalarıyla gerçekleştirdik. Dış ve bahçe çalışmasındaysa tamamen şekil çalıştık” şeklinde konuştu.  


“SÖKE’DE KONUT İHTİYACI HAT SAFHADA”

Söke’nin konut olarak yüzde 70 rezervinin eski olduğuna vurgu yapan Demir, “Bunların yıkılıp yenilenmesi gerekiyor. Söke’de şu anda toplamda 23 bin civarında mesken var. Bu 23 bin meskenin yüzde 70’inin yıkılarak yenilenmesi gerekmektedir. Aynı zamanda Söke bir anlamda da gelişiyor. Söke OSB ve üniversiteyle gelişen Söke ileride göç alacaktır. Söke’nin konut ihtiyacı sürekli olarak devam ediyor. Şu anda Söke’de genelde 2+1 şeklinde binalara rağbet gösteriliyor. Yine Yenikent Mahallesi’nde de 1+1 ve 2+1 şeklinde konut yapılanması söz konusu. Belirli mahallelerde de 3+1 ve 4+1 yapılanmalar da var. Söke’de benim öngörülerime inşaat sektörü, 10 yıl daha konut ihtiyacından kaynaklı olarak yükseliş kat edecek. Şu anda emlak ilanları sitelerinde Söke’deki ilan sayısı 590 tanedir. 70 bin merkez ve civar mahalleleriyle 117 bin nüfusa sahip bir ilçede arsa, ticari alan, konut ve tarla anlamında toplam ilan sayısının 590 olması çok düşük bir rakamdır. Kuşadası’nda bu sayı 11 bin 760 yine Efeler’de ise yaklaşık 10 bin ilan var. Bu Söke’de emlak üretilmesi ve konutun devam etmesi gerektiğine dalalettir” diye konuştu.


“BELEDİYECİLİK HİZMETLERİ SİSTEMİ TIKIYOR”

Söke’de konut fiyatlarının arsa maliyetlerinden kaynaklı olarak yüksek olduğuna dikkati çeken Demir, “Söke’de kentsel dönüşüm yapılırsa önü açılacaktır. Söke’nin Devlet İstatistik Enstitüsü’nün hazırladığı verilere göre 10 yıl içindeki nüfusu 350 bin civarında olacaktır. Kurum bu sayıyı Söke OSB’nin faaliyete girmesi, üniversitenin devreye girmesinden muaf olarak söylüyor. Belki de bu sayı 600 binlere ulaşacak. Peki bu insanları nereye yerleştireceksiniz? Şimdiden bu soruna kafa yormak gerekiyor. Söke OSB’nin faaliyete geçmesiyle Söke’de özellikle nüfus patlaması yaşanacağını şimdiden öngörebiliriz. Kuşadası çevre yolunun alt kısmında yapılaşmanın söz konusu olduğunu ancak orada da alt yapının olmadığı ortada. Belediyecilik hizmetleri Söke’de çok kötü. Belediye orada yol yapıp alt yapı çalışması başlatsa Söke bir anda o taraflara doğru kayacak. Ama bu yapılamıyor ve müteahhitler alt yapı yapmak zorunda oldukları için ciddi maliyetlerden çekiniyorlar. Belediye ruhsat harcını alıyor ama gereken hizmetleri yapamıyor ve bu da sistemi tıkıyor” dedi. 


“SÖKE’DE BİR AN ÖNCE DOĞRU HAMLELER YAPILMALIDIR” 

Söke Belediyesi’nin halihazırda sürdürdüğü Kentsel Tasarım Projesi’nin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen gözle görülür bir gelişme olmadığının altını çizen Demir, “Belirli mahalleler iki buçuk yıldır kapatıldı. Dolayısıyla insanlar belirli mahallelerde yüzde 50’lik talepte bulunuyorlar. Söke’de bir an önce doğru hamleler yapılmalıdır” cümleleriyle açıklamasını noktaladı. Zeminde bir adet dükkan üst katlarındaysa 5 adet 1+1 ve 1 adet de dubleksten ibarettir. Projemizde muhasebe, avukat ve emlak ofisi olarak dizayn edilmiştir.


Aydın Ses Gazetesi