Genel

Azerbaycan’ın ilk ilaç fabrikasını Türk şirketi kuracak!

Türk ilaç sektörünün önemli oyuncularından GEN, Azerbaycan Yatırım Şirketi (AIC) ve ilaç şirketi SIA Pharmaceutical LLC ile birlikte, Azerbaycan’ın ilk ilaç fabrikasını kurmak üzere anlaşma imzaladı.

Kurulduğu tarihten itibaren sağlık ihtiyaçlarına çözümler üreten GEN, yerli üretimde önemli bir rol oynarken, yatırımları sayesinde global oyuncu olma yolunda stratejik adımlar atıyor. Şimdiye kadar Türkiye, Almanya, Rusya, Kazakistan, Özbekistan, Azerbaycan ve Gürcistan’da faaliyet gösteren GEN, sektör adına önemli bir anlaşma imzaladı. Uzun yıllar Azerbaycan’da faaliyet gösteren GEN, Azerbaycan Devleti’nin sahibi olduğu Azerbaycan Yatırım Şirketi (AIC) ile anlaşma imzaladı.

AZERBAYCAN’IN İLK İLAÇ ÜRETİM TESİSİ

GEN, AIC ve ilaç şirketi SIA Pharmaceutical LLC ile beraber, Azerbaycan’ın ilaç üretimi yapan ilk tesisinin kurulması için sözleşme imzalandı. Bakü’de imzalanan hissedarlık sözleşmesi uyarınca GEN‘in %66, AIC’nin %29, SIA Pharmaceutical LLC’nin ise %5 oranında hissedar olduğu Gen Pharma Caucaus Manufacturing Operations Ltd. kurulması konusunda anlaşma sağlandı.

 

Bu önemli anlaşma ile Azerbaycan tarafından tahsis edilen 52.000 m²’lik alana bir ilaç üretim tesisi inşa edilecek. Azerbaycan’da ilaç fabrikası bulunmadığı için ülkenin yıllık 900 milyon tutarındaki ilaç ihtiyacı ithalat yoluyla karşılanıyor. Bu nedenle yapılacak olan yatırım ülkenin ilk yerli ilaç fabrikası olacak.

Bu üretim tesisi, Azerbaycan’ın ilaç alanındaki teknolojik gelişimine katkı sağlarken, ülke için de önemli bir istihdam alanı yaratması bekleniyor.

Fabrikanın, birinci fazı 36 milyon dolarlık bir yatırımla hayata geçirilecek ve 14.000 m² kapalı alana sahip olacak. Fabrikanın 2026 yılında tam kapasite ile faaliyete geçmesi öngörülürken, tablet, film tablet, sert jelatin kapsül, yumuşak jelatin kapsül, toz süspansiyon, saşe ve likit tip olmak üzere tek vardiyada yıllık 50 milyon kutu ilaç üretilecek.

GEN’İN YURT DIŞINDAKİ İLK ÜRETİM TESİSİ

Ankara Organize Sanayi Bölgesi’ndeki 43.000 m²’lik üretim alanına sahip olan GEN, bu dev global adım ile birlikte yurt dışındaki ikinci tesisini açacak. Yatırımları, teknolojik alt yapısı ve deneyimli kadrosu ile yatırımlarını sürdüren şirket, global alandaki yatırımlarını daha da güçlendirmeyi hedefliyor.