İmar

AYM’den AOÇ’ye yapılaşma izni!

Anayasa Mahkemesi, Atatürk Orman Çiftliği’nin Kanun Hükmünde Kararname ile yapılaşmaya açılmasının iptal edilmesine CHP tarafından yapılan başvuruyu reddetti.

Anayasa Mahkemesi (AYM), Atatürk Orman Çiftliği’nin (AOÇ) Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile yapılaşmaya açılmasının iptal edilmesi nedeniyle CHP tarafından yapılan başvuruyu reddetti.

Hürriyet Gazetesi'nden Oya Armutçu'nun haberine göre; AYM, düzenlemeyi Anayasa’ya uygun görülürken, AOÇ’nin tarım arazisi dışında kullanılmasına izin verdi. Tarım arazilerinin daha fazla kamusal yarar sağlaması durumunda başka amaç için kullanılmasında anayasal engel olmadığı ifade edilen kararda, bunun kanun koyucunun durumunda, AYM’nin denetim yetkisi dışında olduğu açıklandı. 2 Temmuz 2018’de, 703 sayılı KHK ile AOÇ Kanunu değiştirilip, çiftlik arazisi yapılaşmaya açıldı. AOÇ alanı içerisinde Cumhurbaşkanlığı ve Ankapark inşa edilirken CHP iptal talebi nedeniyle AYM’ye başvuru yaptı. İptal dilekçesinde AOÇ’nin Atatürk’ün kişisel mülkü olduğu, 11 Haziran 1937 tarihli yazıyla Hazine’ye bağışlandığı, bağışlamanın şarta bağlı ve mükellefiyetli işlem olduğu, KHK ile arazinin farklı bir amaçla kullanılmasına neden olduğu savunuldu.

AYM, 16 Ekim’de yaptığı başvuruyu oybirliği ile reddetti. CHP’nin dilekçesinin tersine AYM, “Arazinin AOÇ’ye şartlı ve mükellefiyetli geçtiği tespit edilememiştir” ifadelerini kullandı. Dün Resmi Gazete’de yayınlanan kararda, şu ifadeler kullanıldı:

“Tapu kaydına göre mülkiyeti bir kamu kurumu olan AOÇ’ye ait arazinin tahsisine ilişkin kuralın kişilerin mülkiyet hakkını düzenleyen Anayasa’nın 35. maddesiyle ilgisi bulunmamaktadır. Anayasa koyucu, tarım arazilerinin sınırlılığını gözeterek bunların korunmasına ve amacı dışında kullanımının engellemesine yönelik tedbirler alınmasını bir ödev olarak devlete yüklemiş ise de bunun mutlak bir yasaklamayı ifade ettiği ve tarım arazilerinin amaç dışı kullanımına hiçbir koşulda izin verilemeyeceği söylenemez.”