09 / 01 / 2025

Aydın'da jeotermal sahalarının ihalesi iptal edildi!

Aydın'da jeotermal sahalarının ihalesi iptal edildi!

Aydın’ın 8 ilçesindeki jeotermal sahalarının ihalesine gelen yoğun tepkilerin ardından valilik, ihaleyi şartname yanlış hazırlandığı için iptal etti.



Aydın’da halk tepkisi jeotermal ihalesini iptal ettirdi. Aydın’ın 8 ilçesindeki jeotermal sahalarının ihalesine gelen yoğun tepkilerin ardından valilik, ihaleyi şartname yanlış hazırlandığı için iptal etti.

İhalelerin iptal edilmesi ile ilgili görüştüğümüz Aydın Çevre ve Kültür Derneği (AYÇEP) Başkanı Mehmet Vergili, halkın tepkisinin yöneticilere geri adım attırdığını vurguladı. 


ÇEVRE NÖBETİ DE DEMOKRASİ NÖBETİDİR

Jeotermal ihalelerini öğrendiklerinden itibaren buna tepki gösterdiklerini ve yöre halkını da bu tepkiye ortak etmeye çalıştıklarını belirten Vergili, yaşam alanlarını koruma mücadelesi sırasında Aydın Emniyet Müdürlüğü ve Valiliğinin kendilerine engel çıkardığını söyledi. İhalelerin iptal edilmesini talep ettikleri dilekçeleri valiliğe ve emniyete verdiklerini aktaran Vergili, “Orada da anlattık, biz yaşam alanlarımızı koruyoruz. Anayasanın 56. maddesi bize bu hakkı veriyor. Çevre nöbeti de demokrasi nöbetinin bir parçası dedik. Topraklarımızı. geleceğimizi korumaya çalışıyoruz dedik” diye konuştu.

Köylülerin özellikle mücadeleye sahip çıktığını ve binlerce köylünün katılımı ile geniş bir eylem ve nöbet başlatmak istedikleri sırada Valiliğin “OHAL Yasası gereği 78 saat önceden haber verilmediği için böylesi bir açık hava etkinliğini yapamazsınız” diye nöbeti yasaklama yoluna gittiğini belirten Vergili, “Buna karşın Aydın’daki hemen hemen bütün meslek odaları, sivil toplum kuruluşları bizim yanımızda oldu. Bu desteğin ve kamuoyunun tepkisinin sürmesinin ardından ihalenin iptal edildiğini açıkladılar” dedi. Toplumsal baskının olduğu yerde yönetenlerin bu baskıya kulaklarını tıkayamadığını kaydeden Vergili, “Eğer sesimizi çıkarmasaydık bu ihale de öncekiler gibi geçecekti. Yine de tehlike geçmiş değil. İhale şartnamesindeki eksiklik gerekçesiyle ihaleler iptal edildi. 6 ayda bir ihale yapılıyormuş. Tekrar ihaleye çıkılabilir yani” diye konuştu.


AYDIN’I PARSEL PARSEL SATTILAR

EGEÇEP Yürütme Kurulu üyesi ve AYÇEP 2. Başkanı Dr. Metin Aydın da 2007’de çıkarılan jeotermal yasasının ardından Aydın topraklarının parsel parsel jeotermal şirketlerine satıldığını söyledi. Birinci sınıf tarım arazilerine kurulan JES’lerin suya, toprağa, havaya, tarıma ve insan sağlığına çok büyük zararlar verdiğini belirten Aydın, Aydın’ın en önemli tarımsal ürünlerinden incir ve zeytinde büyük üretim düşüklüğü yaşandığını belirtti. Aydın, tarımda ve sağlıktaki zararları ortada iken Türkiye’nin en önemli turizm beldeleri arasındaki yerlere yeni JES’ler kurulmasına yönelik çalışmaları anlamanın mümkün olmadığını dile getirdi.



Evrensel


Geri Dön