Sektörel

AYİDER Başkanı'ndan evini kentsel dönüşüme vereceklere çağrı! 10 bin dolarla yeşil binalara dönüştürün!

Anadolu Yakası İnşaat Müteahhitleri Derneği (AYİDER) Başkanı Hakan Şişik, kentsel dönüşümün, binaların çevre dostu yapılara dönüştürülmesi için de bir fırsat oluşturacağını belirtiyor.

Anadolu Yakası İnşaat Müteahhitleri Derneği (AYİDER) Başkanı Hakan Şişik, kentsel dönüşümün, binaların çevre dostu yapılara dönüştürülmesi için de bir fırsat oluşturacağını belirterek, binaya yapılacak minimum 10 bin dolarlık bir yatırımla binaları yeşil binalara dönüştürmenin mümkün olacağını söyledi.

600 BİN  BİNANIN ACİL DÖNÜŞÜME İHTİYACI VAR

17 Ağustos 1999 Marmara Depremi’nin üzerinden 25 yıl geçti ve Türkiye’nin can damarı şehri İstanbul’da kentsel dönüşüm çalışmaları devam ediyor.

İstanbul’da 6 milyon konut ve 1,5 milyon ticari alandan oluşan toplam 7,5 milyon bağımsız bölüm var. İstanbul’da 1,5 milyon bağımsız bölüm ise risk altında. Yaklaşan deprem gerçeği karşısında ise 600 bin bağımsız bölümün acil dönüşmesi gerekiyor.

KONUT ARZI VE KİRA SORUNUN ÇÖZÜMÜ İÇİN KENTSEL DÖNÜŞÜM HIZLANDIRILMALI

Kentsel dönüşüm çalışmalarının yasadaki mevzuat eksiklikleri nedeniyle sekteye uğradığı ve Yarısı Bizden kampanyalarıyla sürecin hızlandırılmaya çalışıldığını ancak yerel yönetimlerdeki personel eksikliği nedeniyle kentsel dönüşümün istenilen hızda devam edemediğini belirten AYİDER Başkanı Hakan Şişik, konut arzı ve kira sorununun çözümü için de kentsel dönüşümün hızlandırılması gerektiğine vurgu yaptı.

!Doğru yerlerde, doğru projelerle arz-talep dengesi gözetilmeli' diyen Şişik  kamuya ait yerlerde değil, dönüşüme ihtiyacı olan mevcut yapıların dönüştürülmesi gerektiğine dikkat çekti.

Şişik: ''Bu sayede ihtiyaca dönük, daha küçük metrekarelerde 1 artı 1 alanlar çıkartılabilir. Küçük metrekarelerde konut üretilebilir.

Bugünkü şartlarda kamusal bir arazide sıfırdan konut üretmenin kentsel dönüşüme bir fayda sağlayacağını düşünmüyorum. O yönde müdahil olursa kamu, piyasadaki arz-talep dengesi de düzelir” açıklamalarını yaptı. 


KENTSEL DÖNÜŞÜM SÜRECİNDE YEŞİL BİNALAR İÇİN ÇALIŞMALIYIZ

Kentsel dönüşüm çalışmalarının depremden sonra yaşamı tehdit etmeye başlayan iklim krizi karşısında yeşil dönüşümü de gerçekleştirmesi gerektiğinin altını çizen Hakan Şişik, Almanya’nın bugün elektriğini yüzde 100 temiz enerjiden sağlayan yapılara sahip olduğunu açıkladı.

Çevre dostu yeşil binalar sayesinde su kullanımında yüzde 40-50, elektrik enerjisinde ise yüzde 100 tasarruf sağlamanın mümkün olduğunu aktaran Şişik '' Londra’da çevreci bazı binalarda bir atık su 8 kere kullanılıyor. Biz de kentsel dönüşüm sürecinde yeşil binalar için çalışmalıyız.

Yatırım seviyesi minimum10 bin dolar ile maksimum 500 bin dolara kadar olan bir makasta binaya yapılacak çevresel faktörlerle, gri su atıkları, enerji panelleri, yağmur sularının toplanması sağlanabilir. Vatandaşa da bu yatırımın 2 yıl sonra geri dönüşünün sağlanacağını anlatmalıyız.

Bugün su kıtlığını konuşuyoruz. Onun yerine ‘Su kullanımını nasıl azaltırız?’ konusunu konuşmalıyız. Çünkü bir diş fırçalamada, el yıkamada akıp giden su tüketimi çok ciddi. O nedenle binalarda çevresel etki, zorunlu olmalı. En azından 5 binlik planlarda işlenmeli, zorunlu hale getirilmeli.

Yarısı Bizden Kampanyası 15 soruda tüm detaylarıyla! Evini kentsel dönüşüme vermek isteyenler dikkat!

Vatandaş artık kentsel dönüşümde hak kaybı yaşamayacak: 'Yarısı Bizden Kampanyası' yenilendi! İşte başvuru şartları...