AYM Ticaret Bakanlığına yetki veren Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’ni Anayasa’ya aykırı buldu!
Ticaret Bakanlığına yetki veren Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi AYM tarafından Anayasa’ya aykırı bulundu. İşte detaylar… Anayasa Mahkemesi (AYM), Gümrük Kanunu uyarınca tasfiye edilen eşya için açılan depo, mağaza ve satış reyonunun işlettirilmesi konusunda Ticaret Bakanlığına yetki veren Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi hakkında kararını verdi
CHP söz konusu Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin bazı hükümlerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması talebiyle Anayasa Mahkemesine gitmişti. Anayasa Mahkemesi (AYM), Gümrük Kanunu uyarınca tasfiye edilen eşya için açılan depo, mağaza ve satış reyonunun işlettirilmesi konusunda Ticaret Bakanlığına yetki veren Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi hakkında kararını verdi. Yüksek mahkeme hükmü Anayasa'ya aykırı buldu.
AYM’DEN İPTAL KARARI
Anayasa Mahkemesi, 79 numaralı Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinde Değişiklik Yapılmasına Dair Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin bazı hükümlerinin iptali yönünde karar verdi. Mahkeme, Gümrük Kanunu uyarınca tasfiye edilecek hale gelen eşya için açılan depo, mağaza ve satış reyonunun işlettirilmesi konusunda Ticaret Bakanlığı Destek Hizmetleri, Tasfiye İşleri ve Döner Sermaye Genel Müdürlüğüne yetki veren düzenlemeyi Anayasa'ya aykırı değerlendirerek iptal kararı verdi.
Ticaret Bakanlığına yetki veren Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi AYM tarafından Anayasa’ya aykırı bulundu. İşte detaylar…
Düzenlemenin konu ve yetki bakımından Anayasa'ya aykırı olmadığının belirtildiği kararda, bu yönden kuralın içerik yönünden iptal edilmesi gerektiği vurgulandı. Gerekçeli kararda, "Kuralda tasfiyelik eşya için açılacak depo, mağaza ve satış reyonlarının hangi usullerle işletileceğine, işletmecinin yetki ve sorumluluklarına ilişkin herhangi bir düzenlemeye yer verilmediğinden söz konusu yerleri 'işlettirmek' hususunda yürütmeye yetki veren kural, Anayasa'nın ikinci maddesi kapsamında belirlilik ilkesine aykırıdır ve bu durum Anayasa'nın 128. maddesi yönünden yapılacak denetime de engel teşkil etmektedir" ifadelerine yer verildi.
Gerekçede, Anayasa'nın 128. maddesi uyarınca memurların ve diğer kamu görevlilerinin nitelikleri, atanmaları, görev ve yetkileri, hakları ve yükümlülükleri, aylık ve ödenekleri ile diğer özlük işlerinin kanunla düzenlenmesi gerektiğine dikkat çekildi.
Gerekçede, "Kanunla düzenlenmesi gereken bir konuda düzenleme yapan kuralın Anayasa'nın 104. maddesinin 17. fıkrasının 3. cümlesine aykırı olduğu anlaşılmaktadır. İptali gerekir" ifadelerine yer verilirken söz konusu kuralların iptal edilmesi nedeniyle doğacak hukuksal boşluk kamu yararını ihlal edecek nitelikte görüldüğünden iptal hükümlerinin Resmi Gazete'de yayımlanmasından başlayarak altı ay sonra yürürlüğe girmesine değinildi.