27 / 04 / 2024

AYG Şirketler Grubu 100 milyon Euro'luk yeni otel yatırımı için düğmeye bastı!

AYG Şirketler Grubu 100 milyon Euro'luk yeni otel yatırımı için düğmeye bastı!

Titanic Hotels ve Hasır Gastronomi markalarını bünyesinde barındıran AYG Şirketler Grubu, 2020’de 100 milyon euro bütçeyle yeni otel yatırımlarına hazırlanıyor...



Mehmet Aygün, aralık ayı olmasına rağmen hayli sıcak bir Antalya sabahında, kendisine ait Titanic Deluxe Golf Belek’te ağırladığı cemiyet hayatının önemli isimleriyle golf maçına başlamak üzere...

Forbes'tan Belce Örü'nün haberine göre; AYG Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı, sabah 06.30’da uyanıyor; güne kahvaltı, spor ve sauna ile devam ediyor. Golf maçı ise tüm bunların ardından sektirmeden yapmaya çalıştığı bir ritüel. Golf hem hobisi hem de işi. Aygün, Titanic Deluxe Belek’in yanında bulunan golf arazini 2015’te otele dahil etmişti. Bu arazide 90 dönüm üzerine 600 odalı üst segment bir golf oteli projesi üzerine çalışıyorlar. Yapımı 2021’de tamamlanacak otele 80 milyon euro yatırım yapılacak. 64 yaşındaki Mehmet

Aygün,  “Artık golf turizminde bir markayız” diyor. 196 milyon euro cirolu AYG Şirketler Grubu, 1993’te İstanbul,  Şişli’de 45 odalı butik Otelle girdiği bu işte bugün 13 otele sahip. Bunlardan üçü Antalya’da, altısı İstanbul’da, üçü Almanya’da ve biri Bodrum’da hizmet veriyor. Portföydeki Titanic Deluxe Golf Belek dışındaki en önemli varlık Titanic Mardan Palace. Grubun toplam cirosunda Titanic Deluxe Golf Belek kadar paya sahip -45 milyon euro... Fakat Aygün, Titanic’in aksine Mardan’da işletmeci konumunda.

Rus oligark Telman Ismailov, Antalya, Kundu’daki Mardan Place için 1,4 milyar dolar harcamış ve 2009’da Paris Hilton, Mariah Carey ve Tom Jones gibi yıldızların katıldığı görkemli bir törenle açmıştı. Ama İsmailov iflas etti, oteli de 2015’te Halkbank’a 360 milyon liraya sattı. Mehmet Aygün aynı yıl oteli, Halkbank’tan yıllık 8 milyon euro karşılığında 15 seneliğine kiraladı. Otel altı aylık süren 20 milyon euro’luk yenileme yatırımının ardından 2016’da “Titanic Mardan Palace” adıyla hizmete açıldı.

Şirketin amiral gemisi Antalya, Belek’teki otelleri olduğu için Mehmet Aygün yaz-kış burada ikamet ediyor. Aygün, bunu “geminin su sızdırmaması için başında olmak gerekir” diye açıklıyor.

Gelirlerin ağırlığını oteller oluştursa da, AYG’nin tek işi bu değil. Grubun temelleri aslında 1977’de Almanya, Berlin’de küçük bir restoran ile atıldı. Hikayenin başlangıcı, Giresun’da altı çocuklu bir ailenin beşinci çocuğu olarak dünyaya gelen Mehmet Aygün liseyi bitirdikten sonra okumak için Almanya’ya gitmesine dayanıyor. Aygün o dönemi değerlendirirken “Anadolu insanı zamanında gurbetteki fırsatları göremiyordu. Bir-iki yıl çalışıp bir ev, kamyon parası biriktirip Türkiye’ye dönmenin hesaplarını yapıyorlardı. Oysa orada büyük fırsatlar vardı” diyor.

Mehmet Aygün bu fırsatı iyi değerlendirmiş ve çalışırken 1977’de bankadan kredi alarak ilk restoranını Giresun’da yaşayan iki kardeşini de yanına alarak açmış. “Babam 1967’de vefat ettiğinde annem altıncı kardeşime hamileydi” diyor ve ekliyor: “11 yaşımda altı kardeşimi omuzladım ve bugünlere geldim.” Bugün her kardeşin grupta eşit hissesi var.

Restoran işi bugün “«Hasır Gastronomi” markası altında yürüyor. Ama bu alanda başka markaları da var. “Beef Grili Grup”, “Burger”, “Pascella” ve “La Paglie”. Bugün Hasır Gastronomi’ye bağlı Almanya’da dört Beef Grili Club, altı Hasır (Türk mutfağı), iki Pascarella (İtalyan mutfağı), üç Burger ve iki tane de La Paglia (self servis) bulunuyor. Beef Grili Club’e şirket yakın zamanda Berlin’in en büyük alışveriş merkezi KaDeWe’de yeni bir restoran daha ekledi. Antalya ve Bodrum’da da şubeleri olan Pascarella ise Berlin, Charlottenburg’da uzun yıllardan beri hizmet veriyor. Pascarella’nın ikinci şubesi yine Berlin’in en merkezi caddelerinden Chaussee’de de hizmete veriyor.

Mehmet Aygün, hem yeme-iç-me hem de konaklama tarafında olmalarının turizm işinde bir avantaj olduğunu söylüyor. Restoran tarafında elde ettiği geliri otelciliğe yatırmaya 1993’te karar vermiş ve İstanbul, Şişli’de 45 odalı butik bir oteli satın almış. Bu alandaki yatırımlarına 2000’de yine İstanbul’da 100 odalı bir otelle devam etmiş.

2003’te Antalya’da açılan Türkiye’nin ilk konsept otellerinden Titanic Beach Lara’dan sonra bu alandaki tüm operasyonu “Titanic Hotels” markası altında topladı. Aygün otel işletmeciliği işinde daha hızlı büyümek istiyor. Restoran işletmeciliği tarafında ise artık konseptlerin oturduğunu 2020 için ayırdıkları 100 milyon euro’luk bütçenin Belek, Almanya, Dresden’deki otel yatırımları ile Kemer ve Bodrum’da yeni kiralanacak otellere aktarılacağım söylüyor.

Hemen ardından biraz gizemli bir tavırla ekliyor: “Yaptığımız fizibilite çalışmalarının sonucuna göre yeni bir ülkede, yeni bir yatırımımız 4aha olacak.”


Geri Dön