Aydın'da emlak sektörü durgun!
Emlakçı Bekir Yavuz, Aydın'da emlak sektörünün şu aralar çok durgun olduğunu, alım satımların azaldığını belirtti.Yavuz; “Okulların açılması ile birlikte kira olayı gündeme geliyor,kiracılardan dolayı biraz emlakçıların yüzü gülüyor." dedi.
Mücadele Gazetesi, 14 yıldır emlakçılık yapan Yavuz Emlak sahibi Bekir Yavuz’la Aydın’da emlak sektörünün bugünkü durumu ile ilgili olarak bir röportaj yaptı.
Emlakçı Bekir Yavuz; Günümüzde Emlak sektörünün şu aralar çok durgun olduğunu, alım satımların azaldığını belirtti ve “Emlak sektörü okul döneminde Eylül ayında başlıyor. Okulların açılması ile birlikte kira olayı gündeme geliyor kiracılardan dolayı biraz emlakçıların yüzü gülüyor.” dedi.
-Kendinizi kısaca tanıtır mısınız?
Emekli matematik öğretmeniyim. Emekli olunca bu işe başladım. 2002 yılından beri bu işi yapıyorum.
-Şu anda emlak sektörünü nasıl değerlendiriyorsunuz?
Piyasa çok durgun, alım satımlar olmuyor. Emlak sektörü okul döneminde Eylül ayında başlıyor. Okulların açılması ile birlikte kira olayı gündeme geliyor, kiracılardan dolayı biraz emlakçıların yüzü gülüyor. Satışlar da tek tük oluyor.
Şu an için 1+1 daireler revaçta. 750 lira kirası var, çok satılıyor. Ama tabii ki aileye yönelik değil, öğrenciye ya da bekara yönelik bu evler. İnsanlar zaten 1+1 daireyi yatırım amaçlı alıyorlar. Ailelerin oturacağı 3+1 daireler çok az artık. Müteahhitler de yapmıyor. 1+1 dairelerden daha çok kazanç elde ediyorlar. Aydın’da bu durum uzun sürer çünkü her yıl öğrenci geliyor. Şimdi öğrenciler artık bodrum katında oturmuyor. Önceden ev sahipleri ev vermiyordu öğrenciye ama, şimdi o zihniyet değişti. “Öğrenci olsun” diyorlar. Hayat şartları zorlaştı, ev sahipleri maddiyat olarak yüksek rakamlar istiyor.
-Mesleğinizle ilgili sıkıntılarınız var mı? Bunlardan bahsedebilir misiz?
Dertlerimiz çok. Satış yapıyoruz ama hizmetimizin karşılığını alamıyoruz. Bizim belli komisyonlarımız var, buna yüzde üç deniliyor ama kimse bunu vermeye yanaşmıyor. Ticaret Odası’na bağlı olduğumuz için Sözleşmesiz iş yapmıyoruz. Sözleşme yapıldığında da para vermemek için alıcılar bizi devre dışı bırakmaya çalışıyorlar. Emlakçılar olarak sıkıntılarımız çok. Merpen altı emlakçılar var. İşyeri olmayan, ayakta iş yapan, vergi kaydı bulunmayan kişiler bunlar. Bizim ekmeğimizle oynuyorlar.
-Emlak alım satımı konusunda belli bir sisteminiz var mı?
Alıcıyla da satıcıyla da yazılı sözleşme yapıyoruz. Bazen yeri geliyor sözleşme yaptığımız halde gidip satıcıyla anlaşarak bizi devre dışı bırakmaya çalışıyorlar. Sözleşmelerini geri istiyorlar geri veriyoruz.
Vatandaş caysa da mutlaka sözleşme yapmış oluyoruz. Vatandaş geliyor kimisi hobi olsun diye “ev bakıcam” diyor, istediği kriterlere uygun elimizde varsa dairemiz gösteriyoruz, “tamam ben düşüneyim” diyor, sonrasında bizleri devre dışı bırakarak mal sahibinden bire bir alıyorlar. Ayrıca gösterdiğimiz evlerden ücret almıyoruz. Tüm emlakçılar için bu geçerli.
-Kayıtlı olduğunuz herhangi bir oda var mı?
Emlakçılar odası önceden vardı fakat şu an için yok. Olsa dahi kayıt olan yok. Daha önce de odamız varken ben de ikinci başkanlığını yaptım. Oda başkanı vefat edince oda dağıldı. Aydın’da yürümedi, çünkü herkes kendi başına burada söz sahibi. Birliktelik yok.
Her sokakta emlakçı var. Bir bakıyorsunuz bakkal dükkanında, berberde, kuyumcuda ya da herhangi bir dükkanda satılık daire ya da kiralık daire ilanı asılı, bütün esnaf bu işi yapıyor.
Üç kuruş para kazanmak için buradayız ama çok zor, bu işi yapan çok kişi var. İnsanlar kahvede otururken bile bu işi yapmaya kalkışıyorlar.
Bu konuda biz Ticaret Odasına şikayetlerimizi dile getirdik. Ticaret Odası’nın da çalışmaları oluyor. Ne yazık ki emlakçılar arasında bir dayanışma yok.
-Kentsel Dönüşüm ile ilgili neler söylemek istersiniz? Aydın’da ne derece etkili oldu?
Kentsel dönüşüm projesi kapsamında Orta Mahalle’de, Zafer Mahallesi’nde ve Mesudiye Mahallesi’nde çalışmalar oldu. Bütün eski binalara kentsel dönüşüm uygulanıyor. Müteahitlerin bize o konuda arsa ya da eski bina temini konusunda talepleri oluyor, elimizde varsa yardımcı oluyoruz. Genelde müteahitler bu işi emlakçılar aracılığı ile değil de kendi ayarladıkları ayakçılar aracılığıyla yapıyorlar.
-Son olarak Aydınlı hemşehrilerimize vermek istediğiniz bir mesajınız var mı?
Ben emlakçı olarak Aydınlılardan şunu istiyorum, başkalarının yaptığı hataları bütün emlakçılara mal etmesinler. Piyasada emlakçı çok ama herhangi bir konut, ya da arsa almak istedikleri zaman karşılıklı güven ve samimiyet içinde olmalı diye düşünüyorum. Bizler burada Aydınlılara hizmet vermek için bulunuyoruz, elimizden geldiğince yardımcı olmaya çalışıyoruz. Her zaman da yardıma hazırız.
-Bize bu röportaj için zaman ayırdığınız için teşekkür ederim.
Ben de bana bu fırsatı verdiğiniz için gazeteniz Mücadele’ye ve size teşekkürlerimi sunarım.
Mücadele Gazetesi