Kentsel Dönüşüm

Aziz Kocaoğlu: Kentsel dönüşümden umutluyum!

Aziz Kocaoğlu, kentsel dönüşümün mevzuatıyla birlikte sancılı bir şekilde zaman içinde rayına oturacağını söyledi. Kocaoğlu, kentsel dönüşümün kuralının bugün için el yordamıyla kurulduğunu da sözlerine ekledi...


İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, kentsel dönüşümden umutlu olduğunu belirterek, "Belediye kanunu ile son kanun harmanlanmalıdır. Yoğunluk sevdasından vazgeçilmelidir" diye konuştu. Garanti Mortgage ve Hafale'nin desteğiyle Capital ve Ekonomist dergilerinin düzenlediği "Anadolu'da Konuta Yön Verenler" toplantılarının ilki İzmir Hilton Oteli'nde yapıldı. Mortgage ve gayrimenkul sektörünün önde gelen şirketlerinin bir araya geldiği toplantıda konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, kentsel dönüşümün mevzuatıyla birlikte sancılı bir şekilde zaman içinde rayına oturacağını söyledi. Kentsel dönüşümün kuralının bugün için el yordamıyla kurulduğunu belirten Kocaoğlu, iki farklı yasayla işin yapılmaya çalışıldığına dikkat çekti. Kocaoğlu, "60 senede kirlettiğimizi 3 senede temizleyenleyiz. Yoğunluk artışı, konutların dizaynı, kentin manzarasına kadar hepsi planlanmalı. 


Vapurdan izmir'e bakın görüntü hoş değil. Ama, bunlar yıkılıp 5-10 veya 15 katlı apartmanlar yapılarsa da bundan iyi olmayacak" dedi. İki mevzuatla kentsel dönüşüm yapıldığını belirten Ankara'dan olmaz Akşan Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Melih Şimşek, "İzmir'in kendi dinamikleri var. Kentsel dönüşümü en iyi düşünecek insanlar burada. Ankara'dan düşünülerek yapılacak bir durum değil. Önce insan kazanmalı. Arkasından insanın yaşadığı ortam, çevre kazanmalı" dedi. 

Kocaoğlu, Belediye Yasası'yla kendi yaptıkları dönüşüm modelinin uzlaşmaya, gönül rızasına dayalı ve vatandaşın hakkını koruyacak enstrümanlara sahip olunduğunu söyledi. 

Uygulamada zorluk var Kocaoğlu "Zor, uzlaşıyla gidiyor, çok terliyoruz. Ama kimsenin de burnunu kanatmıyoruz. Bir de Riskli Alanlarla ilgili çıkan yasayla yapılan dönüşüm var. Bu iki mevzuat birleştirilmelidir. Her türlü iyi niyete karşın Belediye yasasının da uygulamada çıkardığı zorluklar var. 

5306 sayılı yasadan milletin başı çok ağrıyacak. Onun için belediye yasası ve Riskli Yapılar Kanunu'nun harc-ü merc edilmeli, kentsel dönüşüm yasa oluşturulmalıdır" dedi. 


Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş ise "Bizler, kentimize 'Güzel İzmir' sıfatını verdik. Ancak, denize sırtımızı dönmezsek, yani körfeze bakarsak bunu söyleyebiliyoruz. Kentsel dönüşüm İzmir için çok iyi bir fırsat" dedi. İzmir'de Kentsel dönüşüm adı altında 15 - 20 katlı niteliksiz apartman kütlelerinin yaratılmasını veya salt TOKİ eliyle projeler üretilmesini istemediklerini belirten Demirtaş, "Bizim isteğimiz İzmir'in yapısına uygun, alanların yaratılmasıdır" dedi.


İzmir yatırım alanıdır Kordon'dan başlasın Megapol Yönetim Kurulu Başkanı Selim Gökdemir, "İzmir en yüksek gelişme potansiyeline sahip şehirdir. Sadece konutta değil, ciddi bir yatırım alanıdır. Önümüzdeki yıllarda yatırımcılar İzmir'e gelecek. İzmir'in batıya doğru genişlemesi Çeşme otobanın çevresinde yeni imar adaları oluşturulması gerektiğine inanıyorum" dedi. 


Ege Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan, "Kentsel dönüşüm inşallah İzmir'de 4050 sene planlanarak yapılır. Bize göre İzmir'in her yerinin kentsel dönüşüme uğraması gerekir. Kordon'un da dönüşüme uğraması şart. İzmir'de bu süreçte herkese ekmek var. Dönüşümün kooperatifleşme modelini savunuyoruz" dedi. 


Milliyet Ege