Ayvalık Adaları Tabiat Parkı imara mı açılıyor?
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Ayvalık genelinde 2 yıl önce başlattığı SİT çalışmaları sonuçlandı. Ayvalık Adaları Tabiat Parkı’nın büyük bölümüyle Cennet Tepesi sırtlarının imara açılmasını öngörüldü.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Ayvalık genelinde 2 yıl önce başlattığı SİT yeniden değerlendirme çalışmaları sonuçlandı. Ayvalık Adaları Tabiat Parkı’nın büyük bölümüyle Cennet Tepesi sırtlarının imara açılmasını öngören çalışma, ilçeyi ayaklandırdı. Yerel yöneticiler ve yurttaşlar, ilçenin SİT koruma kalkanının delinmesinden endişeli.
Bakanlıktan Ayvalık Belediyesi’ne “gizli” ibaresiyle gönderilen yazıya ilişik haritada, mutlak koruma alanları kırmızı, nitelikli koruma alanları mavi, sürdürülebilir koruma alanları ise yeşille gösterildi. Belediye Başkanı Rahmi Gençer, bakanlığın “Ekolojik Temelli Bilimsel Araştırma Raporu”nun ayrıntılarını, belediye meclisinin bu ayki toplantısında görüşe açtı. Konunun kent için yaşamsal önemde olduğunu vurgulayan Gençer, “Yasa ile korunan Ayvalık Tabiat Parkı ve 22 ada üzerinde Çevre Şehircilik Bakanlığı SİT irdelemesi yaptı. Mutlak koruma, nitelikli koruma ve sürdürülebilir koruma alanı olarak üçe bölünmüş olan bölgenin önemli kısmına imar izni veriliyor. 17 Şubat tarihine kadar itirazlarımızı bakanlığa bildireceğiz. Kamuoyunun bilgilenmesi açısından herkes fikrini söylemeli. Ben ve CHP grubu arkadaşlarım, Tabiat Parkı’nın kırmızı renkteki mutlak koruma alanı olarak kalmasını savunuyoruz. Parkımızın kesinlikle imara açılmasını istemiyoruz. Cunda boğazının girişi, Cunda’nın arka sırtları, Birinci ve İkinci köyler ile Maden Adası karşısına plan yapılıp, buralar imara açılabilecek” dedi.
Ayvalık Tabiat Derneği Temsilcisi Piraye Nayman da, SİT değişikliklerinin tamamının el değiştirilen araziler üzerinde yapıldığını öne sürdü.
Ayvalık Kent Konseyi Başkanı Filiz Karayelli de talan girişimlerine karşı mücadele edeceklerini vurguladı.
Cumhuriyet