Aynalıkavak Kasrı restore edildi
İstanbul'un Haliç kıyısında bulunan ve birçok padişahı misafir eden Aynalıkavak Kasrı, aslına uygun olarak restore edilerek, alt katında da Musiki Müzesi oluşturuldu
Kasır ismini, 1715 Osmanlı-Venedik Savaşı'ndan sonra Venediklilerin Sultan 3. Ahmet'e hediye ettiği büyük boydaki değerli aynalardan alıyor. TBMM Milli Saraylar Daire Başkanı Yasin Yıldız, Aynalıkavak Kasrı'nın Milli Saraylar envanterinde bulunan en eski tarihi bina olma özelliğine sahip olduğunu söyledi. Yıldız, kasrın uzun yıllar kapalı kaldığını aktararak, yaklaşık 5 yıl önce başlayan restorasyon çalışmalarının bu yıl hızlandırıldığını ve kasrın geçen ay ziyarete açıldığını belirtti. Restorasyon çalışmaları öncesinde yapılan incelemelerde ahşap taşıyıcı sistem elemanlarının büyük bir kısmının taşıyıcı niteliğini yitirdiği ve yapının bazı kısımlarında deformasyon oluştuğunun belirlendiğini anlatan Yıldız, yapının taşıyıcı sistemi dışındaki ahşap elemanları, doğramalar, tavan ve duvar bezemeleri, revzenler ve stuk sıvalar gibi birçok kısmında önemli koruma sorunlarının tespit edildiğini kaydetti.
Yıldız, sarayla ilgili şu bilgileri verdi: "Şehzadelerin sünnet düğünlerinin çeşitli gravürlerde yer aldığını biliyoruz. Ancak en önemlisi bu kasrın 3. Selim ile özdeşleşmiş olması. Onun burayı bir dinlenme mekanı olarak kullandığını biliyoruz. Burası aynı zamanda onun musiki çalışmalarını yaptığı bir mekan. 3. Selim'in Türk musikisinde aldığı önemli yeri de düşünerek buranın bir 'kasır-müze' ve Musiki Müzesi olarak hizmet vermesi uygun bulundu."
Kasrın birçok anlaşmalara da ev sahipliği yaptığını hatırlatan Yıldız, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Kırım'ın elimizden çıkmasına neden olan anlaşmanın bu kasırda yapıldığını biliyoruz. Bu anlamda burada yapılan anlaşmaların başarısız olması nedeniyle 3. Selim'in küstüğü ve kasra bir daha uğramadığı ile ilgili rivayet var. Ben o anlaşmalardan sonra buraya uğramamasını daha çok onun naif karakterine bağlıyorum. Ancak bu, onun Türk Musiki tarihine geçmiş önemli eserlerini burada bestelemiş ve burada icra etmiş olduğu gerçeğini değiştirmiyor."
Yıldız, restorasyon çalışmalarının tamamının Milli Saraylar Daire Başkanlığı'nın öz kaynakları ve kendi ekipleriyle yapıldığını dile getirerek şöyle konuştu: "Burası bundan sonra önemli etkinliklere de ev sahipliği yapacak. Bizim saray konserlerimiz var. Elimizde bir musiki müzesi varken bunu bu tarz etkinliklerde de değerlendirmek istiyoruz." Yıldız, kasrın pazartesi ve perşembe günleri hariç kış döneminde 2 TL karşılığında 09.00-16.30 saatleri arasında gezilebildiğini aktararak, kasrı bir ay içerisinde yaklaşık 1000 kişinin ziyaret ettiğini, bu sayıyı yıllık 50 bine çıkarmayı hedeflediklerini sözlerine ekledi.
Zaman