Aynalıkavak, 26 yıl sonra musiki müzesi oldu!
1996'dan beri kapalı olan Aynalıkavak Kasrı, geçtiğimiz cumartesi açıldı. Aslında açılışa TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin de katılmıştı; ancak kasrın ve beraberinde Musiki Müzesi'nin açılışının basında sessizlikle karşılanma
Topkapı, Dolmabahçe ve Beylerbeyi ile birlikte İstanbul'un dört büyük sarayından biri olan Aynalıkavak'ın, bir zamanlar padişah bestelerinin yankılandığı duvarları bakımsızlıktan harap haldeydi. 1984 yılında Türk müziği merkezi yapılması kararlaştırılan saray, ancak 26 yıl sonra bu duruma gelebildi. Dört yıl önce restorasyonuna başlanan Aynalıkavak Kasrı, şimdi alt katındaki Türk Çalgıları Sergisi ile birlikte Musiki Müzesi olarak ziyaretçilerini ağırlayacak.
Aynalıkavak Kasrı, Osmanlı dönemindeki en ihtişamlı günlerini de en mutena günlerini de 3. Selim zamanında yaşamış. Türk musikisine 14 makam kazandıran padişah, pek çok bestesini burada yapmış. Ancak Aynalıkavak, Kırım'ı Rusya'ya bırakan 1792 tarihli Ziştovi anlaşmasına ev sahipliği yapınca padişahın gözünden düşer. Zaman içinde çeşitli konferans ve toplantılarda misafirlerini ağırlasa da bir daha eski günlerini göremez. Bir zamanlar, Şeyh Galib'in şiirleri ve 3. Selim'in besteleri eşliğinde aheste akan Haliç'e ses veren saray, şimdilerde müze haliyle ziyaretçilerini bekliyor.
'Tersane sarayı' olmasından mıdır bilinmez, diğerlerine göre oldukça sade olan Aynalıkavak'ın giriş katı, aslına uygun restore edilmiş. Okmeydanı kapısının üzerinde 2. Mahmut, Tersane kapısının üzerinde de 3. Selim'in tuğralarını taşıyan kasır, beste odasında ise altın işlemeli Yesari hattıyla Şeyh Galib'in dizelerini barındırıyor. Müzedeki parçaların önemli bir kısmını Sultan Abdülaziz'in torunu Gevheri Osmanoğlu'nun bağışladığı sazlar, nota ve kitaplar oluşturuyor. Türk musikisinin çok değerli bestekârlarının kayıtlarının bulunduğu taş plaklar da müzenin parçaları arasında. Neyzen Tevfik'in değişik türdeki (mansur, kız) neyleri de müzenin değerli parçalarından. Cumartesi akşamı yapılan açılışta, müzenin ve kasrın ruhuna uygun olarak bir konser düzenlenmişti. Ruhi Ayangil yönetimindeki Ayangil Topluluğu, aralarında Osmanoğulları'nın da bulunduğu misafirlere Türk musikisinin seçkin eserlerinden örnekler sundu. Milli Saraylar Daire Başkanı Yasin Yıldız'ın yanı sıra, 'fasılların hamisi' gazeteci-yazar Fehmi Koru ile Hasan Bülent Kahraman da konuklar arasındaydı.
Zaman/Ali Koca