Kent Haberleri

AYM'den kritik karar! Pandemide kesilen para cezaları iade edilecek!

Anayasa Mahkemesi Covid-19 pandemi döneminde uygulanan idari para cezalarının geri ödenmesine karar verdi.

Anayasa Mahkemesi Covid-19 pandemi döneminde uygulanan idari para cezalarının geri ödenmesine karar verdi.

Covid-19 pandemi döneminde uygulanan idari para cezalarının iade edilemeyeceğine yönelik kural Anayasa Mahkemesi tarafından kabul görnedi ve idari para cezalarını ödeyenler ödedikleri tutarı geri alabilecek.

Peki, idari para cezası ne demek? İdari para cezasına nereden bakılır? İşte detaylar...

Hürriyet'te yer alan habere göre, Anayasa Mahkemesi önemli bir karar aldı.  Koronavirüs pandemisi döneminde kesilen maske takma zorunluluğu ve diğer yasaklara dair verilen idari para cezaları iade edilecek.

Resmi Gazete'de yayımlanan karar kapsamında, AYM'ye itiraz yapan İzmir 4. İdare Mahkemesi, Covid-19 Pandemi döneminde uygulanan idari para cezalarının iade edilemeyeceğine yönelik kuralı Anayasa Mahkemesi tarafından iptal ettirdi.

Böylece Covid-19 pandemi döneminde kesilen idari para cezalarını ödeyenler ödedikleri tutarları geri talep edebilecek.

İŞTE HÜKÜM

Anayasa Mahkemesi 3/11/2022 tarihli ve 7420 sayılı Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un geçici 4. maddesinin ikinci cümlesinde yer alan "...tahsil edilmiş olan idari para cezaları iade edilmez." ibaresinin Anayasa'ya aykırı olduğuna ve İPTALİNE oyçokluğyula karar verdi.

CEZALAR İPTAL OLMUŞTU

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından düzenlenen tahsilat genel tebliğleri, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiş ve maske başta olmak üzere pandeminin yayılmasını önlemek için alınan tedbirlere uyulmaması sebebiyle 11 Mart 2020 ile 9 Kasım 2022 tarihleri arasında verilen para cezaları silinmişti.

İdari para cezasını ödemeyenler için vergi daireleri herhangi bir takipte bulunmayıp cezaları otomatik olarak silme kararı vermişti.

İDARİ PARA CEZASI NE DEMEK?

Devletin idari kurumları tarafından belirlenen para cezalarına, idari para cezası deniliyor. Bakanlıklar, kaymakamlık, belediyeler, valilik ve emniyet, idari para cezası verebiliyor. Vatandaşın kabahat niteliğindeki davranışlarına karşı idari para cezası uygulanıyor.

İDARİ PARA CEZASININ OLUP OLMADIĞI NEREDEN ÖĞRENİLİR?

İdari para cezası ödeme mecburiyetinde bulunan kabahatin faili, idari para cezasının olup olmadığını, gerekse elektronik ortamda e-Devlet ve ceza ile ilgili kurumun internet sitesi vasıtası ile gerek fiziki olarak tebligat ile öğreniliyor.

İngiltere'de Türkler 300 bin sterlinden başlayan yatırımlar yapıyor! Hangi Türk yatırımcılar İngiltere'den konut alıyor?

Depremzede öğrencilere burs desteği! Depremzede öğrencilere ne kadar burs verilecek, başvurular başladı mı?