Aziz Kocaoğlu: İzmir Körfezi çamuru tarım arazisi niteliğinde!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, önümüzdeki süreçte yapmayı planladıkları körfez taramasından elde edilen çamurun zararlı unsurlar içerip içermediği konusunda açıklama yaptı
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, önümüzdeki süreçte yapmayı planladıkları körfez taramasından elde edilen çamurun zararlı unsurlar içerip içermediği konusunda açıklama yaptı. Kocaoğlu, yapılan analiz sonucuna göre, körfezin dip çamurunun zararlı olmadığının anlaşıldığını söyledi. İzmir Ekonomik Kalkınma Koordinasyon Kurulu'nun önceki akşam yapılan toplantısında İzmir Körfezi ile ilgili yapılan çalışmalarla ilgili bilgi veren Kocaoğlu, 'çamur, körfez projesinin en yumuşak karnı. Ancak buradaki çamurun birinci sınıf tarım arazisi niteliği taşıdığını ortaya koyduk' dedi.
KİRLİ DEÄİL
Limanın değerini muhafaza etmek için tarama yatırımı yapmak gerektiğini de vurgulayan Kocaoğlu, 'Bu, olmazsa olmazdır. Liman, İzmir'in kalbi. İş dönüp dolaşıyor, taranma konusuna geliyor. Buraya kadar problem yok. Ama sorun, bu çamurun ne olacağı. Bu konuda çalışmaları sürdürüyoruz. Körfezde iki kurumun işi var. Biri, liman nedeniyle Ulaştırma Bakanlığı'nın, diğeri körfezin sağlık ve temizlik açısından sürdürülebilir olması için Büyükşehir ve İZSU'nun. çalışmalar için çevre Bakanlığı'ndan çED müsadesi alınması gerekiyor. çıkarılacak çamur projenin en yumuşak karnı. Bizim yaptığımız etüdlerde çok sevindiri bir şey ortaya çıktı. Bu çamurun kirli olmadığı anlaşıldı' dedi.
TUZDAN ARINACAK
çamurun bir kısmının Hekim Adası açıklarına ya da daha ileride bulunacak yerlere dökülmesi gerektiğini belirten Kocaoğlu, bir kısmının da Sasalı'daki İZSU arazisinde birinci sınıf tarım toprağı olarak kullanılacağını söyledi. Kocaoğlu, 'çamurda tuzluluk var. Tuzdan arıtıldığı zaman ortaya birinci sınıf tarım toprağı çıkıyor. Bunlar Gediz'den gelen alüvyonlar. Konuya böyle bakıp çözüm üretilmeli. İZSU'nun Sasalı'daki 7 bin dönüm arazisi bu proje için çok büyük nimet' diye konuştu. Temizleme konusunda 4 ayrı senaryo üzerinde durduklarını vurgulayan Kocaoğlu, en karlı yöntemin Melez'den Hekim Adası açıklarına kadar döşenecek bir boru ile çamurun pompa sistemiyle aktarılması olduğunu söyledi. Kocaoğlu, 'Körfezi temizleyip yaşanabilir hale getirirsek, dünyanın en önemli 8-10 kenti arasına gireriz. Bu kenti tanıtabileceğimiz en önemli güç olur' şeklinde konuştu.
SİNAN DOÄAN/Yeni Asır