Kent Haberleri

Aydın’daki 124 bin konut sigortasız!

Elazığ’da meydana gelen 6.8 şiddetine sahip deprem sonrasında ‘Zorunlu Deprem Sigortası’ yeniden gündeme geldi.

Yaklaşık 285 bin konut bulunan Aydın’da 124 bin konutun deprem sigortasının olmaması nedeniyle yetkililer Aydınlıları duyarlı olmaya çağırdı. Türkiye, Elazığ’da yaşanan 6.8’lik depremle sarsıldı. Merkez üssü Sivrice olan ve hem Elazığ hem de Malatya’da yıkıma neden olan deprem sonrası Zorunlu Deprem Sigortası gündeme geldi.

Aydın Hedef'ten Türker Kocakahya'nın haberine göre; tüm Türkiye’de evlerde yapılması için çalışmalarda bulunan Zorunlu Deprem Sigortası’nın Aydın’daki rakamları da dikkat çekiyor. Doğal Afet Sigortaları Kurumu’nun (DASK) internet sitesindeki veriler değerlendirildiğinde; Aydın’da bulunan 284 bin 970 konuttan sadece 160 bin 476 tanesinde Zorunlu Deprem Sigortası uygulanıyor. Bu sayılar değerlendirildiğinde şehirde bulunan sigortalılık oranının ise yüzde 56.30 olduğu açıklandı.

AYDIN BÖLGEDE İKİNCİ SIRADA

Ege bölgesinde genel rakamlar değerlendirildiğinde toplamda 2 milyon 616 bin 350 konuttan, 1 milyon 373 bin 957 tanesinde Zorunlu Deprem Sigortası yer alıyor. Bölgede bulunan illere baktığımız ise sigortalılık oranının en yüksek olduğu il yüzde 71.20 ile Muğla oldu. Muğla’yı yüzde 56.30 ile Aydın, 55,90 ile İzmir, 48,30 ile Denizli, 47,20 ile Manisa, 42,30 ile Uşak, 35.40 ile Kütahya ve 34 ile Afyonkarahisar izledi.

PRİM RAKAMI 28 MİLYON 

DASK’tan açıklanan bilgiler sonucunda, Aydın’ın yıllık prim oranı 28 milyon 703 bin 646 TL olarak açıklandı. Aydın bu rakamla Ege'de 116 milyon 38 bin 141 TL prim ödenen İzmir ve 30 milyon 96 bin 367 TL prim ödemesi yapılan Muğla’dan sonra 3’üncüsü sıraya yerleşti.

HERKES DEPREM SİGORTASINI YAPTIRMALI 

Aydın’da yapılan zorunlu deprem sigortası rakamları hakkında değerlendirmelerde bulunan Aydın Mimarlar Odası Başkanı Cemre Şahin Kazıcı, “Vatandaşlar bölgenin riskli olduğunu bilmeli. Sigortalılık rakamlarında oran yüzde 90’ın üstünde olmalı. Bu konuda vatandaşlarda bilinç oluşturmalıyız. Sempozyumlar, çalıştaylar yapılmalı. Deprem tatbikatları düzenlenmeleri. Vatandaşlar da böyle bir gerçekle sürekli karşılaşırsa sigorta konusunda bilinçli olabilirler. Tabi ki her şeyden önce can kaybını önlemek ve depremden kurtulmak önemli. Ama mal kaybını da düşünmek gerekiyor. Bazen vatandaşın en büyük yatırımı evi oluyor. Olası depremde sigorta zararı karşılıyor. Önlemlerimizi tabi ki almalıyız”şeklinde konuştu. Olası bir yüksek şiddetli depremde Aydın’da mevcut plan ve yapı stoğu sonucunda facia yaşanabileceğini sözlerine ekleyen Kazıcı herkesi deprem sigortası yapmaya davet etti. Kazıcı, Elazığ ve Malatya’da depremden etkilenen vatandaşlara da geçmiş olsun dileklerini iletti.