Ayvansaray Kentsel Yenileme Projesi’nde sona gelindi!
Fatih Belediyesi’nin 2006 yılında projelendirme çalışmalarını başlattığı Ayvansaray Mahallesi Kentsel Yenileme Projesi’nde sona yaklaşılıyor.
Fatih Belediyesi’nin 2006 yılında projelendirme çalışmalarını başlattığı, 2012 yılı itibariyle uygulama çalışmalarının sürdüğü Ayvansaray Mahallesi Kentsel Yenileme Projesi’nde sona yaklaşılıyor.
Projenin en önemli özelliklerinden biri de tarih ve kültürle bütünleşmiş olan geleneksel Türk mimarisini yansıtan yapıların aslına uygun olarak restore edilmesiyle bir Türk Mahallesi oluşturulup, tarihin geleceğe yansıtılması.
Haliç ve kara surlarının birleştiği noktada önemli bir lokasyon olan Ayvansaray Mahallesi, Tarihi Yarımada Fatih’te kültürel ve tarihi yönden büyük önem arz ediyor. Anemas Zindanları’nın çok yakınında bulunan, Tekfur Sarayı’na doğru çıkıldıkça yükselen dik bir arazide; merpenli, dar, geleneksel sokak yapısı bulunan Ayvansaray, daha çok iki–üç katlı mütevazı ahşap konutlardan oluşan bir mimari yapıya sahip.
Fatih Belediyesi’nin yenileme kapsamında 2006 yılında başlattığı projelendirme çalışmaları yaklaşık 20 bin metrekarelik alanı kapsıyor. Alanda toplam 4 ada, 68 parsel, 15 Sivil Mimarlık Örneği yapı ve 4 Anıt Eser bulunuyor. Onaylı yenileme avan projesine göre alanda 37 adet Konut, 5 adet Ticaret, 1 adet Sosyal Kültür Tesisi, 1 adet Kat Otoparkı ve 1 adet Sosyal Tesis yapılması planlandı. Proje çerçevesinde, Ayvansaray Türk Mahallesi’nde en fazla 3 katlı olan tamamen Osmanlı-Türk mimarisi örneği yapılar aslına uygun restore edildi.
Ayvansaray Türk Mahallesi kentsel ölçekli proje tasarımında dikkate alınan en önemli kriter; buranın tarihi kimliğinin olması ve geleneksel Türk Mahallesi olma özelliklerinin korunması. Bu sebeple bölgenin tarihi dilinin ön plana çıkarılması, Türk mimari ve kültürel kimliğinin korunması ve uluslararası çerçevede sanatsal ve kültürel etkinliklerin yapıldığı Sultanahmet turizm aksına alternatif bir turizm aksı haline getirilmesi amaçlandı. Proje ile buradaki tarihi dokunun ve şehrin özgün kimliğinin sürdürebilirliği ve bölgenin tarih ve kültürle bütünleşmiş, çağdaş, modern, yaşanabilir mekânlara kavuşması sağlanırken, tarih geleceğe yansıtılmış oldu.
Fatih Belediyesi