Sektörel

Aygen Erkal: İnşaat sektörü en fazla ihracat gerçekleştiren 3'ncü sektör!

Uluslararası Standardizasyon Zirvesi'nde konuşan Türkiye İnşaat Malzemeleri Sanayiciler Derneği (İMSAD) Genel Sekreteri Aygen Erkal, TÜİK'in inşaat sektörüyle ilgili raporu için, "İnşaat malzemeleri sektörü, otomotiv ve hazır giyimden sonra en fazla ihracat gerçekleştiren 3. sektör." dedi..

Uluslararası Standardizasyon Zirvesi kapsamında, Türk Standartları Enstitüsü (TSE) Genel Sekreter Yardımcısı Ethem Kaya'nın yönetiminde "Standartlara Yön Ver" başlıklı panel yapıldı. 

Panelde konuşma yapan Türkiye İnşaat Malzemeleri Sanayiciler Derneği  MSAD Genel Sekreteri Aygen Erkal, İMSAD'ın 33 alt sektör temsilcisinden oluştuğunu söyleyerek, çatı görevindeki derneğin yayın, rapor ve analizlerle sektördeki temsil gücünü geliştirdiğini iletti.

Anadolu Ajansı’nın haberine göre, dernek üyelerinin standardizasyon hakkında uluslararası kurul ve komitelere görüş vermelerinin öneminin altını çizen Erkal, "Kurul veya komitelerin bizzat üyesi olmasak dahi toplantılara giden üyelerle sektörümüze ait bilgileri paylaşmalıyız. Bu konuda ne yazık ki istediğimiz seviyeden uzağız ama inanıyorum ki gittikçe hızlanacağız." ifadelerinde bulundu.

İnşaat sektörünün sanayisinin inşaat malzemeleri olduğunu söyleyen Erkal, inşaat sektörünün içerinden bulunan müteahhitlerden, mimarlara, mühendislerden sanayicilere kadar çok paydaşlı yapının Türkiye ekonominin büyümesinde etkili faktörlerden biri olduğunu belirtti.

Erkal, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) inşaat sektörüne dair verileri kamuoyuyla paylaştığını söyleyerek şu ifadelerde bulundu,

"TÜİK, inşaat malzemeleri sektörüne dair genel bir veri açıklamıyor. Biz dernek olarak bu konuyu önemsiyoruz. TÜİK'in inşaat sektörüne dair açıkladığı verilerden hareketle, alt sektör verilerini analiz ederek, kamuoyuna inşaat malzemeleri sanayisine dair bir rapor yayınlıyoruz. Raporumuza göre, inşaat malzemeleri sektörü, otomotiv ve hazır giyimden sonra en fazla ihracat gerçekleştiren 3. sektör. Sektörümüzün cari açığa katkısının da önemine dikkati çekiyorum."

Yurt içindeki rekabetin son yıllarda inşaat malzemesi sektöründe birim başı ihracat fiyatının düşmesine neden olduğunu söyleyen Erkal, "Üreticimiz ne yazık ki yeni pazarlara ulaşmak, yeni müşterileri kazanmak yerine yurt içindeki rakibimizin müşterisiyle ilgileniyor. Ona daha ucuza ürün sağlamayı teklif ediyor. Bu durum, sektöre ve ülkeye zarar veriyor." şeklinde konuştu. 

Katma değeri yüksek ürünlerin üretiminin yapılamamasının da ihraç birim fiyatının düşmesine neden olduğunu belirten Erkal, Türkiye'nin pazardaki rakiplerinin Çin, Malezya ve Polonya gibi akıllı ürün geliştirmeyen ülkeler olduğunu söyledi. 

İnşaat malzemelerinin dijitalleşmesi konusunda dünyada genel kabul görmüş standartların olmadığının altını çizen Erkal, dernek olarak kendilerinin TSE ile iş birliği yaparak, yapı bilgi modellemesinde kullanılan kavramların standarda ulaşması için çalıştıklarını belirtti.