05 / 05 / 2024

Azınlıklara iade kararı, ABD'deki Ermenileri memnun etmedi!

Azınlıklara iade kararı, ABD'deki Ermenileri memnun etmedi!

Azınlık vakıflarına ait taşınmaz malların iadesine ilişkin karar ABD'de yaşayan sertlik yanlısı Ermenileri memnun etmedi. ANCA Başkanı Ken Hachikian, iade kararının 1915 olaylarının daha kapsamlı sonuçlarından kaçmak için atılmış bir adım olduğunu ileri s



Türk hükümeti'nin cemaat vakıflarına ait taşınmaz mallarının iadesiyle ilgili kararı ABD'deki Ermenileri pek memnun etmedi.

Sertlik yanlısı olmasıyla tanınan ABD'deki Ermenilerin örgütü ANCA, Türk hükümetinin bu adımının korkudan kaynaklandığını iddia etti. ANCA'ya göre, bu korkular, A܎HM'deki davalar ve ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi'nin Türkiye'deki kiliselerle ilgili, hiçbir yaptırım değeri olmayan bir kararını yasaya eklemesinden kaynaklandı.

ANCA Başkanı Ken Hachikian, Türk hükümetinin kararıyla, 1915 trajik olayları sırasında el konulan kiliseler ve kilise mallarının 'yüzde birinden daha azının' iade edileceğini öne sürdü. Ken Hachikian, iade kararının, yaşanan trajik olayların daha kapsamlı sonuçlarından kaçmak için atılmış bir adım olduğunu ileri sürdü.

Ermeni kuruluşu ANCA, 1915 öncesinde Türkiye'de 2 binden çok kilisenin mevcut olduğunu ve bugün bunların 40'a yakınının faaliyet halinde olduğunu ileri sürüyor.

'YANLIşž BİLGİ VERDİ'

ANCA, bu kiliselerin durumuyla ilgili 'yanlış bilgi' verdiğini belirttiği ABD'nin  Ankara  Büyükelçisi Francis Ricciardone'nin bu görevi hak etmediğini ve Senato'dan onay almaması gerektiğini de iddia ediyor.

Kasım Cindemir / HABERTÜRK


Geri Dön