05 / 11 / 2024

Ayvalı Barajı'nda inşaatın başlamaması sıkıntı yarattı

Ayvalı Barajı'nda inşaatın başlamaması sıkıntı yarattı

Erzurum'un Olur ilçesine bağlı Taşlıköy'de, Oltu Çayı üzerine yapımı planlanan Ayvalı Barajında, inşaat çalışmalarının başlamaması nedeniyle, köyde bazı hizmetlerden faydalanamama sıkıntısı yaşanıyor




Köy Muhtarı Yüksel Atmaca, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ayvalı Baraj inşaatı nedeniyle Olur ilçesine 26 kilometre uzaklıkta bulunan 200 hane, 840 nüfuslu köylerinin büyük bölümünün baraj suları altında kalacağını belirterek, söz konusu durumun bazı hizmetleri almada kendilerine sıkıntı oluşturduğunu söyledi.

Barajın yapımının Özdoğan Enerji firması tarafından üstlenildiğini hatırlatan Atmaca, şu ana kadar baraj yapımı için etüt çalışmalarının sürdüğünü ve kamulaştırma dahil diğer çalışmaların henüz yapılmadığını bildirdi.

Atmaca, köylerinde özellikle 40 hanenin bulunduğu Hafızağa Mahallesi'nde ulaşımın sağlandığı köprünün Oltu Çayı'nda yaşanan taşkın nedeniyle geçtiğimiz yıl zarar gördüğünü ve köprüde araç trafiğinin sağlanamadığını ifade ederek, şunları kaydetti:

"Köprünün yapımı için yaptığımız başvurudan sonuç alamadık. Yetkililer baraj suları altında kalacak olan bir bölgeye köprü yapımının mümkün olmayacağını ifade ettiler. Tabii ki baraj suları altında kalacak bölgeye böyle bir yatırımın yapılması akılcı olmaz. Ancak bölgedeki vatandaşlar ulaşımda sıkıntı yaşıyor. Bir belirsizlik hakim. En azından çalışmaların hızlandırılmasını bekliyoruz. Ayrıca, dere ıslahı çalışması ve köyümüzde tamamen bitirilmeyen sağlık ocağı inşaatı da baraj yapımı nedeniyle sekteye uğradı. Umarız bir an önce bu belirsizlikten kurtuluruz."

SERACILIK VE MEYVECİLİK AZALDI

Muhtar Atmaca, köylerinde iklim şartları itibarıyla meyvecilik ve seracılık yapılabildiğini belirterek, baraj yapılacak olması nedeniyle vatandaşların meyve ve seracılığa olan ilgisinin de ciddi şekilde azaldığını söyledi.

Baraj yapımının köydeki vatandaşların tarımsal alet almalarını da aksattığına değinen Atmaca, şöyle devam etti:

"Uzun yıllardır baraj söylentisi yüzünden yöreye ciddi yatırımlar yapılamıyor. Köyümüzde yaşayan insanlar, arazisinin sular altında kalma ihtimalini düşünerek, tarımsal alet almaktan bile çekiniyor. Köylümüz 'ya göç etmek durumunda kalırsam' korkusuyla, birçok düşüncesini hayata geçiremiyor.

Geçen yıl ise ihaleyi alan firma, sondaj çalışması yaparak yöre insanına daha bir umut verdi. Ancak baraj inşaatı henüz başlayamadı. Birilerinin önümüze bir yol haritası koymasını bekliyoruz."

KAYMAKAM PALAMUT

Olur Kaymakamı Selim Palamut, "Büyük bölümü baraj suyu altında kalacak köyümüzde, vatandaşımız mağdur olmasın diye geçtiğimiz yıl 900 bin TL harcanarak içme suyu şebekesi yapıldı" dedi.

Baraj yapımını üstlenen firmanın etüt çalışmalarını sürdürdüğünü ifade eden Palamut, hangi vatandaşın arazisinin baraj suyu altında kalacağının tespiti ardından köye götürülecek hizmette daha rahat hareket edilebileceğini söyledi.

Palamut, köydeki vatandaşların Oltu Çayı üzerine köprü yapılması talebiyle ilgili olarak da şunları kaydetti:

"Söz konusu çay üzerinde yapılması istenen köprünün maliyeti en az 1 milyon TL civarında. Bu çok yüksek bir bedel. Tabii ki vatandaşlarımız için her türlü hizmeti yapmak zorundayız. Ancak ileride baraj suları altında kalması muhtemel bir bölgeye, 1 milyon TL harcamak mantıklı bir adım olmaz diye düşünüyorum. Köyde böyle bir belirsizlik varken bile vatandaşımızın acil ihtiyaçları için elimizden geleni yaptık. Büyük bölümü baraj suyu altında kalacak köyümüzde, vatandaşımız mağdur olmasın diye geçtiğimiz yıl 900 bin TL harcanarak içme suyu şebekesi yapıldı."

Özdoğan Enerji firması yetkilileri ise yaptıkları açıklamada, inşaatın proje etüt çalışması aşamasında olunduğunu, çalışmaların mevzuata uygun bir şekilde devam ettiğini ve her hangi bir aksiliğin bulunmadığını ileri sürdüler.
AA


Geri Dön