Azeriler Türkiye’den gayrimenkul alıyor!
Türkiye’de üç yılını tamamlayan Pasha Bank Genel Müdür Cenk Eynehan, Azerbaycanlı yatırımcıların ve Azerilerin Türkiye’de gayrimenkul yatırımına yöneldiğini anlattı. Eynehan, Türkiye’nin bölgedeki en cazip ülke olduğuna vurgu yaptı.
Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan üçgeninde köprü vazifesi görme hedefiyle kurulan Pasha Bank Türkiye’de üçüncü yılını tamamladı. İlk üç yılda hedefinin üç katı hızlı büyüyen banka, önümüzdeki üç yıllık hedefini ise Para Dergisi’ne açıkladı. Genel Müdür Cenk Eynehan, Azerbaycanlı finansörlerinin üç ay önce yaptığı 245 milyon TL’lik sermaye artırımını hatırlatarak, “2020 yılında bugün 1.7-1.8 milyar TL olan büyüklüğümüzü 3 milyar TL’ye çıkartmayı hedefliyoruz. Ama şu anda baktığımızda 2019’un yarısında 2020’yi yakalayaçakmışız gibi görünüyor” dedi.
Para Dergisi'nde yer alan habere göre, Azerbaycanlı yatırımcılar ve Azerilerin Türkiye’yi çok sevdiğini ve tatillerini ve yatırımlarını Türkiye’ye yönlendirdiğini hatırlatan Eynehan, Azerilerin özellikle gayrimenkul sektörüne yoğun ilgi gösterdiği görüşünde. Kurlardaki hızlı artış yüzünden Türk varlıklarının çok ucuz, Türkiye’nin ise bölgedeki en cazip ülke olduğuna vurgu yapan Cenk Eynehan ile Pasha Bank’m faaliyetlerini konuştuk...
İlk üç yıl nasıl geçti?
2015’te Türk bankacılık sektörüne ilk girdiğimizde kendimize üç yıllık bir strateji belirlemiştik. Özellikle Azerbaycan sermayesini ülkeye getireceğimizden bahsetmiştik. 2018’de ilk strateji dönemimizi bitirdik, ilk günden bugüne ölçek olarak yedi kat büyüdük. Ve o günkü hedeflerin çok üzerinde bir başarı sağladık. O gün koymuş olduğumuz hedef bankayı, özkaynak yapısının üç katma çıkarmaktı yani 550 milyon TL’nin üzerine çıkmaktı. Oysa bugün 1.8 milyar TL’lik bir bilanço büyüklüğüne sahibiz. Stratejimiz özellikle ticari ve kurumsal firmalarla çalışmaktı. îlk dönemimizi belli ölçeğin üzerindeki firmaları bire bir ziyaretlerle kendimizi tanıtarak geçirdik. Bugün itibariyle 150 müşteriye ulaştık.
İkinci üç yıllık planınız nedir?
ikinci üç yıllık strateji planımızda, uzun vadeli sermaye ve işletme sermayesi açığı olan ticari ve kurumsal firmaları desteklemek var. Bunu da proje finansmanı, sale and lease back’ler ve işletme sermayeleriyle vermek istiyoruz. Yaklaşık bir yıl içinde Azerbaycan’dan uzun vadeli 150 milyon doların üzerinde (yaklaşık 1 milyar TL) bir kaynak getirdik. Bunu da Türkiye’deki özellikle maden, ağırlıklı yenilenebilir enerji olmak üzere enerji ve inşaat sektörlerine uzun vadeli kaynak olarak verdik. 2020 yılında bugün 1.7-1.8 milyar TL olan büyüklüğümüzü 3 milyar TL’ye getirmeyi hedefliyoruz. Bunu desteklemek amacıyla da bundan üç ay önce 245 milyon TL sermaye artırımı gerçekleştirdik; öz kaynağımız 530 milyon TL’ye ulaştı.
Bu üç yılda Azerbaycan'dan ne kadar sermaye girmiş oldu?
Biz 500 milyon TL sermaye getirdik, 1 milyar TL yabancı kaynak getirdik, aşağı yukarı 300 milyon TL civarında da Türkiye’den kaynak yarattık. Yani kaynağımızın büyük bir kısmı olan 1.5 milyar TL’lik kaynağı Türkiye’ye getirmiş olduk.
Üç yıl için müşteri sayısı ve kredi hedefiniz nedir?
Banka aslında beklenenin üzerinde bir performans gösterdi. 1.5 milyar TL risk (kredi hacmi) taşıyoruz. Bilanço büyüklüğümüz olan 1.7 milyarın yüzde ,85’i kredi olarak müşteriye nakit ve gayri nakit olarak yansıtılıyor. 1 milyar TL’lik nakdi 2020’de 2 milyar TL’ye, müşteri sayısını 200’e çıkarma gibi bir hedef koyduk. Şu anda baktığımızda 2019’un yarısında 2020’yi yakalayacakmışız gibi görünüyor.
Azerbaycan ve Azeriler Türkiye'ye nasıl bakıyor?
Azerbaycan ve Türkiye birbirine yakın iki devlet. AzerbaycanlI yatırımcı ve Azerbaycan halkı tatilini burada geçiriyor, ülkeyi çok seviyor ve gerçek anlamda yatırım yapıyor. Özellikle de gayrimenkul sektörüne... Bunun dışında birçok alanda, lojistik, sanayi, üretime AzerbaycanlI yatırımcıların ilgisi var. Genel anlamda bakıldığı zaman Türkiye’deki varlıkların fiyatları oldukça aşağı gelmiş durumda. Türkiye şu anda yatırımcı için bir cazibe merkezi. İlgi daha da artacaktır. Hem direkt sermaye anlamında, hem de sektörlere girişler anlamında Türkiye varlıkları çok ucuz. Şu anda yatırımcı piyasayı okumaya, anlamaya çalışıyor.
Şirket birleşme ve satın almaları konusunda da faaliyet gösteriyorsunuz. Bu konuda ne durumdasınız?
Evet, yatırım bankası olduğumuz için şirket birleşmeleri de iş alanımıza giriyor. Firmalara bu konuda danışmanlık hizmeti veriyoruz. Biz geçen sene, yatırım firmamız kanalıyla kendimiz direkt sermaye koyarak bir ortodonti şirketine destek sağladık. Bunlar devam edecek. Bizim için şu anda yaptığımız ve faydalı olacağını düşündüğümüz en önemli şey, yatırımcıları bir araya getirmek. Türkiye’deki varlıkların fiyatları düşünülürse bunun için uygun zaman olduğunu düşünüyoruz. 2019’un da uygun olmaya devam edeceğini düşünüyoruz. Şu anda bir işleme aracılık yaptık. Birkaç tane de benzer işlem için görüşmemiz devam ediyor.
Buradan Azerbaycan'a yatırım var mı?
Şu anda Türkiye cazip. Kurdan ötürü Türkiye Azerbaycan’dan daha cazip. Hatta kuvvetle muhtemel Türkiye, bölgedeki en cazip ülke. Hem ölçek anlamında hem de varlıkların fiyatı anlamında. Elbette kur bazında baktığımızda...
Gürcistan'da da bankanız var
Oradaki durum nasıl?
Turizm şu anda Gürcistan’daki en önemli sektör. İkincisi başta hidroelektrik olmak üzere enerji. Bu iki sektör, Azerbaycan’la at başı gidiyor. Gürcistan özellikle baraj kurup enerji elde etmek ve çevreye satmak anlamında çok makul. Buradaki Türk şirketlerinin Gürcistan veya Azerbaycan’daki finansmanını da sağlıyoruz. Türkiye’nin orada özellikle otoyol yapımında çalışan çok büyük inşaat şirketleri var. Bugün Türkiye’den Gürcistan’a çok büyük ihale mektupları gidiyor. Bunları ağırlıklı olarak biz yapıyoruz. Buradaki Pasha Banktan oradaki Pasha Bank’a mektup vererek, buradaki inşaat şirketlerine destek sağlıyoruz.
Azerbaycan'a anahtar teslim iş yapabiliyor musunuz? Danışmanlık veriyor musunuz?
Özellikle Azerbaycan için bunu söylemem daha doğru olur. Çünkü Pasha Bank Azerbaycan’ın en büyük bankalarından biri. Türk şirketleri için orada şirket kurmak, yatırım yapmak, ihalelere girmek ve finansman desteği sağlamaya kadar her : türlü danışmanlık ve desteği sağlıyoruz.
İlla müşteriniz olması gerekiyor mu?
Hayır. Gürcistan ya da Azerbaycan’a ilgisi olan iş adamaları kapımızı çaldığı zaman müşterimiz olmasalar da bilgi veriyoruz. Müşterimiz olmak zorunda da değiller. Çünkü buradaki amacımız bilgilendirmek. Biz aynı zamanda Türkiye Azerbaycan İş Konseyi üyesiyiz. Azerbaycanlı ve Türk iş adamlarını bilgilendiriyoruz. Bu sene yapılan DEİK toplantısında 200’ün üzerindeki iş adamım ağırlayıp onlara Azerbaycan-Türkiye arasındaki her türlü makroekonomik bilgileri verdik ve iş potansiyelini anlattık.
Önümüzdeki üç yıllık planda, yeni bir sermaye artırımı hedefiniz var mı?
Toplamda 75 milyon dolar getirecektik. Bunun üçte birlik kısmım nisan ayında getirdik; 245 milyon TL’ye denk geliyordu. 2019 Şubat ayı gibi ikinci 25 milyon doları getirmeyi planlıyoruz. Sonrakini ise 2019 Haziran ayı gibi planlıyoruz. Şu anda bizim sermaye yeterlilik rasyonumuz yüzde 29’lar civarında. Yani sermaye ve likidite anlamında projeleri destekleyebilecek durumdayız.
Nihai hedefiniz nedir?
Pasha Grubu Türkiye’ye uzun vadeli bakıyor. Stratejilerimizi üçer yıllık yeniliyoruz ama baktığınızda 25, 50, 100 yıl hedefliyoruz. Bankacılık bir oyun değil. O yüzden temeli ne kadar iyi atabilirsek, önümüzdeki dönemde o kadar iyi hizmet verebiliriz.