27 / 04 / 2024

Aykut Kaya: Kira bedelleri 1 yılda yüzde 109 arttı! 

Aykut Kaya: Kira bedelleri 1 yılda yüzde 109 arttı! 

İYİ Parti Antalya Milletvekili Aykut Kaya, emekli maaşlarının hayat pahalılığı karşısında düşük kalmasına ve kiralık konutlarda yaşanan artışa ilişkin açıklamalarda bulundu. İşte Kaya'nın o açıklamaları...



Kiralık ve satılık konut fiyatlarında yaşanan artışlar gündemden düşmüyor. Hem ev sahiplerinin hem de kiracıların şu an en önemli sorunu olan fahiş fiyatlar ile ilgili hem hükümetten hem muhalefetten peş peşe açıklamalar geliyor. 

Kiralık evlerdeki fahiş kira artışlarına ilişkin önce yüzde 25 artış oranı sınırlaması ardından da zorunlu arabuluculuk uygulaması hayata geçirildi. Ancak bu uygulamalar da tam anlamıyla sorunu çözemedi. 

İYİ Parti Antalya Milletvekili Aykut Kaya, Meclis'te emekli maaşlarına değinerek, hayat pahalılığına ilişkin açıklamalarda bulundu. 

Aykut Kaya: Kira bedelleri 1 yılda yüzde 109 arttı! 

HANE HARCAMALARININ YÜZDE 28,6'SI KİRA DAHİL KONUT HARCAMALARINDAN OLUŞUYOR

Aykut Kaya, SGK'nin emekli aylığı ödediği 15 milyonun üzerinde vatandaş olduğunun altını çizdi ve "10 bin TL’yle bir emeklinin ya da bir emekli aylığıyla geçinen hanenin insanca yaşaması mümkün müdür?" dedi. 

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre, ülkedeki hanelerin yüzde 17,5’inin ana gelir kaynağının emeklilik gelirlerinden oluştuğunu aktaran Kaya, "2022’deki verilere göre bu hanelerin yapmış oldukları harcamaların yüzde 28’ini gıda harcamaları, yüzde 28,6’sını da kiralar dâhil konut harcamaları oluşturmaktadır. Yani sadece bu iki kalem bile bu hanelerin yüzde 57’lik harcama kalemini oluşturmaktadır. 2022’den 2023’e artış gösteren en yüksek iki kalemden bahsediyoruz" ifadelerini kullandı. 

Kaya, yine TÜİK tarafından açıklanan rakamlara göre, gıda fiyatlarının ortalama yüzde 72 arttığının altını çizdi. 

Aykut Kaya: Kira bedelleri 1 yılda yüzde 109 arttı! 

KİRALAR 2022'DEN 2023'E YÜZDE 109 ARTTI 

İYİ Parti Antalya Milletvekili Aykut Kaya, açıklamasının devamında kira bedellerinin de 2022 yılından 2023 yılına kadar yüzde 109 artış gösterdiğine vurgu yaptı. 

Kaya, "TÜİK’in açıkladığı enflasyon verisinin yüzde 64,8 olduğunu kabul edersek emekli aylığının 7.500 TL’den 10 bin TL’ye yükseltilmesine yani bu yüzde 33,3’lük artışa sevinmeli miyiz, bunu başarı olarak mı görmeliyiz sayın milletvekilleri? Geçen sene yılın ilk yarısında cebine 7.500 TL giren bir emeklimizin, bu senenin ilk yarısında cebine 10 bin TL girince onu enflasyona ezdirmiş olmuyor muyuz sayın milletvekilleri?" sorularını yöneltti. 

Kaya, 2003 yılında en düşük emekli maaşının asgari ücretin 1,47 katı olduğunu aktardı ve "Bugün asgari ücretin 0,59’una gerilemiş durumda. Aslında, biz bu kanun teklifiyle emekli aylığının, asgari ücretin 1,47 katından asgari ücretin 0,59’una inmesini oyluyoruz" ifadelerine yer verdi. 

Kaya, açıklamasını "İYİ Parti olarak bizim önerimiz, Genel Başkanımız Sayın Meral Akşener’in de belirttiği üzere en düşük emekli aylığının asgari ücret seviyesine çıkarılması, söz konusu artışın bütün emekli aylıklarına yansıtılması; böylece emekliler arasında da bir gelir adaletinin tesis edilmesi" diyerek tamamladı. 

İstanbul'da ev kiralamak için 3, Ankara'da ev kiralamak için 2 emekli aylığı lazım!

Konut kiraları artacak mı?

Kredi kartlarına taksit sınırlaması mı geliyor? Vatandaş da taksitle satış yapan esnaf da isyan etti!

TOKİ,  Ankara  için düğmeye bastı! Çankaya'ya 50 konut ve 6 dükkanlık yeni proje geliyor!


Geri Dön