Ayvansaray'dan orijinal projeye göre 3 kata izin var!
Radikal, Ayvansaray'da belediyenin 'müteahhi de üç, vatandaşa iki kat' hilesini, projenin orijinaline ulaşarak belgeledi. Mimarlar Odası: Mahallelinin elinden parselini almak istiyorlar
Fatih Belediyesi’nin Ayvansaray’da vatandaşlara ‘sahte’ avan proje göstermesinin yankıları sürerken sahtesi yapılan 1604 sayılı İstanbul Yenileme Alanları Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu onaylı avan projenin orijinaline ulaştık. 11.06.2010 tarihli Belediye Meclis kararıyla onaylanan orjinal projede dünkü haberimize konu olan 2869 ada 12 parselde kat yüksekliği 9.50 yani üç kat olarak gösterilmiş. Bu durumda Fatih Belediyesi’nin 15.12.2011 tarihinde vatandaşa verdiği avan projedeki vaziyet planı ve cephe görüntüsünün sahte olduğu belgelenmiş oldu.
Ayvansaray Mahallesi 2869 ada 12 parselde kendi evini yapmak isteyen bir vatandaşın başvurusuna Fatih Belediyesi’nin verdiği yanıtla ortaya çıkan skandalı Radikal dün ‘vatandaşa iki, müteahhite üç kat’ başlığıyla duyurmuştu. Aynı tarih ve sayı verilen vaziyet planını Yenileme Alanları Koruma Kurulu’nun da onayladığı belirtiliyordu. Ancak vatandaşın kurula başvurusunda farklı bir vaziyet planı ile karşılaşması üzerine olayın gerçek boyutu anlaşılmıştı.
Radikal , İstanbul Yenileme Alanları Koruma Kurulu tarafından 01.06.2010 tarihinde onaylanan orijinal avan projeye ulaştı. Ütopya Mimarlık tarafından hazırlanan orijinal projede, 2869 ada 12 parselde Toklu İbrahim Dede Sokak ile Kuyu Sokak’ın birleştiği köşedeki eve üç kat izni verildiği görülüyor. Fatih Belediyesi Etüd Müdürlüğü ve Belediye Meclisi tarafından da onaylı projeye rağmen farklı bir avan projenin üretilmesi şaşkınlık yarattı. Savcılığa suç duyurusundan bulunacaklarını belirten Mimarlar Odası Genel Başkanı Eyüp Muhçu şöyle konuştu:
“Bir imar suçu değil adi bir suçla, sahtekârlıkla karşı karşıyayız. İlk kez karşılaştığımız bir suç unsuru. Böyle bir avan proje onayı olabilir mi? İki ayrı vaziyet planı olan onaylı proje. Koruma kurulları açısından da utanç verici bir durum. Mafyatik bir yöntem bu. Baskı oluşturup mahallelinin elinden parselini almak istiyorlar. Sulukule, Fener - Balat projeleri idare mahkemesince iptal edilmişti. Ayvansaray bu nedenle bile iptal edilebilir. Aynı yere iki ayrı avan proje tatbik ediliyor. Savcılar harekete geçmeli. Kentsel dönüşüm adı altında bu tür uygulamalar sürekli yapılıyordu. İlk defa bu haberle ayyuka çıkmış oldu.”
Vatandaşı evini satmaya ikna için
Fener Balat Ayvansaray Derneği (FEBAYDER) Sözcüsü Çiğdem Şahin de şunları söyledi:
“Toklu İbrahim Dede’de bütün süreç içinde bir sürü yolsuzluk, usulsüzlük birbirini izledi, bazıları ortaya çıktı, bazıları hâlâ bilinemiyor. Bu son olay ise ‘yok artık bu kadarı da olamaz’ dedirtecek boyutta. Düşünün karşımızda bir belediye var, kuruldan farklı bir proje geçiriyor, vatandaşa göstermek için aynı, gün, tarih ve sayıyla ikinci bir sahte proje düzenliyor. Projelerden vatandaşa gösterilecek olanda kat sayısı iki, müteahhitler için geçerli gerçek uygulanacak projede ise kat sayısı üç... Yani vatandaşı evini satmaya ikna etmek için Fatih Belediyesi resmen nitelikli dolandırıcılık yapıyor, planlı, programlı, halkı hile yoluyla kandırarak evlerini elinden almaya çalışıyor. Kentsel Dönüşüm sürecinde belediyelerin halka tutumuna dair etik bir sorgulamanın da yapılması şart. Belediyelerin kendilerine çeki düzen vermesi gerekiyor; ama hiçbir yaptırım uygulamadan bu nasıl gerçekleşecek bu ayrı bir sorun. Bakalım bu skandalda Fatih Belediyesi ve sorumluları cezalandırılacak mı?”
Fatih Belediyesi ise konuyla ilgili sessiz kalmayı yeğledi.
Bu arada Yenileme Alanı Koruma Kurulu’ndan isminin açıklanmasını istemeyen bir kurul üyesi skandalın farklı boyutlarına da değindi. Ayvansaray’da inşaatı yapacak olan Altın Boynuz firmasının avan projeyi değiştirdiğini, değiştirilen projede de mimarın imzasının olmadığını söyledi. Kurul üyesi, skandalın sadece Fatih Belediyesi’nde değil 2 Nolu Yenileme Alanları Koruma Kurulu’nda da sürdüğünü belirtti.
Fatih Belediyesi, Ayvansaray’da kendi evini yapmak isteyen vatandaşlara, arsalarına ancak iki kat izni verildiğini gösteren bir proje gösteriyordu. Oysa projenin orijinalinde üç kata izin var (üstte).
RADİKAL